Tu vrei sa stii?

Sindromul dinti-unghii sau displazia ectodermala

 

 

Sindromul dinti-unghii este o afectiune genetica rara ce apartine unui grup de boli cunoscut sub numele de Displazie Ectodermala, grup ce cuprinde mai mult de 100 de sindroame cunoscute in prezent. Displazia ectodermala afecteaza dintii, unghiile, parul, si/sau pielea. Sindromul dinti-unghii este caracterizat de absenta si/sau malformatia anumitor dinti din dentitia de lapte si permanenta, asociata cu dezvoltarea improprie (displazia) a unghiilor, in special a unghiilor de la degetele picioarelor.

La persoanele diagnosticate cu sindromul dinti-unghii anomaliile dentare se refera la numar (numar redus), spatieri si forma- dinti conici. Unghiile, in special unghiile de la degetele picioarelor pot fi neobisnuit de mici si subdezvoltate (hipoplastice), arcuite anormal cu aspect de lingura. Acest sindrom este mostenit ca trasatura genetica autozomal-dominanta.

 

Semne si simptome

Sindromul dinti-unghii este o afectiune genetica rara ce apartine unui grup de boli cunoscut sub numele de Displazie Ectodermala. Aceste boli sunt rare si afecteaza dintii, unghiile, parul si/sau pielea. Sindromul dinti –unghii este caracterizat de absenta si/sau malformatia dintilor si dezvoltarea improprie a unghiilor.  In cazuri rare persoanele afectate pot prezenta anomalii ce afecteaza parul capului.

Dintii -La unii copii afectati, anumiti dinti de lapte pot lipsi sau pot prezenta forma conica. Mai tarziu, acesti copii pot prezenta anomalii de numar si forma si la dentitia definitiva. Dintii definitivi cel mai frecvent afectati sunt incisivii inferiori, caninii superiori si/sau molarii superiori si inferiori. Coroanele anumitor dinti permanenti pot avea forma de con si in anumite cazuri pot fi prezente spatieri foarte mari intre dinti. Aspectul facial al copiilor afectati poate parea „bosumflat” datorita rasfrangerii in exterior a buzei inferioare cauzata de absenta unor dinti.

Unghiile - Persoanele afectate de sindromul dinti-unghii prezinta si anomalii distincte ale unghiilor, atat de la degetele de la maini cat si a celor de la picioare. Unghiile pot lipsi la nastere si pot creste foarte incet, in special dupa nastere pana la varsta de 2-3 ani. Mai mult, cand unghiile incep sa creasca, ele pot fi neobisnuit de mici si nedezvoltate, cu o arcuire distinctiva ce determina un aspect de lingura. La unele persoane sunt mai sever afectate unghiile de la degetele picioarelor decat cele de la maini. In unele cazuri unghiile pot avea aspect normal la copiii mai sau adultii ce sufera de aceasta boala. In alte cazuri, unghiile de la degetele picioarelor  continua sa fie neosnuit de mici si/sau isi pastreaza aspectul de „lingura”.

 

Parul – La nivelul scalpului parul este anormal de subtire, moale si fragil.

 

Cauzele aparitiei bolii

Sindromul dinti-unghii este mostenit ca trasatura genetica autozomal-dominanta. Gena responsabila pentru pentru aparitia acestui sindrom a fost identificata in 2001 si poarta denumirea de MSX1. Se pare ca unele mutatii codifica o proteina ce este complet nefunctionala. O alta mutatie a acestei gene pare sa determine aparitia despicaturilor orale in aditie cu agenezia dentara (absenta dintilor).

Parintii care sunt rude apropriate au sanse mai mari decat parintii neinruditi, sa fie purtatorii aceleiasi gene anormale crescand astfel riscul de a avea copii cu o mutatie genetica recesiva.

 

Prevalenta bolii

Sindromul dinti-unghii afecteaza in egala masura ambele sexe. De cand a fost descris pentru prima data in literatura in 1965 (C.J. Witkop), au fost raportate peste 30 de cazuri cu multilple cazuri in cateva familii (legatura de rudenie). Potrivit literaturii medicale s-a estimat ca una pana la doua persoane la 10,000 pot fi afectate de acest sindrom .Cativa cercetatori au descoperit prevalenta boliiin comunitatile de Menoniti Olandezi din Canada.

