Membrane PRF

 Fig.1- tehnologia de obtinere a PRF implica recoltare sangvina in toata regula si centrifugare imediata

 

Membranele A-PRF si I-PRF:  cea mai biologica alegere in manoperele chirurgicale stomatologice

 

In ultimii 3 ani au inceput sa fie din ce mai utilizate procedee de aditie mult mai biologice in chirurgia dento-alveolara. Cand si de ce avem nevoie de proceduri de aditie? In multe situatii in care osul alveolar este diminuat, fie datorita trecerii timpului (atrofii osoase), fie datorita evolutiei afectiunilor parodontale netratate la timp (parodontite cronice profunde), periapicale netratate (granuloame, chisturi), fie resorbtiilor avansate in cazul crestelor osoase edentate (unde au fost extrasi dintii iar osul ramas a suferit un proces de retractie severa, atat in inaltime cat si in grosime).

In toate aceste situatii mentionate un simplu implant nu poate rezolva deficitul si restaura corect. Pentru a insera un implant care sa ofere o stabilitate foarte buna si o sustinere serioasa a viitoarei lucrari (punte, coroana, proteza), avem nevoie de un susbtrat osos pe masura. Acest lucru implica procedee suplimentare de aditie osoasa si aplicari de membrane care sa mentina pe loc aceste granule osoase (sau blocuri osoase, de la caz la caz). Asa cum aditia osoasa poate fi de natura variata (animala, umana si sintetica), asa si membranele de aditie pot fi resorbabile, neresorbabile, de natura animala (bovina, porcina, cabalina), nonanimala (hidroxiapatita, coral) sau umana.

Dupa cum bine stim, riscul cel mai mic in cazul inserarii unui material in organismul uman este oferit de cele de natura umana, ce pot fi proprii sau straine (de la alt om). In cazul recoltarii de os de la pacient riscul de respingere este 0. Pentru reconstructii osoase se pot preleva fragmente de os din menton (barbie), tuberozitatea maxilara sau creasta iliaca. Membranele utilizate pentru a acoperi osul aditionat sunt in general membrane epiteliale sau colagenice animale, deshidratate si sterilizate. Datorita studiilor clinice cu rezultate foarte bune, in stomatologie au fost implementate procedee de aplicari de membrane realizate din propriul sange al pacientului. Cum facem acest lucru si de ce sunt aceste membrane atat de bune?

Principiul acestei tehnologii consta in concentrarea plachetelor sangvine si a factorilor de crestere celulara din plasma si activarea lor intr-un gel de fibrina ce imbunatateste vindecarea plagilor. Aceasta suspensie de plachete numita PRP (platelet-rich plasma)  utilizata in medicina transfuzionala este un precursor al altui derivat, PRF (platelet-rich fibrin), un biomaterial solid de fibrina. Sunt multe tehnici prin care se pot obtine aceste concentate iar aplicatiile lor au produs unele confuzii, deoarece se pare ca proceduri de obtinere diferite au dus la rezultate diferite.

O clasificare recenta a diferitelor concentate PRP le imparte in doua mari categorii:

P-PRP (pure platelet-rich plasma) cum ar fi separatorul PRP, Vivostat PRF sau Anitua PRGF

L-PRP (leucocyte and platelet-rich plasma), cum ar fi Curasan, Regen, Plateltex, SmartPReP, PCCS, Magellan sau GPS PRP

Clasificarile initiale ii apartin dr. Choukroun, care in Franta a  brevetat initial tehnica. In practica stomatologica noi utilizam cu succes membranele PRF, clasificate in doua categorii: A-PRF si I-PRF, ambele recoltate in cabinetul stomatologic din sangele venos proaspat al pacientului.

Fig,2- recoltarea se realizeaza in cabinetul dentar de catre personalul clinicii

 

A-PRF reprezinta un produs de plasma sangvina imbogatita, concentrata in trombocite. Actiunea intensa de vindecare osoasa si a tesuturiloir moi se datoreaza factorilor de crestere din acest concentrat. Factorii de crestere se elibereaza treptat, actiunea lor ajutand enorm la vindecarea celulara in primele zile dupa o interventie chirurgicala stomatologica. Fie ca se realizeaza aditii osoase pentru sinus  lift, rezectii apicale, chistectomii, retractii osoase sau pentru implante, membranele A-PRF ajuta fantastic prin stimularea angiogenezei, resorbirii edemului inflamator, grabirii proceselor de cicatrizare si diminuand efectele traumei chirurgicale in sine, la nivel local. Membranele pot fi aplicate si peste granulele de os, fie se pot amesteca cu aceste granule (bucati mici). Marele avantaj este originea membranelor, ele fiind obtinute de la pacient, fara adaugarea vreunei alte substante (anticoagulanti, clorura de calciu sau trombina).

