Ingrijirea lucrarilor dentare fixe: cum faci sa pastrezi coroana dentara cat mai mult timp

Coroanele, puntile dentare sau protezele sunt lucrari fixe ce au nevoie de ingrijire speciala. Aceasta este similara cu a dintilor naturali, dar necesita mai mult efort. Dupa finalizarea si cimentarea unei lucrari protetice fixe, fie pe dinti naturali, fie pe implanturi dentare, tratamentul pacientului continua cu vizite regulate la cabinetul stomatologic. Despre importanta acestora, dar si despre ingrijirea lucrarilor fixe, respectiv ingrijirea coroanelor dentare, a implanturilor si a protezelor, poti afla mai multe din continuarea acestui articol.

Ingrijirea coroanelor dentare si controlul placii bacteriene

Controalele periodice au rolul de a supraveghea starea sanatatii orale. Medicul verifica placa bacteriana, identificand orice afectiune incipienta. De asemenea, initiaza tratamentul de corectare, in cazul in care se constata necesitatea acestuia. Si asta pentru a preveni aparitia unor daune viitoare ireversibile.

Pacientii trebuie instruiti, in special, pentru controlul placii bacteriene, mai ales la nivelul:

  • lucrarilor dentare;
  • dintilor stalpi;
  • corpurilor de punte.

O atentie deosebita trebuie acordata si folosirii elementelor suplimentare de igiena orala, cum ar fi ata dentara si dusul bucal. Igienizarea corecta realizata sub corpurile de punte este esentiala pentru o durata de viata ridicata a lucrarilor dentare.

Ingrijirea coroanelor dentare: primul control, la 7-10 zile de la cimentare

Programarile periodice si regulate sunt importante pentru pacientii cu lucrari protetice extinse. Controalele sunt obligatoriu realizate de catre medicul dentist.

control stomatologic pentru ingrijirea coroanelor dentare

Pentru a permite stomatologului sa monitorizeze starea de sanatate si functionalitatea lucrarilor dentare fixe, se verifica daca pacientul a respectat indicatiile de igiena orala.

De asemenea, primul control trebuie sa fie la 7-10 zile de la cimentarea lucrarilor. Programarile ulterioare se vor realiza la intervale de 6 luni, indiferent de tipul de lucrare dentara fixa, respectiv implant, coroana sau proteza.

Ingrijirea implantului dentar

Daca pentru inlocuirea dintilor lipsa ai apelat la implant dentar, atunci trebuie sa stii ca felul in care il intreti este vital pentru succesul pe termen lung al tratamentului. Pentru ca implantul dentar arata si se comporta la fel ca dantura naturala, intretinerea se face dupa aceleasi reguli.

De asemenea, spre deosebire de puntea dentara sau o proteza clasica, ingrijirea implantului dentar este mult mai usor de realizat. Astfel, igienizarea in jurul lor este mult mai eficienta. Totodata, nu exista riscul ca resturi alimentare sa patrunda pe sub lucrare si sa produca infectii.

De retinut este insa faptul ca obiceiurile si conduita pacientilor au un rol important in succesul restaurarii danturii prin implant. Exista trei reguli esentiale pentru intretinerea restaurarilor prin implant, astfel incat sa te bucuri de el pentru cat mai mult timp. Poti afla care sunt acestea din articolul Ingrijirea implantului dentar.

Ingrijirea coroanelor dentare

Daca tratamentul tau stomatologic a constat in reconstructia dentara cu ajutorul coroanelor, si in acest caz, ingrijirea coroanelor dentare este asemenatoare cu cea a dintilor naturali. In plus, pacientii sunt sfatuiti sa foloseasca un dus bucal. Acesta te ajuta sa igienizezi orice spatiu, mai mult sau mai putin accesibil periutei dentare. Chiar si cu o igiena orala temeinica, pentru ingrijirea coroanelor dentare, nu neglija vizitele periodice la medicul stomatolog. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Coroana dentara: cel mai bun material pentru o dantura cat mai aproape de cea naturala | Calitatea, pe primul loc.

Mai multe informatii pe aceasta tema, dar si despre ingrijirea coroanelor dentare, poti afla din videoul urmator.

Ingrijirea protezelor

Daca pentru inlocuirea totala sau partiala a danturii ai apelat la o proteza, acorda o atentie deosebita ingrijirii acesteia. Proteza dentara are nevoie de o ingrijire constanta, astfel incat sa ramana curata si functionala. La fel ca dantura naturala, protezele dentare sunt expuse pericolului de a dezvolta:

  • placa bacteriana;
  • tartru;
  • pete.

Din aceste cauze, se recomanda perierea dupa fiecare masa a protezei si a dintilor restanti, cum sunt in cazul protezei partiale.

De retinut este faptul ca si pacientii care nu mananca seara trebuie sa isi curate protezele inainte de culcare. Despre produsele recomandate si modul in care sa iti cureti proteza, poti afla mai multe din articolul Intretinerea protezelor dentare.

Controlul la medicul stomatolog

In timpul consultului, medicul stomatolog trebuie sa fie foarte atent la orice element care ar putea sugera o lipsa de atentie sporita din partea pacientului, referitor la igiena orala, cat si la controlul placii bacteriene. La fiecare vizita trebuie sa urmareasca toate aceste aspecte.

clinica abc eurodent

Medicii dentisti trebuie sa stie despre orice modificare care apare in viata pacientului, cu precadere in dieta, mai ales in cazul consumului exagerat de zahar, pierdere sau crestere in greutate. Saliva are un rol important in dezvoltarea cariilor. Pacientii cu xerostomie (n.r. simptom de gura uscata) dezvolta rapid procese carioase extinse. De fapt, cariile dentare sunt principalele cauze de esec ale restaurarilor dentare. Descoperirea acestora este, de cele mai multe ori dificila, mai ales cand acoperirea protetica este totala.

Ingrijirea coroanelor dentare: ce ar putea descoperi medicul, la control

Medicul dentist trebuie sa fie foarte atent, sa caute eventuale carii la nivelul radacinilor dentare, afectiuni parodontale, disfunctii ocluzale, reactii periapicale, durere si fracturi ale lucrarilor dentare.

O buna organizare si eficienta in ingrijirea lucrarilor dentare, dupa finalizarea tratamentului, este mecanismul principal prin care pacientul asigura succesul si longevitatea restaurarilor. In concluzie, dintii cu restaurari dentare necesita o atentie deosebita in comparatie cu dintii naturali.

Daca esti in cautarea unui medic cu experienta care sa iti rezolve eventualele probleme aparute in urma unui tratament stomatologic sau pentru intretinerea lucrarilor pe care le ai, te poti adresa specialistilor clinicilor ABC Eurodent. Programeaza-te la 021 9924 si mergi la una dintre clinicile ABC Eurodent aflate in proximitatea ta.

Articol realizat cu sprijinul si informatiile oferite de dr. Narcisa Cosmina Mehedintu, medic stomatolog in cadrul ABC Eurodent.

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x