In cele mai multe cazuri sindromul este diagnosticat la varsta de 4-5 ani cand se observa absenta unor dinti de lapte si subdezvoltarea unghiilor de la degetele picioarelor si/sau ale mainilor.

 

 

Tulburari asociate

Simptomatologia urmatoarelor afectiuni poate fi asemanatoare cu cea a sindromului dinti –unghii. Comparatia este utila in diagnosticul diferential:

Sindromul Fried- afectiune genetica foarte rara, este tot o forma de displazie ectodermala. La copiii afectati, pot lipsi cativa dinti de lapte sau/si pot fi anormal de mici, conici si cu forma de tarus. Literatura medicala nu precizeaza daca dintii definitivi sunt afectati in mod asemanator. Unghiile de la degetele mainilor pot fi anormal de subtiri, unghiile de la degetele picioarelor pot fi neobisnuit de mici si subtiri si pot fi arcuite catre interior (unghii concave), parul capului este foarte moale si creste greu si/sau sprancene subtiri si rare. Buza inferioara este rasfranta catre exterior. Simptomele si aspectul asociate cu sindromul Fried sunt foarte asemanatoare cu cele ale sindromului dinti-unghii. Totusi, in sindromul Fried, unghiile nu sunt atat de sever afectate.Sindromul Fried se transmite genetic ca o trasatura autozomal recesiva.

Displazia ectodermala hipohidrotica (cunoscuta si ca Displazia ectodermala anhidrotica sau Sindromul Christ-Siemens-Touraine) – este o afectiune genetica ce este caracterizata de absenta si/sau forma conica a catorva dinti; absenta sau subdezvoltarea glandelor sudoripare; par moale, rar si ce creste incet si/sau chelire prematura (alopecie); si/sau anomalii faciale caracteristice ce includ frunte proeminenta, nas in forma de „sa”, buze rasfrante in exterior. Unele persoane pot avea statura mica si subdezvoltare a glandelor lacrimale.

Absenta congenitala a dintilor cu taurodontie si par rar – afectiune congenitala extrem de rara, caracterizata de absenta catorva dinti; malformatia distinctiva a unor molari din dentitia primara si/sau secundara (taurodontie), par neobisnuit de rar ce creste foarte incet si/sau alte anomalii. La persoanele afectate molarii din dentitia primara si secundara pot avea forma de „prisma”. Parul poate fi anormal de subtire, creste incet, unghiile de la degetele mainilor si picioarelor  pot avea forma de „lingura”. Potrivit  literaturii medicale, este neclar daca aceasta tulburare deifera de Sindromul dinti-unghii. Totusi, taurodontia nu este de obicei asociata cu sindromul dinti-unghii. Absenta congenitala a dintilor cu taurodontie si par rar se transmite genetic autozomal recesiv.

 

Diagnostic

In unele cazuri, sindromul dinti-unghii poate fi suspectat chiar la nastere daca una sau mai multe unghii de la maini sau/si picioare pot lipsi. Cel mai adesea, tulburarea este constatata la varsta de 4-5 ani cand este evidenta absenta unor dinti primari si subdezvoltarea unghiilor. In unele cazuri, diagnosticul cert de sindrom dinti-unghii nu poate fi confirmat pana la varstele de aproximativ 7-15 ani cand se confirma absenta si malformatia catorva dinti permanenti precum si displazia unghiilor. Diagnosticul se stabileste in urma evaluarii clinice amanuntite si identificarea caracteristicilor fizice.

 

Tratament

Tratamentul sindromului dinti-unghii este dirijat catre simptomele specifice si aparente ale fiecarui caz in parte. Pediatri, chirurgi OMF, ortodonti si alti specialisti pot lucra impreuna pentru asigurarea unui tratament adecvat.

Tratamentul primar consta in restaurari protetice dentare. Aditional, pot fi aplicate si alte proceduri corective pentru tratarea anomaliilor dentare.

Consilierea genetica este de mare ajutor pacientilor si familiilor acestora. Alt tratament al acestei tulburari este simptomatic si de sustinere.

