Proteze dentare stabile cu ajutorul dintilor restanti

Varianta clasica de proteza partiala este cea care se mentine cu ajutorul crosetelor de sarma de dintii restanti. Avantajul este ca aceste proteze refac functiile aparatului dento-maxilar (masticatie, fizionomie, fonatie). Au si dezavantajul unui sprijin nefiziologic, direct pe crestele edentate, care in timp se materializeaza prin infundarea protezei (datorita atrofiei osoase subiacente), urmata de mobilizarea dintilor restanti, instabilitatea protezei, inflamarea cronica a fibromucoasei. Un alt dezavantaj poate fi si cel fizionomic, atunci cand crosetele de sarma sunt vizibile. Afla aici ce asigura proteze dentare stabile.

Proteza partial clasica cu crosete de sarma

Proteza partial clasica cu crosete de sarma

Din dorinta unei proteze dentare stabile, care atrage dupa sine un confort sporit pentru pacient, atat local, la nivelul cavitatii bucale, cat si psihic, s-au creat mai multe sisteme speciale de mentinere, sprijin si stabilizare a protezelor, cum ar fi: capse, telescoape, bare cu calareti, magneti. Acestea sunt fixate pe dintii restanti, prevenind astfel neajunsurile protezelor clasice.

Proteza rezultata poarta numele generic de supraproteza.

Supraproteza este solutia salvatoare in situatiile cu putini dinti restanti sau resturi radiculare tratabile, a caror repartitie sau implantare nu mai permite realizarea unor lucrari fixe, atat de mult dorite de pacienti.

Supraprotezare maxilara – sistem tip capse pentru proteze dentare stabile

Supraprotezare maxilara – sistem tip capse

Beneficiile pe care le resimt pacientii se refera la o mai buna stabilitate a protezei, o mai mare eficienta masticatorie si o fizionomie sporita. Sprijinul supraprotezei este unul mixt, dento-parodontal si muco-osos (atat pe dinti, cat si pe crestele edentate), deci nu mai apare riscul de infundare, iar resorbtia osoasa este diminuata. In plus, coroanele dintilor restanti fiind scurtate, uneori pana la nivelul gingiei, riscul de mobilizare a radacinilor este mult redus.

In acest articol voi aborda sistemele de supraprotezare de tipul capselor si magnetilor.

Ambele sisteme se incorporeaza in dispozitive radiculare, care se cimenteaza pe dintii restanti, corect tratati endodontic in prealabil. Ideal ar fi ca dintii restanti sa fie simetrici, cate doi pe fiecare hemiarcada, la distanta intre ei.

Capsele sunt sisteme de tip matrice-patrice si ofera o retentie mecanica protezei. Patricea (butonul) se fixeaza la nivelul radacinii, a dintelui restant, iar matricea (capsa) pe fata mucozala a protezei. Sunt folosite cand dintii au o buna implantare, iar spatiul vertical dintre cele doua maxilare este mare.

Ofera avantaje multiple pentru pacient, cum ar fi:

  • foarte buna retentie si stabilitate;
  • buna fizionomie;
  • posibilitati bune de igienizare a protezei;
  • un cost accesibil.

Se impun controale periodice pentru a imbunatati retentia capselor si pentru a efectua captusiri ale bazei protezei, atunci cand este necesar.

Supraprotezare mandibulara – sistem tip capse

Supraprotezare mandibulara – sistem tip capse

Un alt tip de sistem de supraprotezare folosit pentru mentinerea protezelor este cel de tipul magnetilor ce au doua componente: magnetul si placuta magnetizabila. Magnetul este fixat pe fata mucozala a protezei, iar in dreptul lui, la nivelul unei radacini dentare, este fixata placuta magnetizabila.

Se folosesc maxim patru magneti la o proteza. Ideal ar fi ca dintii sa fie repartizati bilateral, simetric; la maxilar, o repartitie favorabila atrage dupa sine posibilitatea reducerii din suprafata palatinala (cerul gurii) a protezei, sporind mult confortul pacientului.

Magnetii au multiple avantaje pentru proteze dentare stabile:

Supraprotezare mandibulara – sistem tip magnet
  • pot fi folositi si pe radacini dentare cu mobilitate, intrucat nu solicitata dintii stalpi cu forte laterale;
  • sunt indicatia ideala cand spatiul vertical este mic, deoarece au o grosime foarte mica, de maxim 3 mm;
  • asigura sprijin mixt, dento-parodontal si muco-osos, impiedicand atofierea accentuata a crestelor edentate;
  • sunt eficienti in timp, intesitatea magnetica mentinandu-se aproape constanta cel putin 10 ani;
  • rezultate estetice bune;
  • au un cost accesibil, dar mai mare decat al capselor.

Intotdeauna, dupa executarea unei proteze, fie ea clasica sau ancorata pe sisteme moderne, medicul dentist curant va va indica controale periodice la cabinetul stomatologic pentru a verifica necesitatea captusirii protezelor realizate, ori de cate ori este nevoie.

Pentru a stii daca puteti beneficia de aceste tipuri de supraprotezare este necesar in prealabil o consulatie la medicul dentist. Medicul dentist va va explica beneficiile si avantajele fiecarei metode de supraprotezare ce se poate aplica in cazul dumneavoastra, dupa ce va evalua starea dintilor restanti, numarul sau dispozitia lor pe arcada. In plus, se va asigura de o lucrare proteze dentare stabile.

Pacientii trebuie sa stie ca si un singur dinte restant de pe arcada, fie el si rest radicular, poate aduce un plus de confort protezei, daca i se aplica un sistem ajutator de mentinere de tipul magnetilor sau capselor.

Autor: Dr. Cristina Albu, medic dentist ABCeurodent, specialist stomatologie generala; fotografie de coperta: http://www.dentalimplantcenteroc.com/wp-content/themes/orangecounty/images/slider.jpg; surse foto: encrypted-tbn2.gstatic.com, www.chirodent.ro, www.sthelenscosmeticdentures.co.uk; surse: Revista Romana de Medicina Dentara, vol. IX, nr. 6/2006

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x