Daca te confrunti cu sangerari ale gingiilor, retrageri ale acestora, un gust si miros neplacute ale gurii sau cu dinti care se misca, ai putea suferi de parodontoza. Afectiunea, care duce la pierderea danturii, impreuna cu cariile, sunt cele mai mari doua amenintari ale sanatatii orale. Indiferent de problema cu care te confrunti, un control anual la stomatolog are o importanta deosebita in pastrarea danturii naturale pentru cat mai mult timp. Iti prezentam in continuarea acestui articol care sunt cauzele ce duc la aparitia ei, precum si solutiile de tratament pentru parodontoza.
Gingivita, stadiul incipient al parodontozei
Boala parodontala sau parodontoza este in principal rezultatul infectiilor, inflamatiei gingiilor si osului care inconjoara si sustin dintii. In stadiu incipient, afectiunea se manifesta prin gingivita. Gingiile pot deveni umflate si rosii si pot sangera. In forma sa mai grava, numita parodontita, gingiile se pot indeparta de dinte, iar acesta se poate slabi sau chiar cadea.
In ceea ce priveste cauzele, parodontoza poate avea multiplii factori favorizanti. Este o afectiune care are un element genetic. Nu este insa obligatoriu ca pacientul ai carui parinti au avut boala parodontala sa o si dezvolte. In general, apare ca urmare a unei igiene precare sau a unei boli cronice, cum este diabetul.
Urmareste video si afla de la Dr. Bilal Takouzli, medic specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al clinicilor ABC Eurodent, ce este parodontoza si cum o poti preveni si ce solutii ai daca deja te confrunti cu aceasta afectiune.
Bacteriile din gura infecteaza tesutul din jurul dintelui, provocand inflamatia care duce la boala parodontala. Cand bacteriile raman pe dinti suficient de mult timp, ele formeaza o pelicula numita placa. In cele din urma, aceasta se intareste pana la tartru. Acumularea de tartru se poate raspandi sub linia gingiei, ceea ce face dintii mai greu de curatat. De obicei, este nevoie de ajutorul medicului stomatolog pentru a indeparta tartrul. Afla mai multe despre aceasta procedura din articolul Detartraj cu ultrasunete, pentru o dantura cu adevarat curata| Cui ii este recomandat.
Semne care ar putea indica prezenta parodontozei
In cazul in care incepe sa se instaleze, sunt cateva semne si simptome pe care ai putea sa le observi. Acestea sunt:
- respiratie urat mirositoare sau gust neplacut care nu dispare;
- gingii rosii sau umflate;
- gingii sensibile sau care sangereaza;
- gingii retrase de pe dinti;
- durere la masticatie;
- dinti slabiti;
- dinti sensibili;
- orice modificare a modului in care dintii tai se potrivesc atunci cand musti;
- orice modificare a potrivirii protezelor partiale.
Parodontoza: factori de risc
De asemenea, exista o serie de factori de risc care favorizeaza aparitia parodontozei. Acestia sunt:
- fumatul;
- diabetul;
- o igiena orala precara;
- stres;
- ereditate;
- dinti cariati;
- tratamente medicamentoase care provoaca uscaciunea gurii;
- lucrari dentare precum punti sau proteze care nu se mai potrivesc perfect;
- in cazul femeilor, modificari hormonale cum ar fi sarcina sau contraceptivele orale.
Parodontoza, o boala care nu se vindeca
De retinut este ca odata instalata, parodontoza nu poate fi vindecata. Ea poate fi tratata pentru a fi stabilizata si tinuta pe loc cat mai mult timp. Tratamentul stomatologic ajuta astfel la o evolutie lenta a bolii, intarziind cat mai mult cu putinta pierderea dintilor. In acest context, consultatia de rutina, o data la 6 luni sau un an, devine cruciala.
Controlul este cu atat mai important cu cat exista deja o lucrare dentara care retine si acumuleaza mancare. In astfel de cazuri, indiferent cat de mult s-ar incerca curatarea danturii acasa, resturile nu vor putea fi indepartate in totalitate si atunci, cel mai probabil, se va instala boala parodontala.
Tratamentul parodontozei
In cazul in care parodontoza a dus deja la pierderea unor dinti, este important cati au cazut. In situatia in care au fost pierduti toti dintii, optiunile de tratament sunt urmatoarele:
- proteza totala;
- proteza pe implant sau “all on six”, care este o lucrare fixa, realizata pe 6 implanturi dentare.
Contrar asteptarilor, in situatia in care nu au cazut toti dintii, lucrurile se complica fata de situatia in care s-au pierdut toti. Si asta deoarece nu se recomanda inserarea implantului pana nu se trateaza boala, respectiv se stabilizeaza.
Implantul nu este intotdeauna o solutie pentru dintii pierduti
Stomatologii atentioneaza ca daca se insereaza un implant langa unul sau mai multi dinti afectati de parodontoza, implantul respectiv poate dezvolta periimplantita. Aceasta este o infectie ce apare in jurul implantului care duce, in cele din urma, la pierderea acestuia. Pentru a preintampina acest lucru, boala trebuie tinuta pe loc, cu ajutorul vizitelor cat mai dese la stomatolog. Acesta va incerca sa salveze dintii si sa ii stabilizeze cat mai mult pe cei afectati. Si asta in special in cazul dintilor cu o mobilitate de grad 1. Salvarea dintilor nu mai este posibila in cazul unora cu mobilitate de gradul 2-3.
Lucrurile sunt cu atat mai complicate cand pacientul doreste sa apeleze la implant. Si asta deoarece aceiasi microbi prezenti in pungile parodontale se pot transfera si catre implant. De jur imprejurul lui se creeaza o punga care va duce, in cele din urma, la pierderea implantului. Concret, acest lucru inseamna ca implantul se insereaza inutil.
O solutie eficienta de tratament este ca in cazul in care mai exista doar cativa dinti in gura, respectiv trei-patru, sa fie scosi si aceia, iar implantul sa fie inserat “pe curat”.
Pe de alta parte, daca mai sunt, de exemplu, 8 dinti in gura si este nevoie doar de dintii laterali, ei nu vor fi scosi, ci vor ramane pe loc. Dupa inserarea implantului sau a implanturilor, pacientul cu parodontoza trebuie sa acorde o atentie deosebita intregii danturi. Astfel, la inceput, el trebuie sa vina la cabinet o data la trei luni. Ulterior, daca medicul considera, vizitele pot fi o data la sase luni.
Parodontoza: prevenire si tratament
Gingivita poate fi controlata si tratata cu ajutorul unei bune igiene orale si curatare profesionala periodica. Formele mai severe de boala parodontala pot fi, de asemenea, tratate cu succes. Ele necesita insa un tratament mai amplu. El poate include curatarea in profunzime a suprafetelor radacinii dentare de sub gingii, medicamente prescrise pentru a fi administrate pe cale orala sau plasate direct sub gingii si, uneori, interventii chirurgicale corective.
Pentru a ajuta la prevenirea sau controlul bolilor parodontale, este important sa:
- te speli zilnic pe dinti;
- sa folosesti ata dentara in fiecare zi pentru a indeparta bacteriile ce cauzeaza bolile gingiilor;
- sa consulti un medic stomatolog cel putin o data pe an pentru control, sau mai des, daca ai oricare dintre simptomele sau factorii de risc enumerati mai sus.
Daca te confrunti cu oricare dintre simptomele parodontozei, mergi cat mai repede la stomatolog. Te poti programa chiar acum, la 021 9924, intr-una dintre clinicile ABC Eurodent, iar un medic cu experienta te va ajuta sa previi pierderea dintilor.
sursa: cdc.gov