 

 

Autor: dr Lucia Misoaga, medic dentist, Stomatologie Generala

Sursa:  rarediseases.org/rare-diseases/tooth-and-nail-syndrome/

Foto: www.scielo.br, www.sanar.org, smalldentalimplants.blogspot.com, www.lookfordiagnosis.com, ourimgs.com

FaceBook  Twitter  
Cum sa ai sarbatori linistite si fara vizite la cabinetul stomatologic
24 Dec 2018 - Dr. Cosma Maria

  Stim cu totii ca in apropierea sarbatorilor, fie ele pascale sau de iarna, ajungem intr-o adevarata “febra” a cumparaturilor, drumurilor si grijilor; stresul se intensifiva, nervii sunt intinsi la maxim si tindem sa amanam rezolvarea anumitor problem [ ... ]

Citeste continuarea...
Cum ne vindecam mai repede dupa extractia dentara
13 Dec 2018 - Dr. Rawan Al-Jbour Al-Majali

  Extractia dentara este interventia chirurgicala prin care un dinte este extras din cavitatea orala. Procedura se poate realiza intr-un cabinet stomatologic obisnuit sau, atunci cand se impune, in clinicile chirurgicale oro-maxilare, de catre un medic chi [ ... ]

Citeste continuarea...
Cu hipertensiune la dentist
05 Dec 2018 - Dr. Cucoli Adriana Teodora

  Se intampla deseori sa nu putem realiza manoperele stomatologice, mai ales cele chirurgicale, din cauza hipertensiunii pacientilor. Si aici nu ne referim la tensiunea ridicata, cauzata de frica de medicul dentist, ci la hipertensiunea permanenta, cel mai [ ... ]

Citeste continuarea...
Compozitele dentare
23 Noi 2018 - Dr. Florescu Andreea

 
In ciuda faptului ca sunt structuri dure, dintii pot fi afectati usor de aparitia cariilor sau de diverse traumatisme. De aceea, asupra unui dinte cariat trebuie sa se intervina cat mai repede, fie prin metoda directa, adica prin cea realizata de catre m [ ... ]

Citeste continuarea...
Cu Black Friday la stomatolog
14 Noi 2018 - AdministratorCu Black Friday la stomatolog

            Implanturi dentare, coroane ceramice din zirconiu, aparate ortodontice, plombe şi consultaţii cu până la 90% reducere! Clinicile ABC Eurodent dau startul la preţuri mici pe 16 noiembrie, marcând astfel cel de-al şaselea an de ca [ ... ]

Citeste continuarea...
Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?
05 Noi 2018 - Dr. Scurtu Doinita

  Stim ca sanatatea dintilor inseamna, in primul rand, o igiena orala buna. Insa si alimentatia are un rol esential in pastrarea unei danturi fara probleme. Unele alimente si combinatii de alimente influenteaza nivelul crescut de bacterii cauzatoare de bol [ ... ]

Citeste continuarea...
Inhalosedarea in cabinetul de medicina dentara
18 Oct 2018 - Dr. Letitia Raiciu

  Inhalosedarea este o metoda sigura de sedare a pacientului, utilizata in paralel cu tratamentele stomatologice in anumite situatii. Aceasta confera un grad important de relaxare, ce contribuie la linistirea pacientului pe parcursul manoperelor stomatolog [ ... ]

Citeste continuarea...
Durerile articulare la nivelul maxilarului
03 Oct 2018 - Dr. Tatiana Trifan

    De multe ori, in timpul vorbirii, masticatiei sau chiar in repaus, simti o durere sau disconfort la nivel articular? Te-ai intrebat vreodata ce cauzeaza aceasta durere si cum se trateaza? Articulatia temporo-mandibulara este una dintre cele mai cunos [ ... ]

Citeste continuarea...
Alergia la anestezicele cu adrenalina: mit sau realitate?
12 Sep 2018 - Dr. Violeta Botnari

  Cele mai multe acte terapeutice realizate de catre medicul stomatolog presupun anestezie, pentru asigurarea unei sedinte confortabile, fara durere si anxietate. De ce pacientilor le este frica de alergia la anestezia cu adrenalina si ce riscuri implica a [ ... ]

Citeste continuarea...
Cum ne pregatim dintii pentru concediu?
04 Sep 2018 - Dr. Maria Nistoroiu

