Educatia dentara la copii: ce trebuie sa stii si cand ajungi la stomatolog prima data

Un periaj eficient si o igiena dentara corecta sunt esentiale pentru oricine, inclusiv pentru copii. La fel si controlul periodic, in timpul caruia medicul stomatolog explica in ce consta o igienizare eficienta, cu ajutorul unor mulaje si exemplificari esentiale pentru educatia dentara. Experienta echipei medicale si dotarile tehnice specifice pot face diferenta intre un copil care merge cu placere la dentist si unul care evita cabinetul stomatologic. Iti spunem pas cu pas cum trebuie sa alegi din oferta de stomatologie pentru copii in Bucuresti.

Educatia dentara face diferenta dintre un pacient cu probleme serioase si un pacient care are nevoie doar de proceduri profilactice. In cazul celor din urma, este nevoie doar de consult periodic, detartraj si mici ajustari estetice, daca nu este multumit de unele aspecte.

Educatia dentara trebuie sa inceapa de la cele mai fragede varste.

Stomatologie pentru copii in Bucuresti: servicii de urgenta

Traumatismele sunt cele mai frecvente urgente stomatologice la copii. Se intampla deseori ca cel mic sa cada sau sa se raneasca in tipul jocului. Iata cateva sfaturi despre ce ai de facut.

Atunci cand copilul este supus unei lovituri accidentale la nivelul capului, trebuie cercetat daca nu prezinta si leziuni la nivelul dintilor – traumatismul dintilor temporari. Sunt situatii cand dintele este vizibil afectat. Prezinta mobilitate, fractura coronara sau chiar radiculara. Este absolut necesar ca parintele sa se prezinte la medicul dentist.

Ce se intampla atunci cand copilul cade, dar nu manifesta o simptomatologie care sa alarmeze? De cele mai multe ori, parintele nu acorda o importanta prea mare acestui eveniment, ceea ce poate avea repercusiuni asupra sanatatii dentare a copilului. Despre sechele patologice poti citi detalii aici.

stomatologie copii
Clinica ABC Eurodent Drumul Taberei 34

Stomatologie pentru copii in Bucuresti: control de rutina si educatie dentara

O rutina corecta si bine stabilita inca din copilarie ramane pe tot parcursul vietii. Dr. Bilal Takouzli ne explica astazi cand si cum trebuie sa ii invatam pe cei mici sa spele pe dinti.

Educatia dentara incepe cu… greselile parintilor

30% dintre copiii care ajung intr-un cabinet stomatologic o fac din cauza durerii, aspect despre care am vorbit si aici. Din pacate, existe diferite opinii neavizate potrivit carora dintii temporari nu sunt importanti pentru ca oricum cad si vor fi inlocuiti. FALS. Dintii de lapte coexista cu cei definitivi. Daca primii sunt cariati, bacteriile ii pot distruge si pe cei cu care ar trebui sa ramanem, teoretic, toata viata. De asemenea, si gingiile pot fi afectate de aceleasi bacterii, iar consecintele pot fi grave pe termen lung.

cabinet stomatologic bucuresti
Clinica ABC Eurodent Compozitorilor

Cand incepe educatia dentara

Parintii trebuie sa stie ca, din momentul in care i-au erupt dintii copilului, trebuie sa aiba grija de ei. Cel mic nu trebuie sa doarma noaptea cu laptele in gura, trebuie sa clateasca gura imediat sau sa bea apa imediat dupa ce a baut lapte.

Dr. Bilal Takouzli

Astfel, evita aparitia cariei de biberon. Aceasta are o evolutie fulminanta si este cauzata, in principal, de o folosire excesiva a biberonului, in afara meselor. Atunci cand copilul adoarme cu biberonul in gura, zaharul ramane pe dinti si duce la formarea placii bacteriene. In plus, ar trebui sa eviti sa ii dai dulciuri si bauturi acidulate, cu continut mare de zahar, pentru ca si acestea duc la aparitia cariilor. Evita, pe cat posibil, sa iti lasi copilul sa isi suga degetul pentru a nu crea un obicei. In timp, acesta poate duce la alinieri anormale ale dintilor sau malformatii ale palatului cavitatii bucale.

De la aparitia primilor dinti, copilul trebuie invatat sa se spele corect. Este recomandata consultatia, o data la 6 luni, atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Cum invatam copilul sa se spele corect pe dinti

Foloseste, la inceput, atunci cand dintii nu au erupt inca, acel degetar din silicon, care ajuta si la calmarea gingiilor. Acestea se maseaza usor, circular, fara sa apesi. Dupa varsta de 1 an, atunci cand apar majoritatea dintilor, avem deja periute speciale pentru copii. Periajul se face dinspre gingie spre dinte, atat pe interior, cat si pe exterior. Daca nu poti sau nu stii cum sa il inveti se spele corect pe dinti, cauta sfatul unui medic specialist.

O vizita la cabinetul stomatologic, dupa aparitia dintilor temporari, este indicata. Astfel, cel mic se va obisnui cu medicul, cu clinica si nu se va teme de stomatolog. Un aspect foarte important, daca luam in calcul numarul mare al pacientilor adulti care amana la nesfarsit controalele stomatologice din pricina fricii.

Dintii drepti si muscatura corecta

Dupa eruptia pe arcada a tuturor dintilor este indicat si un control ortodontic. Pozitia acestora si muscatura corecta sunt esentiale nu doar din punct de vedere estetic, ci au un rol important si in masticatie si digestie. Daca recomandarea medicului este pentru aparat dentar, si in clinicile ABC Eurodent poti beneficia de acest serviciu. Descopera aici echipa noastra de specialisti si vezi cum te pot ajuta!

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
2 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Bună ziua am și eu o fetita de 6ani și o doare o măsea cum as putea sa ajung la dumneavoastră?

Buna ziua. Vedeti aici https://www.abceurodent.ro/contact care este cea mai apropiata clinica de dvs. si apoi sunati la 021 9924 pentru a putea fi preluata in regim de urgenta. Multa sanatate!

2
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x