Ingrijirea orala este o parte esentiala a sanatatii generale, iar alegerea pastei de dinti potrivite poate face o diferenta semnificativa. Magazinele abunda de optiuni: pasta de dinti cu fluor, fara fluor, pentru albire, pentru dinti sensibili sau cu ingrediente naturale. Daca nu stii cum sa o alegi pe cea potrivita tie si cauti recomandari de pasta de dinti, medicii ABC Eurodent te ajuta cu cateva sfaturi practice. Afla-le din continuarea articolului.
Care este cea mai buna pasta de dinti? Este o intrebare adresta frecvent medicilor ABC Eurodent. In cele mai multe cazuri, raspunsul este acelasi: Conteaza mai putin ce pasta de dinti folosesti. Important este sa te spali pe dinti. Si totusi, recomandarea unui specialist poate veni insa doar in urma unui consult. Astfel, exista cazuri in care, in functie de problemele dentare ale fiecarui pacient, medicul face anumite recomandari de pasta de dinti.
Daca nu ai o recomandare din partea medicului, dar iti doresti sa folosesti o pasta de dinti cat mai eficienta, este important ca sa te gandesti la nevoile tale particulare de sanatate orala. De aceea, citeste cu atentie ingredientele.
Recomandari de pasta de dinti: ingrediente folosite
Pasta de dinti este disponibila sub form de pasta sau gel. In ciuda numeroaselor tipuri de pasta de dinti, exista cateva ingrediente comune pe care le contine pentru majoritatea acestora, precum:
- Agenti abrazivi: sunt ingrediente care curata prin zgariere, precum carbonatul de calciu si silicatii, inclusiv carbunele, care ajuta la indepartarea alimentelor, bacteriilor si a unor pete de pe dinti.
- Arome: indulcitorii artificiali, inclusiv zaharina, sunt adesea adaugati in pasta de dinti, pentru a le face sa aiba un gust mai bun. In timp ce multi oameni echivaleaza aroma pastei de dinti cu menta, pasta de dinti este disponibila intr-o varietate de arome, inclusiv scortisoara, lamaie sau capsune.
- Umectanti pentru retinerea umiditatii: formulele de pasta si gel contin adesea substante precum glicerolul, pentru a preveni uscarea pastei de dinti.
- Agenti de ingrosare: aceste substante ofera consistenta pastei de dinti si ajuta la obtinerea si mentinerea texturii adecvate a pastei de dinti.
- Detergent: spuma pe care o vezi cand te speli pe dinti provine de la detergenti precum lauril sulfat de sodiu.
Tipuri de pasta de dinti
Pe langa ingredientele comune, exista paste de dinti concepute special pentru rezolvarea unor probleme precum: carii incipiente, indepartarea tartrumului sau albire.
Recomandari de pasta de dinti cu fluor: beneficii
Cel mai important ingredient pe care trebuie sa il contina o pasta de dinti este fluorul. Acesta este un mineral natural. Utilizarea sa in pastele de dinti a contribuit semnificativ la reducerea cariilor dentare in ultimii 50 de ani. De precizt ca bacteriile din gura se hranesc cu zaharuri si amidon care raman pe dinti dupa ce mananci. Fluorul din pasta de dinti te ajuta sa iti protejezi dintii de acidul care este eliberat atunci cand se intampla acest lucru.
Florul actioneaza in doua moduri, respectiv:
- face smaltul dintilor sa fie mai puternic. Acest lucru scade riscul ca dantura sa sufere leziuni cauzate de aciditate.
- poate inversa etapele incipiente ale cariilor, prin remineralizarea zonelor care au inceput sa se degradeze.
Utilizarea pastei de dinti cu fluor este o modalitate importanta de a te asigura ca dintii tai beneficiaza de proprietatile acestui mineral prietenos cu dentara.
Recomandari de pasta de dinti pentru indepartarea tartrului
Cele mai multe paste de dinti existente in magazine contin flor, atat de util si in controlul tartrului. Toata lumea are pe dinti un strat de bacterii numit placa. Daca placa nu este indepartata prompt cu o igiena orala adecvata, se intareste si devine tartru. Acesta este greu de indepartat se poate acumula pe dinti si sub gingii, ducand in cele din urma la boli ale gingiilor.
Daca deja te confrunti cu acumulare de tartru, programeaza-te pentru detartraj, evitand instalarea afectiunilor. Suna chiar acum la 021 9924 sau programeaza-te online, la cea mai apropiata clinica. Beneficiaza acum de oferta noastra, pe care o poti vedea aici.
