Zirconiul este un metal foarte rezistent, folosit si in stomatologie sub forma de oxid de zirconiu (zirconia). Motivele: proprietatile sale mecanice si optice ce determina o estetica naturala a lucrarilor protetice. Suportul de zirconia este cel mai estetic pentru ceramica, modul de reflexie a luminii fiind similar cu cel al unui dinte natural. Afla mai multe despre zirconia, dar si despre coroana dentara din zirconiu, din acest material.
Beneficii ale zirconiului
Proprietatile materialului ofera unei coroane dentare de zirconia (deseori intalnita in comunicare sub forma de „coroană dentară de zirconia”) o serie de beneficii, printre care:
- biocompatibilitate cu tesuturile cavitatii bucale, datorita faptului ca oxidul de zirconiu este bio-inert. Acest lucru inseamna ca odata plasat in corpul uman, are o interactiune minima cu tesutul din jur. Datorita acestei proprietati se elimina riscul aparitiei unei reactii alergice.
- conductibilitate termica redusa. Acest fapt reduce riscul afectarii pulpei dentare.
- rezistenta mecanica crescuta si absenta coroziunii in mediul bucal;
- eliminarea gustului neplacut si a coloratiei marginale. Astfel de fenomene sunt prezente in cazul restaurarilor prin coroane metalo-ceramice clasice, fapt datorat adaptarii marginale impecabile a lucrarilor ceramice pe zirconiu.
Oxidul de zirconiu, nici rigid si nici fragil
Oxidul de zirconiu poate fi folosit sub forma de blocuri din oxid de zirconiu, din care se frezeaza computerizat lucrarile protetice dentare. Materialul seamana mult mai bine cu dintii adevarati atunci cand se realizeaza coroana dentara de zirconiu. De asemenea, este mult mai scazuta probabilitatea producerii unor infectii, comparativ cu materialele sintetice. In plus, rezistenta la rupere, la spargere a ceramicii de zirconiu, implicit a coroanei dentare din zirconiu, este de trei-patru ori mai mare decat in cazul titanului.
De retinut faptul ca materialul nu este rigid si nici fragil. Dimpotriva, este atat de dur incat, cu ajutorul cutitelor facute din ceramica respectiva se poate taia si otelul. Ceramica este folosita si la fabricarea scuturilor care apara navele cosmice de supraincalzire sau la franele masinilor sport. In medicina, se foloseste deja de multi ani. Suportand multa greutate, ceramica din oxid de zirconiu se foloseste, de pilda, la construirea de proteze de sold. Despre solutiile de tratamente stomatologice cu ajutorul acestui material, poti afla mai multe din articolul Implantul dentar din zirconiu, cel mai apropiat de dantura naturala: estetic, chiar si cand gingia se retrage.
Rezistenta unica
Din blocuri de zirconiu sub forma de discuri, in practica stomatologica se pot freza punti dentare mai mari. Rezistenta deosebita la presiune a oxidului de zirconiu il face capabil sa suporte solicitarile masticatorii si uzurile zilnice fara a se fractura.
O alta proprietate la fel de importanta este aceea a transluciditatii, similare cu cea a dintilor naturali. Datorita absentei suportului metalic, lumina este reflectata la fel ca la un dinte natural. Astfel, zirconia produce cel mai bun efect din punct de vedere estetic. Acest lucru este foarte important daca noile coroane sunt localizate la nivelul dintilor frontali si mai ales daca ele se vor invecina cu dintii naturali. daca si tu ai aceasta problema, citeste si Solutii de tratament pentru un zambet perfect: cum se poate imbunatati aspectul dintilor din fata.
O alta calitate majora a zirconiei, adica a unei coroane dentare de zirconiu, este absenta coroziunii. Astfel, reactiile gingivale cum ar fi lizereul – dunga cenusie din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice – nu mai apar. De asemenea, lipseste gustul metalic atat de deranjant.
Coroane dentare din zirconia, in mod cert, cea mai buna alegere
Coroana de zirconia (cunoscute deseori pacientilor ca o coroana dentara de zirconiu) este mai usoara decat cea pe suport metalic. De asemenea, acomodarea cu noile lucrari protetice se realizeaza mult mai repede. Acest lucru este foarte important, in special in cazul puntilor dentare cu multe elemente. Riscul de alergie in cazul zirconiei este nul. Astfel, nu exista pacienti alergici la acest material, datorita biocompatibilitatii. Despre aceasta optiune, dar si ce alte optiuni de coroana ai la indemana, vorbeste si Dr. Narcisa Mehedintu, in video urmator.
In plus, oxidul de zirconiu este inert si din punct de vedere termic. El nu conduce caldura astfel incat variatiile termice nu sunt transmise pulpei dentare (nervului). In acest mod, scade riscul aparitiei iritatiei pulpare. Totodata, datorita adaptarii extrem de precise a coroanelor de zirconiu, ele pot fi cimentate cu material biocompatibil care nu produce iritatii pulpare.
