O punte dentara ar putea fi o solutie potrivita si pentru tine, in cazul in care din dantura ta au ramas doar bucati de dinti sau i-ai pierdut in totalitate. Puntea poate oferi zambetului tau un aspect natural, dupa cum poti vedea in lucrarile realizate de medici ai ABC Eurodent, prezentate in acest articol. De asemenea, iti expunem toate informatiile de care ai nevoie, astfel incat, impreuna cu medicul tau sa poti lua o decizie informata.
Semne ca ai nevoie de o punte dentara
Exista cateva semne care ti-ar putea indica ca ai nevoie de o punte dentara. O decizie legata de aceasta metoda de tratament poate fi luata insa doar impreuna cu medicul stomatolog care te trateaza. El stie cel mai bine ce solutii se potrivesc in cazul tau. Iata care sunt semnele ca o punte dentara ar putea fi potrivita si pentru tine:
- dinti lipsa: cel mai evident semn ca ai putea avea nevoie de o punte dentara este acela ca ai unul sau mai multi dinti lipsa. Fie ca pierderea dintelui a fost cauzata de carii, boli gingivale sau trauma, golul existent poate avea consecinte grave daca este lasat netratat.
- Dificultate la mestecat: daca ti se pare dificil sa mesteci corect anumite alimente sau daca observi o schimbare a muscaturii, ar putea indica faptul ca ai nevoie de o punte dentara. Un dinte lipsa poate afecta echilibrul si functionalitatea muscaturii, facand mai dificila mestecarea si digerarea eficienta a alimentelor.
- Probleme de vorbire: lipsa dintilor iti poate afecta si capacitatea de a vorbi clar. Daca intampini dificultati in a pronunta anumite cuvinte sau sunete, ar putea fi un semn ca este necesara o punte dentara pentru a restabili dictia.
- Stima de sine afectata: impactul estetic al unui dinte lipsa iti poate afecta in mod semnificativ increderea in tine. Daca te abtii sa zambesti sau eviti interactiunile sociale din cauza jenei, o punte dentara iti poate restabili zambetul si iti poate creste stima de sine.
Despre puntea dentara
Puntile dentare inlocuiesc dintii lipsa sau din care au mai ramas doar bonturi. Mai exact, pot inlocui un dinte sau un rand de dinti lipsa. Medicii stomatologi pot crea punti personalizate, care se potrivesc cu nuanta dintilor tai naturali. In clinicile ABC Eurodent, te asteapta specialisti cu experienta, care iti pot recomanda cea mai buna solutie de tratament. De asemenea, inainte de demararea oricarei lucrari stomatologice, un medic al ABC Eurodent iti va realiza planul de tratament. Astfel, vei stii dinainte tot ce urmeaza sa ti se intample, dar mai ales cat te costa. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Plan de tratament stomatologic: cum sa tii costurile sub control, pentru o lucrare de calitate
Elementele puntii dentare
Exista doua tipuri de parti care alcatuiesc o punte dentara. Acestea sunt bonturile si dintii falsi.
- Bonturile: sunt structuri care sustin puntea dentara. Acestea sunt stalpi de conectare minusculi, utilizati in puntile sustinute de implanturi dentare.
- Dintii falsi, numiti si pontici: vin sa umple golul lasat in urma de dintii lipsa.
In functie de situatia ta particulara si de tipul de punte recomandat de medic, puntea ta poate fi alcatuita din unul sau mai multe bonturi si unul sau mai multe elemente pontice.
Tipuri de punte dentara
Exista patru tipuri de punti dentare. Pentru a stabili care este cea mai potrivita pentru tine, medicul stomatolog va lua in considerare mai multi factori, printre care:
- varsta pe care o ai;
- cati dinti iti lipsesc;
- dimensiunea decalajului;
- starea dintilor aflati langa spatiul gol;
- sanatatea generala a dintilor si a gingiilor;
- preferintele tale personale.
Iata care sunt tipurile principale de punte dentare existente in prezent:
- punte dentara traditionala;
- punte dentara cantilever;
- punte dentara Maryland;
- punte sustinuta pe implant.
Punte dentara traditionala
Acesta este cel mai comun tip de punte dentara. Ea este alcatuita din coroane dentare la ambele capete, cu elemente pontice, respectiv dinti falsi, intre ele. Un medic stomatolog leaga coroanele de dintii tai naturali, de ambele parti ale golului, iar dintii falsi umplu spatiul dintre acestea. Stomatologii folosesc punti dentare traditionale atunci cand dintii naturali sunt sanatosi pe ambele parti ale golului.
Punte dentara cantilever
O punte cantilever este similara cu o punte traditionala. Diferenta este ca exista doar o coroana, la un capat, nu la ambele. Dentistii folosesc punti cantilever atunci cand exista doar dinti naturali pe o parte a golului. Datorita designului lor, puntile cantilever nu sunt la fel de rezistente ca cele traditionale.