  De cele mai multe ori, pacientii care vin in clinici pentru un tratament stomatologic premergator concediului, vor ca acesta sa se realizeze intr-o singura sedinta si cu garantii ca totul va fi bine pe durata vacantei.
Rare sunt ocaziile in care acest luc [ ... ]

Citeste continuarea...
Cum se poate deosebi eruptia unui dinte temporar de herpangina
22 Aug 2018 - Dr. Letitia Raiciu

  A fi parinte nu este tocmai usor, iar atunci cand intervin probleme medicale, lucrurile se complica. Eruptiile dentare sunt cauza multor dureri, plansete si nopti nedormite. Partea buna pentru parinti este ca stiu cauza suferintei si stiu ca va inceta od [ ... ]

Citeste continuarea...
Planul de tratament stomatologic
15 Aug 2018 - Dr. Cucoli Adriana Teodora

  De cele mai multe ori, pacientii apeleaza la medicul dentist atunci cand apar dureri.  Din pacate, dupa rezolvarea urgentei, pacientii nu mai revin, desi problemele lor dentare sunt complexe si necesita o reabilitare orala completa.
Medicul dentist, prin [ ... ]

Citeste continuarea...
Intretinerea protezelor dentare
08 Aug 2018 - Dr. Florescu Andreea

  Protezele dentare totale si partiale sunt piese protetice ce inlocuiesc dintii lipsa de pe o arcada edentata total sau partial. Acestea necesita o ingrijire constanta pentru a le pastra curate si functionale. Este important sa iti ingrijesti proteza la f [ ... ]

Citeste continuarea...
Bone-split si implanturile dentare
31 Iul 2018 - Dr. George Uce

  Cand latimea crestei alveolare este insuficienta, procedurile de augmentare osoasa sunt efectuate, in mod obisnuit, inainte de plasarea implanturilor dentare. Se pot realiza mai multe tehnici pentru aceasta procedura, cum ar fi regenerarea osoasa ghidata [ ... ]

Citeste continuarea...
Importanta molarului de 6 ani
25 Iul 2018 - Dr. Tatiana Trifan

  Molarul de 6 ani sau primul molar definitiv, erupe in spatele molarilor temporari, in jurul varstei de 6 ani. Formarea acestui molar incepe din momentul nasterii si post-natal. Astfel, orice modificari in primul an de viata, au repercursiuni asupra str [ ... ]

Citeste continuarea...
Guma de mestecat: avantaje si dezavantaje
19 Iul 2018 - Dr. Scurtu Doinița

  Original, gumele de mestecat erau facute din coaja de copaci, printre care specii ca molidul sau Manikara chicle. In prezent, acestea sunt produse din cauciuc sintetic. Cat de mult ne ajuta sau, dimpotriva, ne face rau, acest lucru, aflam in acest artico [ ... ]

Citeste continuarea...
Ingrijirea lucrarilor dentare fixe dupa finalizarea tratamentului stomatologic
11 Iul 2018 - Dr. Narcisa Cosmina Mehedintu

  Coroanele, puntile dentare sau protezele sunt lucrari fixe ce au nevoie de intretinere, la fel ca dintii naturali, ba chiar mai mult. Dupa finalizarea si cimentarea unei lucrari protetice fixe, fie pe dinti naturali, fie pe implanturi dentare, tratamentu [ ... ]

Citeste continuarea...
Anodontia - Dinti lipsa din nastere? Normal sau nu?
02 Iul 2018 - Dr. Buganu Elena

  Ce este anodontia? Anodontia este o boala genetica ce se manifesta prin lipsa congenitala a unuia sau a mai multor dinti, ajungand in cazuri exceptionale, la lipsa tuturor dintilor. In ceea ce priveste distributia dintilor lipsa, s-a constatat ca acest  [ ... ]

Citeste continuarea...
Durerea de dinti dupa obturatia coronara
22 Iun 2018 - Dr. Iana Lozovan

  Durerea dentara dupa obturatia coronara sau dupa plomba, asa cum este cunoscuta popular, nu are intotdeauna legatura cu nerespectarea protocolului clinic de catre medicul stomatolog, ci poate fi cauza unei sensibilitati mai accentuate a tesuturilor denta [ ... ]

Citeste continuarea...
Ce pasta de dinti imi recomandati?
22 Mai 2018 - Dr. Cucoli Adriana Teodora

