Dintele tau a fost distrus pana la radacina? Dar aceasta este inca sanatoasa? In acest caz, medicul ti-ar putea propune reconstructia cu ajutorul pivotului dentar. Afla in ce consta tratamentul cu pivotul dentar, etapele acestuia si cum va decurge colaborarea cum medicul dentist, astfel incat lucrarea sa fie una durabila.
Refacerea dintelui cu ajutorul pivotului dentar
Pivotul dentar este un dispozitiv protetic utilizat in stomatologie, pentru inlocuirea tesutului dentar distrus de carii, respectiv in cazul unui dinte tratat endodontic anterior. Pivotul se cimenteaza in interiorul radacinii si reface portiunea coronara absenta a dintelui, sub forma unui bont dentar – forma conica. Ulterior, peste acesta, se cimenteaza o coroana dentara. Despre aceasta, poti afla mai multe din articolul Coroana dentara: cel mai bun material pentru o dantura cat mai aproape de cea naturala | Calitatea, pe primul loc
Scopul unui pivot este acela de retentie a coroanei, de a reface portiunea coronara absenta a dintelui. Cu toate acestea, un pivot nu creste rezistenta dintelui, asa cum se poate crede. Dimpotriva, un pivot submineaza rezistenta dintelui. Si asta deoarece pentru inserarea unui pivot este nevoie de sacrificiu de substanta dentara.
Pentru pivotul dentar, se pot folosi mai multe denumiri, respectiv:
- stift dentar/ radicular;
- dispozitiv corono-radicular;
- dispozitiv radicular.
Componenta pivotului dentar
In ceea ce priveste componenta pivotului dentar, acesta este alcatuit din:
- componenta radiculara. Aceasta este partea sub forma de tarus, ce se cimenteaza in interiorul radacinii. Are o lungime maxima de 2/3 din lungimea canalului radicular;
- componenta coronara. Aceasta este partea de forma conica, ce se afla in prelungirea componentei radiculare. Ea deserveste la refacerea portiunii coronare absente a dintelui, peste care se va cimenta coroana, dupa cum explica, in video de mai sus, Dr. Irina Chivulescu, medic specialist protetica dentara, in cadrul clinicilor ABC Eurodent.
Pentru mai multe informatii legate de tratamente stomatologice de succes, aboneaza-te acum la canalul nostru de YouTube.
Tipuri de pivot dentar
Pivotii dentari pot fi de doua feluri, respectiv:
- prefabricati;
- turnati.
Iata care sunt particularitatile fiecaruia dintre ei.
Pivotul dentar prefabricat
Pivotii dentari prefabricati pot fi metalici sau nemetalici, respectiv din fibra de sticla. In stomatologia moderna, pivotii metalici prefabricati sunt utilizati din ce in ce mai rar. Totodata, sunt inestetici si nu au o retentie deosebita, comparativ cu celelalte tipuri de pivoti. Pivotii metalici prefabricati se pot fixa in dinte prin cimentare sau insurubare.
Pivotul dentar din fibra de sticla
In schimb, pivotii din fibra de sticla sunt flexibili si durabili. Ei au un modul de elasticitate ce permite flexarea, dar cu riscul de descimentare a pivotului. Aceasta caracteristica reduce la maximum riscul de fractura radiculara.
Pivotii din fibra de sticla au o forma asemanatoare unei tije. Se cimenteaza in interiorul radacinii, iar portiunea coronara se va restaura cu ajutorul materialelor composite.
Principalele avantaje ale pivotilor din fibra de sticla sunt urmatoarele:
- sunt biocompatibili;
- sunt estetici;
- nu determina modificari de culoare la nivelul coroanelor de invelis.
Despre albirea dintilor naturali, afla din articolul Dinti mai albi: solutii sanatoase, pentru ce poti opta.
Pivotul dentar turnat
Pivotii dentari turnati pot fi realizati din diferite aliaje sau din oxid de zirconiu, in laboratorul de tehnica dentara.
Referitor la etapele inserarii unui pivot dentar turnat, iata cum decurge procedura stomatologica. Dintele ce prezinta obturatie de canal va fi pregatit si amprentat de catre medic, astfel:
- se dezobtureaza radacina dintelui, pe o lungime de 2/3 din lungimea obturatiei de canal;
- se largeste canalul cu freze specifice;
- se amprenteaza preparatia;
- amprenta se trimite in laborator.
La urmatoarea vizita la medicul stomatolog, pivotul turnat se cimenteaza in interiorul canalului radicular.
De retinut este faptul ca pivotul metalic este un pivot rezistent si durabil, insa nu este estetic, din cauza culorii metalului. El poate duce la modificarea nuantelor coroanelor dentare realizate din ceramica sau oxid de zirconiu. Despre zirconiu, am vorbit pe larg, in articolul Zirconiul, materialul viitorului in cabinetele stomatologice | Biocompatibil, rezistent, apropiat culorii dintilor naturali
Din cauza acestui dezavantaj, se recomanda utilizarea pivotilor sub coroanele metalo-ceramice sau pe zonele laterale.
Pivotul dentar din oxid de zirconiu
Pivotul dentar din oxid de zirconiu este un pivot cu o rezistenta si o estetica deosebite. El este de culoare alba si poate fi utilizat atat in cazul dintilor din zonele laterale, cat si frontale. Un dezavantaj major al acestor pivoti este faptul ca sunt foarte rigizi, cu un modul de elasticitate scazut. Din aceasta cauza au cea mai mare rata de fractura radiculara.
In cazul in care dintele sau dintii tai nu pot fi reconstruiti cu ajutorul pivotului dentar, poti apela la implant. Clinicile ABC Eurodent vin cu o oferta speciala pentru acest tratament, pe care o poti consulta aici.
Articol realizat cu ajutorul si expertiza medicala a dr. stomatolog Irina Chivulescu, medic specialist protetica dentara, in clinica ABC Eurodent Luica 176. La Dr. Irina Chivulescu, poti programa si tu o consultatie, sunand chiar acum la 021 9924.