In aceste conditii, oxidul de zirconiu devine rapid materialul de electie pentru realizarea coroanelor dentare, fiind un material ceramic foarte rezistent si cu o estetica deosebita. Rezistenta la presiune il face capabil sa suporte solicitarile masticatorii si uzura de fiecare zi fara a se fractura. Si, la fel de important, are o transluciditate similara cu cea a dintilor naturali.
Bonturi protetice sustinute pe implant
Oxidul de zirconiu are o densitate foarte mare, porozitate 0% si compatibilitate biologica excelenta, fiind absolut bio-inert. Puritatea lui este de 99,9%. Nu isi modifica temperatura si are o rezistenta foarte mare.
Culoarea zirconiei si a ceramicii este identica (alba), motiv care ofera un avantaj in plus tehnicianului dentar. El poate sa modeleze in straturi succesive, sa se joace cu lucrarea in ceea ce priveste grosimea stratului de ceramica, culoarea si transparenta dintelui pentru satisfactia deplina, chiar si a celui mai pretentios pacient.
Restaurarea intregii structuri dentare cu materiale biocompatibile
Una dintre cele mai controversate laturi ale stomatologiei de azi este restaurarea intregii structuri dentare cu materiale biocompatibile. Mai exact, care sa fie tolerate si acceptate de organism. De asemenea, se pune mare accent pe aspectul si rezistenta materialelor, care trebuie sa fie indeajuns de rezistente in cazul unor mari forte de masticatie si unor presiuni dentare extreme (mai ales in caz de bruxism, despre care puteti citi mai multe in Bruxism. Diagnosticare si terapie.).
Un material perfect pentru implanturi dentare
Oxidul de zirconiu nu este doar foarte rezistent, ci si biocompatibil, fapt care il face ideal pentru folosirea in domeniul medical ( proteze de sold) si in stomatologie. Faptul ca oxidul de zirconiu are exact aceeasi culoare cu cea a dintilor, precum si caracteristicile biochimice il recomanda drept materialul perfect pentru implanturi si reconstructii de dinti de inalta calitate.
In plus, oxidul de zirconiu are o istorie dovedita de peste 12 ani, ca un material cadru pentru restaurarile dentare. El este primul material care poate fi folosit pentru a produce punti dentare de anvergura pentru regiunea molara.
Coroana dentara de zirconiu, avantaje comparativ cu implanturile clasice
Alte avantaje ale zirconiului comparativ cu implanturile clasice sunt:
- zirconia (deci si coroana dentara de zirconiu) are o foarte mica afinitate la placa bacteriana, igiena deficitara fiind una din cauzele esecului unui tratament;
- este singurul material din care se fac actualmente punti fara metal;
- in zirconia (prin urmare, si la nivelul unei lucrari tip coroana dentara de zirconiu), lumina patrunde din toate directiile, estetica lucrarii fiind deosebita, iar dintii realizati au aspect natural perfect;
- daca dupa mai multi ani, gingia incepe sa se retraga, ceramica de zirconiu este incomparabil mai estetica decat ceramica clasica pe suport metalic;
- slefuirea nu presupune o indepartare mai mare de substanta dentara decat in cazul unui dinte din ceramica pe suport metalic.
Indicatii pentru lucrari pe zirconia
Medicul stomatolog poate decide, impreuna cu pacientul, sa foloseasca zirconia in mai multe cazuri si pentru multiple motive/avantaje, cum ar fi:
- fracturi ale marginilor incizale, cand fizionomia si functia nu mai pot fi refacute cu simple obturatii din compozit;
- discromii (modificari de culoare) ale frontalilor, indiferent de cauza;
- leziuni carioase mari, care au fost restaurate in mod repetat prin obturatii din compozit voluminoase;
- discromii consecutive tratamentelor de canal ce nu pot fi rezolvate prin albire dentara;
- anomalii de pozitie ce nu pot fi corectate ortodontic;
- imbunatatirea aspectului fizionomic.
Coroana dentara de zirconiu, printre cele mai cunoscute produse din zirconia
In medicina stomatologica moderna, oxidul de zirconiu este folosit pentru:
- reconstituiri corono-radiculare (pivoti);
- lucrari proteticedentare (coroane si punti);
- fatetari indirecte;
- bonturi pe implant;
- implanturi dentare.
In concluzie, zirconia este materialul viitorului in stomatologie, atunci cand vine vorba despre estetica si rezistenta. El este folosit cu succes de medicii clinicilor ABC Eurodent, pentru lucrari rezistente si durabile. Poti beneficia si tu de experienta stomatologilor nostri, indiferent de probleme medicala cu care te confrunti, programandu-te la 021 9924.
Autor: Dr. Serghei Coțur, medic dentist, competenta in Implantologie, Surse: Lucrare de Diploma cu acelasi titlu, Foto: www.zirkonyum.org, www.casterbridgedental.co.uk, dentalimplantforyou.com, www.sagemax.com, www.tradekorea.com, thongtinnhakhoa.com.vn, www.cap-us.com, www.glidewelldental.com, www.oraldentallab.com, www.ceraroot.com