Inhalosedarea este o metoda sigura de sedare a pacientului. Ea este utilizata in paralel cu tratamentele stomatologice, in anumite situatii. Procedura confera un grad ridicat de relaxare, ce contribuie la linistirea pacientului, pe parcursul manoperelor stomatologice. In acest context, o inhalosedare la copii poate fi extrem de utila. Actiunea este imediata, nivelul de sedare poate fi controlat de medic, iar recuperarea finala este foarte rapida. Dureaza intre 3 si 5 minute pentru ca pacientul sa isi revina la starea lui initiala. Iti aratam in continuarea acestui articol cum te poate ajuta si pe tine inhalosedarea, fie ca esti pacient sau parinte de copil cu frica de dentist.
Inhalosedare la copii: reduce anxietatea si agitatia
Inhalosedarea ofera confort la stomatolog, prin reducerea anxietatii si a agitatiei. De asemenea, un alt avantaj al procedurii este analgezia partiala, respectiv lipsa durerii intr-un anumit grad. Totodata, contribuie la amnezia partiala a evenimentelor traumatizante – precum injectie, incizie, extractie – si la reducerea stresului.
Cu toate acestea, de precizat este faptul ca inhalosedarea este o sedare constienta. Concret, pacientul poate comunica verbal cu medicul. In acelasi timp, reflexele protective sunt pastrate, iar respiratia este una eficienta, in parametrii normali.
Trebuie sa mai stii ca pe toata durata inhalosedarii, procentul gazelor si debitul sunt controlate de catre medicul cu competenta in realizarea procedurii. Ele sunt individualizate, pentru fiecare pacient.
Afla mai multe despre inhalosedarea din videoul urmator. Dr. Tatiana Oancia, medic dentist cu competenta in inhalosedare, prezinta pasii procedurii si beneficiile pe care le aduce pacientilor.
La Dr. Tatiana Oancia, poti programa si tu o consultatie sau efectuarea unui tratament stomatologic, sunand la 021 9924 sau alegand online, aici, clinica si data la care sa vii la medic.
De asemenea, pentru mai multe informatii rferitoare la probleme stomatologice si solutii de tratament, ne poti urmari si pe Youtube. Acceseaza aici canalul nostru.
Inhalosedare la copii: o procedura veche de sute de ani
Inhalosedarea actioneaza prin intermediul unei amestec de gaze. Este vorba despre protoxid de azot si oxigen, in procente controlate. Istoric vorbind, protoxidul de azot a fost descoperit inca din 1772. Ulterior, in 1800, Humphry Davy a constatat efectele recreative ale protoxidului pur.
Abia in 1844, Horace Wells a descoperit si efectul analgezic, testand amestecul de gaze in extractia unui de molar de minte. Cu toate acestea, William Morton a fost cel care a popularizat metoda de inhalosedare pentru efectul analgezic in actul terapeutic stomatologic. Se intampla prin 1890, cand inhalosedarea era utilizata efectiv in combinatia procentuala cu oxigen.
Azi, inhalosedarea se realizeaza cu ajutorul aparatelor moderne, pe care le gasesti in toate clinicile ABC Eurodent, unde poti face si tu o programare, sunand la 021 9924.
La noi, gazele sunt amestecate intr-o camera speciala a unui aparat modern. Ulterior, acest amestec este inspirat de catre pacient printr-o masca nazala.
Inhalosedarea la copii este cu atat mai sigura cu cat precizam faptul ca protoxidul de azot nu se metabolizeaza in organism si nu circula legat in sange. Este un gaz netoxic, usor dulceag si bland. Efectul se instaleaza rapid. La finalul tratamentului, dupa ce aparatul este oprit, gazul se elimina complet din plamani in 3-5 minute. Si asta datorita solubilitatii sale reduse.
Pe langa efectul de relaxare, inhalosedarea confera si analgezie – absenta senzatiei de durere -, insa nu poate substitui anestezia locala.