Punte dentara Maryland
La o punte Maryland sau o punte lipita cu rasina se folosesc „aripi” din metal sau din portelan in loc de coroane. Un dentist leaga aripile de spatele dintilor vecini, pentru fixa puntea. O punte Maryland este folosita, de obicei, pentru a inlocui dintii din fata. Atentie insa ca acest tip nu este suficient de puternic pentru a rezista fortelor de masticatie ale dintilor din spate.
Punte sustinuta pe implant
O punte sustinuta pe implant este similara cu o punte traditionala, dar se sprijina pe implanturi dentare in loc de dintii naturali. Inainte de a prinde puntea de implant, acesta din urma trebuie sa fie complet osteointegrat, respectiv sa se integreze cu osul maxilarului. Acest proces dureaza, in medie, trei pana la sase luni, dar poate dura mai mult, de la caz la caz. Afla mai multe despre osteointegrare din videoul de mai jos, de la dr. Cristian Irimia, medic stomatolog cu competenta in implantologie, coordonator al clinicilor ABC Eurodent.
Medicul stomatolog iti poate recomanda o punte sustinuta pe implant atunci cand ai trei sau mai multi dinti lipsa, la rand.
Realitare orala cu ajutorul puntii dentare, la ABC Eurodent
In fotografiile de mai jos, poti vedea exemple concrete de reabilitare orala, cu ajutorul puntii dentare. Ele au fost realizat de dr. Narcisa Mehedintu, medic dentist, clinica ABC Eurodent Drumul Taberei 34.
In primul caz, este vorba despre un pacient in varsta de 50 de ani, care a dorit sa-si schimbe toate lucrarile, vechi de aproximativ 20-25, care nu mai erau estetice. Astfel, pentru ca zambetul sau sa arate asa, medicul ABC Eurodent a apelat la o punte totala metaloceramica, de culoare foarte deschisa. Nuanta aleasa a fost bleach white. Anterior realizarii puntii, medicul a renuntat la lucrarea veche, apeland la lucrari provizorii. De asemenea, i-a tratat dintii existenti sub vechea lucrare.
In partea inferioara, pacientul avea dinti abrazati, din cauza bruxismului. Dupa ce a slefuit dintii inferiori, i-a luat amprenta si a realizat o punte dentara pentru partea inferioara.
Un alt caz in care s-a apelat la punte dentara pentru un pacient ABC Eurodent a fost cel al unei femei in varsta de 65 de ani, care purta proteza totala de mult timp, resimtind un disconfort ridicat. In plus, era nevoita sa isi lipseasca des proteza, in partea superioara, cu produse specifice pentru acest lucru. Din acest motiv, pacienta nu mai suporta proteza dentara.
Punte pe implant dentar
Dr. Narcisa Mehedintu i-a propus, ca varianta de tratament, inserarea de implanturi dentare, respectiv sase, la nivelul maxilarului. Dupa realizarea interventiei chirurgicale, medicul ABC Eurodent a realizat o punte totala pe cele 6 implanturi dentare.
Punte dentara vs implant dentar
Daca te intrebi ce este mai bine sa alegi pentru inlocuirea dintilor lipsa, respectiv dintre punte dentara si implant dentar, trebuie sa stii faptul ca in cazul primei solutii, ar putea fi nevoie de inlocuire la fiecare 5-15 ani. Perioada variaza in functie de modul in care puntea dentara este ingrijita. Pe de alta parte, implantul dentar este considerat o solutie permanenta, despre care poti afla mai multe din articolul Implant dentar pentru toata gura: un tratament ce tine pe viata.
De asemenea, dr. Cristian Irimia vorbeste, in videoul de mai jos, despre alegerea unui implant dentar sau a unei proteze dentare. Dr. Cristian Irimia este medic stomatolog cu competenta in implantologie, coordonator al clinicilor ABC Eurodent, dentist pentru adulti si copii.
Pentru mai multe informatii legate de sanatatea orala si tratamentele stomatologice pe care vi le punem la dispozitie in clinicile ABC Eurodent, ne poti urmari pe pagina noastra de Youtube, pe care o poti accesa aici.
Punte dentara: avantaje
Apelarea la o punte dentara are mai multe avantaje, printre care:
- ofera o solutie cu aspect natural pentru inlocuirea dintilor lipsa;
- restabileste functia masticatorie si de vorbire corecta;
- impiedica dintii vecini sa se deplaseze in golul lasat de dintele lipsa;
- nu implica chirurgie.
Puntea dentara: dezavantaje
Nicio restaurare dentara nu poate fi identica cu dantura naturala. In cazul apelarii la puntea dentara, exista cateva dezavantaje, respectiv:
- puntile traditionale necesita modificarea dintilor sanatosi: in timpul montarii puntii, medicul indeparteaza o cantitate mica de smalt de pe dintii sanatosi vecini, pentru ca coroanele dentare sa se potriveasca exact;
- are o durata de viata estimata la cel mult 15 ani;
- daca bonturile dintilor tai naturali nu sunt suficient de puternice pentru a-ti sustine puntea, se pot fractura;
- daca nu cureti corect puntea si tesutul gingival subiacent, placa bacteriana poate provoca inflamarea gingiilor sau carii.
sursa: cyncoeddentalpractice.co.uk; my.clevelandclinic.org; dentalcareoflombard.com