  Este o intrebare frecventa intr-o clinica de stomatologie. Raspunsul este deseori acelasi: “Nu conteaza ce pasta de dinti folositi, important este sa va spalati pe dinti!”. Bineinteles, in functie de problemele dentare ale pacientilor, medicul recoma [ ... ]

Citeste continuarea...
Anomalii dentare de forma
11 Mai 2018 - Dr. Florescu Andreea

  Anomaliile dentare sunt deviatii in dezvoltarea normala a dintilor. Anomaliile pot fi de numar, de volum, de  structura sau de forma.
Anomaliile dentare de forma survin atunci cand perturbarile procesului de odontogeneza au loc in faza de morfodiferentie [ ... ]

Citeste continuarea...
Cum sa uiti rapid si eficient de grija cariilor
02 Mai 2018 - Dr. Narcisa Mehedintu

  Deseori, oricat de multa atentie am acorda igienei dentare a copiilor nostri, cariile reusesc cumva sa isi faca aparitia pe dintii lor. Din fericire, exista solutii! Sigilarea dentara este o metoda foarte eficienta de prevenire a cariei, in special la co [ ... ]

Citeste continuarea...
Leziunile cuneiforme ale dintilor. Ce sunt? Care sunt cauzele si ce metode de tratament ex...
18 Apr 2018 - Dr. Scurtu Doinița

  În ultima perioadă, se constată o tendință de creștere a incidenței afecțiunilor necarioase a țesuturilor dintelui, mai ales a defectelor cuneiforme, afecțiuni ce nu trebuie ignorate. Ce sunt acestea? Cum ne dăm seama de prezența lor și de n [ ... ]

Citeste continuarea...
Fracturile de os maxilar
01 Apr 2018 - Dr. Buganu Elena

  Fracturile de os maxilar sunt cauzate de actiunea factorilor traumatici care actioneaza prin mecanism direct la nivelul componentelor masivului facial, dar si indirect, prin transmiterea fortelor traumatice de la nivelul oaselor vecine care intra in comp [ ... ]

Citeste continuarea...
5 moduri pentru prevenirea placii bacteriene
20 Mar 2018 - Dr. Maria Nistoroiu

  Menținerea cavității bucale curate este importantă, nu numai pentru a reduce respirația urât mirositoare, dar și pentru a evita acumularea de placă bacteriană. În caz contrar, dinții se îngălbenesc, apar cariile dentare, precum și alte prob [ ... ]

Citeste continuarea...
Fara ace la stomatolog
16 Mar 2018 - Dr. Iana Lozovan

  Una dintre marile temeri ale pacientilor este frica de acele ce sunt folosite pentru manoperele de anestezie in stomatologie. Aceasta teama este, in multe cazurilor, motivul pentru care oamenii amana vizita la stomatolog sau chiar renunta la tratamentele [ ... ]

Citeste continuarea...
Abcese dentare repetate la dintii temporari. De ce apar?
10 Mar 2018 - Dr. Cucoli Adriana Teodora

  La fel ca dintii definitivi, si cei de lapte au aceleasi componente: coroana si radacina. Coroana este formata din smalt si dentina, ce adapostesc camera pulpara, acolo unde se gaseste nervul.   Poza 2. Structura dinte temporar vs. dinte permanent  [ ... ]

Citeste continuarea...
Durerile de cap inexplicabile, tratate la stomatolog
28 Feb 2018 - Dr. Alexandru Petica

  Suferi de dureri de cap cronice? Investigatiile facute la alte discipline nu indica nicio afectiune? Ar putea fi vorba de o problema care isi gaseste rezolvarea doar in cabinetul stomatologic: functionarea defectuoasa a articulatiei temporo-mandibulare.  [ ... ]

Citeste continuarea...
Manifestari bucale in cursul bolilor eruptive
22 Feb 2018 - Dr. Florescu Andreea

  Varicela, rujeola sau alte tipuri de boli eruptive care pot avea manifestari la nivelul cavitatii bucale. Cum se manifesta acestea la nivelul mucoaselor bucale? Rujeola, rubeola, varicela sau boala gura-mana-picior sunt boli eruptive contagioase care af [ ... ]

