CAND SE FACE

Extractia dintilor temporari

Un dinte temporar este afectat de o carie foarte mare, devenind rest radicular, decizia de extractie depinde de varsta dentara. Adica de momentul cand dintele definitiv care urmeaza sa apara pe locul celui temporar.

Alte indicatii ale extractiei dintilor temporari in cabinet sunt:

  • dintii temporari aflati in perioada de exfoliere
  • dintii mobili sau care persista pe arcada cu mult dupa perioada de exfoliere impiedicand eruptia dintelui definitiv sau chiar devenind paraleli pe arcada cu cel definitiv.

Dintii temporari mobili corespunzatori perioadei de exfoliere se extrag de catre medicul stomatolog sub anestezie locala cu spray sau gel anestezic. Totul astfel incat copilul sa nu perceapa durere.

Dintii temporari ce persista pe arcada in paralel cu cei definitivi trebuie extrasi obligatoriu. Tratamentul ortodontic pentru readucerea celui definitiv pe arcada este de multe ori inevitabil. Extractia acestora este similara cu a unui dinte defintiv la adult. Este necesara anestezia locala de infiltratie (prin injectare).

Recoltare de celule stem la extractia dintilor temporari

Un element important este posibilitatea de recoltare a celulelor stem din dintii temporari, de lapte. Exista in momentul de fata banci de celule stem ce recolteaza din dintii temporari ai copiilor, dar si din molarii de minte ai adultilor. Celulele stem prelevate din pulpa dintelui vor fi pastrate pentru o perioada de 20 ani. Potentialul lor fantastic de diferentiere este recunoscut ca sansa maxima de refacere celulara in cazul unor afectiuni grave aparute pe parcursul vietii.

In cazul in care sunteti interesat pentru copilul dumneavoastra, va trebui sa anuntati medicul. Asta pentru ca firma respectiva sa poata trimite un recipient special pentru recoltare.

Conservarea dintilor temporari

Daca dintele definitiv ar trebui sa apara pe arcada peste 1 an jumatate – 2 ani sau mai mult, iar cel temporar este distrus semnificativ de carie, este totusi de preferat ca dintele temporar sa nu fie scos (radacina sa).

Prin extractia lui, spatiul ramas va fi ocupat treptat de dintii vecini, ingustand sau anuland complet spatiul pentru cel definitiv. Ulterior, in momentul eruptiei celui definitiv, el va iesi in alt loc, inghesuit, complicand tratamentul.

Daca indicatia de extractie a unui dinte temporar este imposibil de evitat cu mult inaintea perioadei de exfoliere, se indica plasarea unui mentinator de spatiu. Acesta are ca scop tinerea la distanta a dintilor vecini pana in momentul eruptiei dintelui definitiv pe locul celui temporar extras.

Dispozitivul este compus din doua inele amplasate in jurul dintilor vecini, unite printr-o bara metalica. Acesta nu afecteaza in niciun fel dintii vecini. Va fi scos in momentul eruptiei dintelui definitiv.

Iata de ce copii vor trebui sa-si insuseasca periajul corect, iar parintii sa-i verifice zilnic. Medicul va va sta oricand la dispozitie pentru sfaturi si lamuriri in legatura cu aceasta problema. In plus, poate verifica corectitudinea executarii periajului prin tablete speciale de evidentierea placii, pe care copilul le suge timp de cateva minute si apoi clateste. Zonele ramase colorate sunt cele neperiate corect.