Nevoia de inhalosedare la copii
Copiii, in mod special, dar si multi adulti, sunt stresati inaintea sedintei la medicul stomatolog. Frica de dentist poate fi generata de unele experiente neplacute din trecut, de sunetul turbinei, de lumina puternica, dar mai ales de teama de durere.
De aceea, exista pacienti care devin agitati si stresati la intrarea in cabinetul stomatologic. Si asta mai ales in ceea ce priveste copiii. Procedura de inhalosedare la copii ajuta enorm la eliminarea aceastei stari. Ea relaxeaza pacientul si ii da un confort aparte, ba chiar si o stare de bine, euforica. Astfel, pe viitor nu va asocia tratamentul stomatologic cu o experienta neplacuta.
Indicatii pentru inhalosedare la copii
Inhalosedarea se adreseaza tuturor pacientilor care sunt sanatosi, cooperanti si fara afectiuni cronice sau tratamente ce ar putea face metoda ineficienta.
Copiii cu varsta de peste 3 ani sunt cei ce beneficiaza cel mai mult de aceasta metoda. Si aceasta deoarce inhalosedarea permite:
- anestezia locala fara a resimti acul;
- tratarea cariilor profunde cu senzatie dureroasa absenta sau extrem de redusa;
- realizarea tratamentelor de canal, despre care poti afla mai multe din articolul Tratamentul de canal sau scoaterea nervului: cum se realizeaza procedura
- extractii.
Copiii nu raman astfel cu o amintire neplacuta a actului stomatologic, cu teama, durere si traume psihice.
De asemenea, iti recomandam sa ii obisnuiesti de mici cu vizitele la stomatolog. Iata in acest articol o serie de informatii care te-ar putea ajuta in acest sens Educatia dentara la copii: ce trebuie sa stii si cand ajungi la stomatolog prima data.
Dincolo de avantajele enumerate mai sus, copiii mici, in special cei cu varsta sub 6 ani, colaboreaza mai dificil cu medicul stomatolog in ceea ce priveste intelegerea actului terapeutic, a necesitatii anumitor instrumente sau manopere. In aceste cazuri, se incearca intai abordarea clasica de lucru, iar daca nu este posibila, se indica asocierea inhalosedarii.
Indicatii pentru inhalosedare pentru adulti
In cazul adultilor, inhalosedarea este indicata persoanelor anxioase, stresate, panicate, care au insa discernamant, pacientilor ce prezinta fobii legate de stomatologie, ace sau carora nu li se poate efectua, din diverse motive, punctie venoasa. Afla mai multe despre aceasta procedura din articolul Inhalosedare, pentru tratamente dentare fara frica si durere.
De asemenea, este indicata si pacientilor care sufera de hipertensiune arteriala. Prin absenta durerii, pacientul nu mai descarca adrenalina proprie si astfel tensiunea arteriala nu va creste mai mult. Reducand stresul si durerea asociate cu tratamentele stomatologice, protoxidul de azot previne hipertensiunea cauzata de stres si eventualele incidente.
Totodata, la inhalosedare pot apela medicii si pentru tratamentele aplicate pacientilor cu astm bronsic. Substantele folosite reduc teama si nu cauzeaza criza de astm.
Tot la inhalosedare se poate apela si in cazul pacientilor care au reflex exagerat de voma.
Pe de alta parte, retine faptul ca exista si situatii in care metoda este mai putin eficienta sau poate interactiona cu anumite medicamente luate de pacient. De aceea, toate acestea trebuie discutate cu medicul specialist, existand o serie de recomandari ce trebuie respectate inainte si dupa interventie. Acestea sunt incluse intr-un acord special pe care pacientul trebuie sa il discute cu medicul specialist, in cadrul unei sedinte inaintea inhalosedarii. Acestea sunt incluse intr-un acord special pe care pacientul trebuie sa il discute cu medicul specialist, in cadrul unei sedinte inaintea inhalosedarii.
In clinicile ABC Eurodent, gasesti medici specializati, cu experienta si cu competenta in inhalosedare, astfel incat tu sau copilul tau sa beneficiati in siguranta de tratamentele stomatologice de care aveti nevoie. Pentru mai multe informatii, ne poti contacta la 021 9924.