Daca vrei sa stii mai multe despre cum se desfasoara procedura medicala, poti afla mai multe din articolul Detartraj cu ultrasunete, pentru o dantura cu adevarat curata| Cui ii este recomandat.
De asemenea, tot despre detartraj, vorbeste si dr. Irina Chivulescu, medic specialist in protetica dentara, in videoul de mai jos:
Mai multe recomandari si raspunsuri la intrebari pe care ai putea sa ti le pui chiar tu, poti afla de pe canalul nostru de Youtube. Acceseaza-l aici.
Ingrediente din pasta de dinti pentru indepartarea tartului
Exista o varietate de ingrediente folosite in pasta de dinti pentru a ajuta la prevenirea acumularii de tartru pe dinti. Compusii chimici, inclusiv pirofosfatii si citratul de zinc, sunt adesea adaugati si s-au dovedit eficienti. In plus, unele paste de dinti pentru controlul tartrului contin un antibiotic numit triclosan. Acesta distruge unele dintre bacteriile din gura.
Anumite paste de dinti care contin mai multi agenti antiplaca s-au dovedit a fi chiar mai eficiente in controlul tartrului decat felurile cu un singur ingredient de combatere a placii.
Recomandari de pasta de dinti pentru dantura sensibila
Pentru persoanele care au dinti sensibili – de exemplu, simt durere la cald sau la rece – exista paste de dinti speciale. De obicei, ele contin nitrat de potasiu sau clorura de strontiu. Compusii ajuta la eliminarea sensibilitatii dentare prin blocarea cailor care se ataseaza de nervii din interiorul dintilor. De precizat ca poate dura pana la 4 saptamani de folosinta pentru a observa imbunatatire.
Recomandari de pasta de dinti care albeste
Pentru a ajuta oamenii sa obtina o nuanta mai alba a dintilor, multi producatori au scos pe piata paste special concepute pentru uz zilnic. De precizat ca pastele de dinti pentru albire nu contin, de obicei, inalbitori. In schimb, contin particule abrazive sau substante chimice care lustruiesc eficient dintii sau se leaga de pete si ajuta la eliminarea acestora de pe suprafata dintelui.
Desi ai putea fi ingrijorat de faptul ca abrazivitatea pastei de dinti pentru albire iti poate deteriora dintii, studiile sugereaza ca acestea nu sunt mai dure pentru smaltul dintilor decat alte tipuri de pasta de dinti.
Daca iti doresti dinti mai albi, dar pasta pe care o folosesti nu da rezultatele asteptate, poti opta pentru albire profesionala, in cabinetul stomatologic. Consulta aici oferta noastra.
Alegerea unei paste de dinti
Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa alegi cea mai buna pasta de dinti, atat pentru nevoile tale dentare, cat si pentru ale familiei.
Fii atent la ingrediente: au fost cazuri cand s-a constatat ca unele paste de dinti importate din China contin o substanta toxica, dietilenglicol. In acest context, specialistii sfatuiesc sa nu alegi o pasta de dinti produsa in China.
Tine cont de nevoile tale si ale membrilor familiei: Si asta mai ales daca vrei o pasta de dinti pe care sa o folositi toti. Daca copiii au inca dantura de lapte, alege o pasta care are pe eticheta scrisa recomandarea de varsta. Retine ca surplus de flor poate fi nociv pentru organism. El afecteaza structura smaltului, a dentinei si inclusiv structura oaselor copilului, dupa cum atentioneaza dr. Cristian Irimia. El este medic stomatolog cu competenta in implantologie si coordonator al clinicilor ABC Eurodent. Despre toate acestea, in poti asculta in videoul de mai jos:
Daca vrei o pasta de dinti pentru toata familia, adulti si copii, poti alege una pe baza de ingrediente naturale.
Cu atat de multe optiuni si combinatii disponibile, poti incerca diferite marci, tipuri si arome, pentru a gasi cea mai buna pasta de dinti pentru tine. Tine insa cont sa o folosesti de doua ori pe zi, spalandu-te dimineata si seara. Dincolo de grija pentru igiena orala, pentru o dantura sanatoasa, mergi periodic la control si respecta indicatiile medicului. Programeaza-te chiar acum la 021 9924 si asigura-te ca dantura ta a ramas sanatoasa, de la ultimul control.
surse: health.clevelandclinic.org; webmd.com