Citeste continuarea...
La ce sa ne asteptam atunci cand facem o consultatie stomatologica
08 Feb 2018 - Dr. Narcisa Mehedintu


Pentru a obtine un succes garantat in stomatologie, o atentie deosebita fiecarui detaliu este importanta: interviul initial realizat pacientului si diagnosticul, fazele tratamentului si planificarea etapelor urmatoare.
Anamneza pacientului cuprinde toate info [ ... ]

Citeste continuarea...
Este fumatul într-adevăr dăunător pentru implaturile dentare?
30 Ian 2018 - Dr. Alexandru Apostol

  Tutunul apare cunoscut încă din timpul vechilor civilizații umane, fiind introdus în India de către negustorii portughezi în perioada anilor 1600 după Hristos. S-a răspandit cu o așa mare viteză că astăzi India este a doua cea mai mare produc [ ... ]

Citeste continuarea...
Scrâșnești din dinți?
24 Ian 2018 - Dr. Matahala Ana-Maria

Scrasnesti din dinti? Te surprinzi cu dintii increlestati? Afla cauzele si ce poti face pentru a remedia acest lucru! Bruxismul reprezinta o miscare ritmica si spasmica nefunctionala ce consta in inclestarea, scrasnitul si macinarea dintilor datorata miscar [ ... ]

Citeste continuarea...
Granulomul: o afectiune nedureroasa dar periculoasa
18 Ian 2018 - Dr. Buganu Elena

  Pacientii se prezinta de regula la medicul dentist cand experimenteaza un anumit disconfort in zona bucala, precum durere acuta, edem al fetei sau chiar sensibilitate dentara. Dar, totusi, exista o afectiune care este cunoscuta pentru faptul ca nu da dur [ ... ]

Citeste continuarea...
Cum se albesc dintii devitali?
05 Dec 2017 - Dr. Maria Nistoroiu

  Modificarile de culoare ale coroanei dintilor devitali cu tratamente de canal pot varia prin nuante de gri, roz, maro sau alte nuante inestetice. Acestea sunt date de faptul ca hranirea dintelui este intrerupta de pierderea vitalitatii.
In primul rand, tr [ ... ]

Citeste continuarea...
Molarul de minte - o sursa importanta de celule stem
28 Noi 2017 - Dr. Iana Lozovan

  De-a lungul timpului multi pacienti au luat hotararea de a-si extrage molarii de minte, fie ca existau cauze de imbolnavire a acestor dinti, fie chiar in urma unor sfaturi din partea medicilor. Insa, asa cum au aratat ultimile descoperiri, in pulpa denta [ ... ]

Citeste continuarea...
Ce sunt anomaliile de structura ale dintilor?
21 Noi 2017 - Dr. Adriana Lepadatu – Cucoli

Dintele este compus din coroana (portiunea vizibila in cavitatea bucala) si radacina (partea ce se ancoreaza in osul alveolar).
Coroana este formata din smalt si dentina, ce adapostesc in interior camera pulpara, unde se gaseste pulpa dentara (nervul).
Radacin [ ... ]

Citeste continuarea...
Ce este candidoza bucala?
07 Noi 2017 - Dr. Buganu Elena

  Candidoza bucala reprezinta o infectie a cavitatii orale cauzate de microorganismul fungic numit Candida Albicans. Aceasta infectie apare in special pe interiorul obrajilor sau limba.
De asemenea, leziunile se pot raspandi spre cerul gurii, gingii, amigda [ ... ]

Citeste continuarea...
Leziuni ale mucoasei orale
30 Oct 2017 - Dr. Narcisa Cosmina Mehedintu

  Ce afectiuni ar trebui sa ne ingrijoreze? Un simplu control realizat de catre medicul dentist poate evidentia semne ale unei afectiuni proprii pentru mucoasa orala.
Mucoasa orala acopera structurile anatomice ce acopera cavitatea bucala. Rolul acesteia e [ ... ]

Citeste continuarea...
Ce alegem: o periuta de dinti manuala sau o periuta electrica?
23 Oct 2017 - Dr. Vladimir Veverita

  O igienă orală minutioasa inseamna protejarea dintilor împotriva afectiunilor orale. In zilele noastre exista foarte multe variante pentru a ne asigura sanatatea dintilor si a gingiilor. Dar cum stim sa alegem ce e bun pentru noi? Un astfel de obiect  [ ... ]