Fig.3- se observa tot chitul necesar prelevarii corecte de A-PRF

 

Sangele venos este recoltat de la pacient, se introduce intr-o eprubeta speciale, aceasta intr-o centrifuga, fara anticoagulant si se actioneaza un anumit program de centrifugare. Dupa cateva minute, eprubeta se scoate din centrifuga, iar plasma concentrata este vizibil separata. Pentru a o izola, medicul o separa prin taiere si o aplica pe o suprafata sterila orizontala. Apoi aplica un capac perfect neted ce aplatizeaza deshidrateaza putin produsul. Dupa inca cateva minute acest produs arata ca o membrana subtire fina; ea se poate taia in functie de zona chirurgicala si necesitatile interventiei.

 

Fig. 4, 5 si 6 - concentratul se separa din eprubeta si se pune orizontal pentru realizarea membranelor

 

Fig.7 – mai multe membrane recoltate corect si etalate orizontal

 

Cealalta varianta de PRF  se numeste I-PRF si este tot un concentrat de factori de crestere insa este fluid, obtinut prin centrifugare cu timp mai redus si are alte utilizari. El se injecteaza in zona chirurgicala, fie in sau sub tesuturile moi, fie se amesteca cu materialele de aditie si regenerare tisulara ghidata, asa cum sunt ele utilizate in parodontologie si estetica parodontala. Produsul este mai bogat in trombocite si leucocite. Impreuna cu produsele de aditie, el ajuta la inchegarea granulelor osoase, reduce mult inflamatia ulterioara, ajuta la cicatrizarea inciziilor si la obtinerea rezultatului scontat initial. Impreuna cu aplicarea de A-PRF diminua mult si durerea postchirurgicala si edemul (umflarea partilor moi aparuta de obicei la 24-48 ore dupa interventie).

Utilizate impreuna (recoltate in aceeasi sedinta de la pacient) A-PRF si I-PRF reprezinta o solutie viabila foarte buna in toate procedeele de aditie osoasa, reconstructii de creste, sinus lift si chirurgie parodontala estetica.

Recoltarea se realizeaza in cabinetul stomatologic, inaintea interventiei stomatologice, de catre medicul stomatolog. Exista kituri speciale de recoltare, ce includ perfuzoare sterile si eprubete de unica folosinta pentru fiecare pacient. Dupa recoltare (de obicei doua eprubete) eprubetele se pun la centrifugat iar medicul incepe interventia stomatologica. Programul de centrifugare automata pentru A-PRF dureaza cateva minute; eprubetele se scot din centrifuga iar un alt medic separa concentratul PRF si il plaseaza in caseta speciala, sterila, pentru a obtine mebranele. La finalul interventiei stomatologice membranele se modeleaza si se aplica peste osul aditionat. Daca este necesara si injectarea de I-PRF acest produs se obtine rapid tot din sangele pacientului. I-PRF se poate amesteca si cu granulele de os, in loc de ser fiziologic, pentru omogenizare, inchegare si mentinere pe loc.

Fig.8 – I-PRF este lichid si se aplica prin injectarea in situl chirurgical

 

Nu este necesara recoltarea dimineata pe nemancate, asa cum se face la analizele uzuale. Insa pacientul trebuie sa fie hidratat, calm si cu toate tratamentele urmate la zi (daca este cazul la afectiunile generale asociate).

Toata procedura nu este dureroasa, sentimentul fiind exact ca la o recoltare obisnuita. Este necesar chitul special steril de unica folosinta, centrifuga, o mana delicata si antrenata pentru recoltare sanghina si medici profesionisti si dedicati meseriei si pacientilor. Medicii si asistentele primesc traininguri speciale in acest sens pentru a sti exact cum trebuie sa manipulezeze toate elementele necesare procedurii in sine.

 

La ABC Eurodent ne-am asigurat ca puteti beneficia de toate aceste lucruri, fara a fi nevoiti sa va deplasati in alt sediu, clinica, spital etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top