Leziuni ale mucoasei orale

Un simplu control realizat de catre medicul dentist poate evidentia semne ale unei afectiuni proprii pentru mucoasa orala – leziuni ale mucoasei orale. Mucoasa orala acopera structurile anatomice ce acopera cavitatea bucala. Rolul acesteia este extrem de important. Aceasta formeaza o bariera intre mediul extern si cel intern al corpului. Prezinta o importanta functie de protectie impotriva noxelor chimice, fizice si biologice ce ar putea afecta organismul. Igiena deficitara, alcoolul, medicamentele, alimentele dure, reci sau fierbinti, microorganisme, carente alimentare, traumatisme, boli generale, toate acestea pot avea repercusiuni la acest nivel.

Leziuni ale mucoasei orale

AFTELE BUCALE sunt cele mai raspandite leziuni ale mucoasei orale. Afecteaza 20-50% din populatie, sexul feminin fiind cel mai afectat. De cele mai multe ori acestea sunt ignorate de pacient. Trebuie stiut faptul ca aftele recidivante necesita tratament si pot reprezenta semnale ale unor afectiuni generale.

Ca factori favorizanti putem enumera: alimentele (alune, ciocolata, nuci etc.), factori microbieni (in special clasa streptococilor), virusurile (herpetic tip 6, citomegalovirus), asocierea cu anumite afectiuni generale(deficit vitamina B, acid folic, fier, maladia Behcet, maladia Crohn, sindrom Sweet, neutropenia ciclica, sindrom de inflamatie a cartilajelor.

HERPESUL este cel mai frecvent produs de virusul herpetic de tip 1. Este o eruptie veziculara ulcerativa insotita de alterarea starii generale: febra, cefalee, adenopatie. Eruptia se vindeca in 7-10 zile dar virusul ramane inactiv in organism. Reactivarea acestuia apare in cazul unor factori declansatori cum ar fi: radiatii UV, frig, diferite alimente, ciclul menstrual, traumatisme, extractii, vaccinari, stres sau scaderea imunitatii.

CANDIDOZA BUCALA este o infectie produsa de ciuperca Candida Albicans. Aceasta este prezenta in mod normal in cavitatea bucala, insa in anumite conditii aceasta se multiplica devenind agresiva. Aceste modificari apar in: diabet, sarcina, exces de antibiotice, medicatie imunosupresoare, contraceptive orale, boli endocrine, igiena deficitara, fumat, lucrari dentare vechi etc.

AFECTIUNI ALERGICE. Acestea sunt fie materializarea locala a unor conflicte imunitare generale, fie reactii alergice de contact. Reactiile generale cu manifestari orale urmaresc depistarea si eliminarea alergenului suspectat. Aceasta reprezinta o urgenta medicala si trebuie tratata ca atare. Reactiile alergice de contact sunt mai frecvente,. Incidenta acestora a crescut o data cu expunerea populatiei la tot mai multe produse alimentare, dentare, cosmetice, medicamentoase ce contin alergeni.

Leziuni ale mucoasei cu potential de malignizare

Un tip de afectiuni orale pe care as vrea sa le punctez este acela al leziunilor cu potential de malignizare si precancerul mucoasei orale. Orice leziune pe care o observam trebuie sa ne puna un semn de intrebare si sa ne indrume spre un consult la medicul stomatolog. Majoritatea leziunilor cu potential de malignizare apar pe o mucoasa aparent normala, in timp ce 10-17% apar pe leziuni preexistente. Leziunea precanceroasa este o leziune patologica generalizata, asociata cu un risc crescut de malignizare.

A. LEZIUNI PREMALIGNE – evolueaza obligatoriu catre cancer

ERITROPLAZIA este o forma rara, leziunea este de culoare rosie vie, catifelata.

LEUCOPLAZIA VERUCOASA PROLIFERATIVA

  • este o forma agresiva cu o rata mare de malignizare

B. LEZIUNI CU POTENTIAL DE MALIGNIZARE sunt leziuni care desi nu evolueaza obligatoriu catre cancer, prezinta un risc crescut de malignizare

CHEILITA ACTINICA apare la nivelul rosului buzei superioare datorita actinuii indelungate a razelor UV.

LEUCOPLAZIA BUCALA este o pata sau o placa alba nu mai mica de 5 mm diametru ce nu poate fi inlaturata prin stergere.

Nu amana vizita la stomatolog daca observi orice modificare a mucoasei orale. Un semnal de alarma pentru noi ar fi acela in care afectiunea initiala se transforma in timp sau nu da semne de vindecare. Aproape orice afectiune depistata la timp, cu un tratament adecvat, fie el medicamentos sau chirurgical se poate remedia fara consecinte grave.

Autor: Dr. Narcisa Cosmina Mehedintu, Medic Stomatolog ABC EURODENT; Surse: ,,Medicina si Patologie Orala,, Dr.Serban Tovaru, vol I; Surse foto: surse proprii, Medicina si Patologie Orala, Dr.Serban Tovaru, vol I; Foto cover: www.tuvanimplant.com

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x