Citeste continuarea...
Dinti sanatosi pentru bebelusul tau.
14 Oct 2017 - Dr. Matahala Ana-Maria

    Pericolul unor practici uzuale de hranire asupra dintilor de lapte Te-ai intrebat de ce bebelusul tau are dintisorii inchisi la culoare sau par tociti? Raspunsul la aceasta intrebare tine, de foarte multe ori, de modul de alaptare si hranire a copii [ ... ]

Citeste continuarea...
Diga
17 Iul 2017 - Dr. Florescu Andreea

Diga reprezinta un sistem de izolare cu folie elastica a campului operator, in timpul manoperelor stomatologice. A fost folosita pentru prima data in 1864 in Statele Unite ale Americii.
Aceasta impiedica lichidele din cavitatea bucala (sange,saliva) sa ajunga [ ... ]

Citeste continuarea...
Lucrari dentare "FULL" zirconiu
15 Iul 2017 - Dr. Iana Lozovan

Industria stomatologiei moderne este mereu intr-o continua dezvoltare, iar la ora actuala lucrarile dentare realizate din zirconiu sunt pregatite sa inlocuiasca vechile material folosite in realizarea lucrarilor dentare uzuale precum cele metalo-ceramice. Z [ ... ]

Citeste continuarea...
In timpul sarcinii pot aparea probleme dentare. Cum le putem rezolva?
14 Iul 2017 - Dr. Liliana Musat

Pentru orice femeie, vestea ca ar putea fi insarcinata, este de cele mai multe ori un motiv de bucurie. Odata cu sarcina, in organism se produc o multime de schimbari atat fizice cat si hormonale. Sanatatea orala este considerata foarte importanta pentru a  [ ... ]

Citeste continuarea...
Q&A despre anestezia in stomatologie
06 Iul 2017 - Dr. Lepadatu Adriana Teodora

  Ce este anestezia? Anestezia este o procedura medicala, menita sa inlature durerea/jena care poate apara in urma manoperelor stomatologice.
Atentie! Desi durerea dispare, veti simti vibratiile instrumentelor de lucru. Cand este indicata anestezia? Con [ ... ]

Citeste continuarea...
Traumatismul Dintilor Temporari! Ce urmeaza?
22 Mar 2017 - Dr. Buganu Elena

  Dintii temporari, in special cei frontali, sunt de cele mai multe ori supusi traumatismelor. Acest lucru se intampla atunci cand copiii incep sa mearga, sa alerge sau in momentul in care practica diferite sporturi. Cand copilul este supus unei lovituri a [ ... ]

Citeste continuarea...
Afectiuni ale dintilor frontali
09 Mar 2017 - Dr.Narcisa Bancu

  CUM LE REZOLVAM SI CUM PUTEM OBTINE UN ZAMBET DE INVIDIAT?   Estetica este una dintre specialitatile medicale care nu va avea niciodata sfarsit. Intr-o lume asaltata de imaginea tineretii si frumusetii perpetue, oamenii vor cauta tot timpul ajutor pen [ ... ]

Citeste continuarea...
Cum putem imbunatati stabilitatea si mentinerea protezelor dentare, cu ajutorul dintilor r...
05 Feb 2017 - Dr. Cristina AlbuCum putem imbunatati stabilitatea si mentinerea protezelor dentare, cu ajutorul dintilor restanti?

  Varianta clasica de proteza partiala este cea care se mentine cu ajutorul crosetelor de sarma de dintii restanti. Pe langa avantajul ca aceste proteze refac functiile aparatului dento-maxilar (masticatie, fizionomie, fonatie), au si dezavantajul unui spr [ ... ]

Citeste continuarea...
Procedurile de estetica faciala efectuate in clinica de stomatologie
06 Oct 2016 - Dr. Liliana Muşat

Atat femeile cat si barbatii au dorit dintotdeauna sa-si imbunatateasca aspectul printr-un machiaj nou, schimbarea culorii parului, apeland la noile tendinte in tunsori, cu ochelari sau fara ochelari. Toate acestea incercand sa arate si sa se simta mai bine. [ ... ]

Citeste continuarea...

 

 

 

 

 

 

Go to top