Daca ti-ai pierdut un dinte sau o masea si intentionezi sa o inlocuiesti, nu lasa prea mult timp sa treaca. In caz contrar, te vei confrunta cu marirea in volum a cavitatii ramase libera, la nivelul osului. Daca te afli deja in aceasta situatie si vrei sa apelezi la un implant, ai nevoie de o procedura suplimentara, respectiv un sinus lift. Iata in ce consta interventia si cum te poate ajuta un medic cu experienta sa te recuperezi usor si sa ai un rezultat excelent, de durata.
Sinusul maxilar este o cavitate in interiorul osului maxilar, captusita cu o mucoasa de tipul celei din sistemul respirator. In urma pierderii sau a extractiei dintilor laterali, din cauza presiunii generate de aerul din interiorul sinusului, acesta cavitate se mareste in volum. Ea ajunge sa ocupe astfel spatiul lasat liber de pierderea dintelui, la nivelul osului. In cazul in care pacientul opteaza pentru reconstructia dentara cu ajutorul unui implant, este necesara procedura medicala de sinus lift.
Operatia de sinus lift consta in ridicarea membranei sinusale si aditie osoasa. Ea are scopul de a creste masa osoasa necesara pentru a putea fi inserat un implant.
Implantul, inserat in acelasi timp cu operatia de sinus lift sau ulterior
De retinut este ca implanturile pot fi inserate in acelasi timp cu operatia de sinus lift sau ulterior, in cadrul unei alte interventii. Aceasta decizie este luata de medicul curant, in urma realizarii unei tomografii computerizate (CT).
Atentie! Dupa pierderea unui dinte superior, este indicat sa mergi cat mai repede la medicul stomatolog daca iti doresti sa il inlocuiesti, respectiv sa protezezi spatiul edentat – liber, cu ajutorul unui implant. Recomandarea vine in conditiile in care, cu trecerea timpului, sinusul maxilar se va mari in detrimentul osului. Acest lucru va face inserarea implantului imposibila fara procedura de sinus lift.
De asemenea, poate avea loc prabusirea podelei sinusale si, prin resorbtia care apare in mod natural, postextractional, nu va mai fi loc de pus implantul. Pentru a face procedura posibila, medicul stomatolog poate apela la sinus lift intern sau extern.
Tipuri de proceduri sinus lift
Atunci cand pierderea osoasa este minora, se intervine prin sinus lift intern. In schimb, cand pierderea osoasa este foarte mare, este nevoie de o elevare majora si se apeleaza la sinus lift extern.
Astfel, in cadrul operatiei de sinus lift intern, se realizeaza o aditie osoasa minima de 1-2 mm. In situatia respectiva, in aceeasi sedinta se poate insera si implantul.
In schimb, procedura externa este mai laborioasa, aceasta efectuandu-se dinspre obraz. Se face o incizie pe gingie, iar osul maxilar se perforeaza pana se ajunge la membrana sinusului. Intre membrana sinusului si maxilar se realizeaza aditia osoasa, cu o grosime in functie de necesitate.
Pentru ca aceasta interventie este mai cuprinzatoare fata de operatia de sinus lift inchis, implantul poate fi inserat doar la cateva luni distanta.
Arcada scurtata sau completa, cu ajutorul sinus lift
Procedura de sinus lift permite realizarea unei arcade scurtata sau completa. Scopul este de a obtine cel putin un molar (masea) pentru ca pacientul sa poata mesteca normal. Si atunci, se recomanda procedura de sinus lift pacientilor care vor mai multe implanturi, pentru o dantura completa. Despre aceasta metoda de tratament poti afla mai multe din articolul Implant dentar pentru toata gura: un tratament ce tine pe viata.
De precizat este faptul ca nu toate persoanele pot urma o astfel de procedura. Astfel, contraindicatii la sinus lift au persoanele care:
- sufera de boli care afecteaza osul;
- au probleme ORL;
- au boli cronice ORL;
- au sinuzite maxilare cronice: in cadrul afectiunii, mucoasa schneider-iana se ingroasa fapt care nu o face mai rezistenta, ci mai friabila, respectiv se rupe mai repede. In astfel de cazuri, tehnic, nu este corect ca medicul sa apeleze la operatie, intr-o situatie de acest gen.
Ce trebuie sa faci dupa operatia de sinus lift
In cazul in care pacientul nu prezinta contraindicatii si urmeaza o procedura de sinus lift, trebuie sa respecte o serie de recomandari speciale, dupa operatie. Ele sunt valabile pentru orice pacient care a urmat o interventie chirurgicala orala, astfel se recomanda:
- sa nu se sufli nasul foarte tare;
- sa nu comprimi stranutul. In momentul in care, dupa operatie, iti vine sa stranuti, sa faci acest lucru si sa eliberezi toata presiunea, astfel incat ea sa nu se manifeste in sinus;
- sa nu umbli in zona operata;
- sa nu te speli pe dinti, in primele doua zile. Ulterior, sa folosesti o periuta cu peri moi;
- sa nu consumi lactate si branzeturi;
- sa nu creezi presiune prin actiuni precum umflarea de baloane;
- sa nu fumezi cel putin o saptamana de la interventie;
- sa eviti bauturile carbogazoase, pe cele foarte reci sau foarte fierbinti;
- sa nu folosesti paiul;
- sa eviti mancarurile foarte condimentate;
- sa nu faci efort fizic.
Daca te confrunti cu lipsa unor dinti pe care ai dori sa ii inlocuiesti si te gandesti sa apelezi la un implant dentar, te poti programa la unul dintre medicii ABC Eurodent, la 021 9924. Stomatologii nostri vor gasi cea mai buna solutie pentru a-ti reda zambetul.