De cele mai multe ori, pacientii apeleaza la medicul dentist atunci cand apar dureri. Din pacate, dupa rezolvarea urgentei, pacientii nu mai revin, desi problemele lor dentare sunt complexe si necesita o reabilitare orala completa.
Medicul dentist, prin juramantul depus, are obligatia de a-i informa pe pacienti despre starea lor de sanatate orala, cu scopul de a-i face mai constienti de importanta acesteia.
La prima vizita, se efectueaza consultatia stomatologica din care medicul afla date despre pacient, istoricul medical si statusul dentar. Vezi Consultatia stomatologica Daca exista urgente medicale, in aceasta sedinta se incearca rezolvarea acestora. In functie de problemele dentare observate, medicul va aduna alte informatii suplimentare: modele de studiu, radiografii, computer tomograf etc.
Pe baza informatiilor acumulate, medicul realizeaza unul sau mai multe planuri de tratament individualizate. In cea de a doua sedinta, se discuta solutiile gasite. Se prezinta solutia ideala, cea lipsita de compromisuri si, ulterior, alternativele, avantajele si dezavantajele acestora.
Ceea ce trebuie sa inteleaga pacientul este ca planul nu este un proiect batut in cuie, fiecare organism are o reactie diferita la substantele folosite, ceea ce impune o reevaluare la fiecare sedinta.
Care sunt etapele planului de tratament?
- Intotdeauna, un plan corect de tratament incepe cu stabilizarea cavitatii din punct de vedere parodontal (detartraj, periaj etc).
- Daca exista complicatii acute, acestea vor fi tratate din faza initiala.
- Dupa instruirea pacientilor in insusirea unui sistem de igienizare corect, se efectueaza corectarea morfofunctionala (extractii dinti irecuperabili, tratament ortodontic, restaurari endodontice, odontale si protetice etc.).
- Ultima etapa a tratamentului este cea de mentinere, ce presupune continuarea sistemului de igienizare propus de medicul dentist si controale periodice pentru a preveni recidivele.
De ce este importanta realizarea planului de tratament?
Planul de tratament se realizeaza pentru a constientiza pacientul de problemele de sanatate pe care le are, caci el va sti etapele ce urmeaza a se efectua, durata tratamentului si costurile (acestea se pot modifica in cursul tratamentului din motive independente de medic).
De cele mai multe ori, pacientii se sperie de costurile mari pe care trebuie sa le suporte pentru realizarea reabilitarii orale mult dorite, in special ale planurilor ideale, si au tendinta de a alege o solutie de compromis, care pe viitor nu este avantajoasa (exemplu: implanturi dentare versus proteza mobila). De aceea, trebuie stiut ca un tratament complex se desfasoara pe o perioada destul de lunga (in medie 2-3 luni, dar poate ajunge si la 12 luni), costul fiind astfel esalonat. Deasemenea, ABC EURODENT vine in ajutorul pacientilor cu programul “Zambet cu buletinul”.
Indiferent de planul de tratament pe care pacientul il alege, pentru reusita lui, trebuie sa ne asiguram ca pacientul a inteles si a acceptat tot ceea ce urmeaza sa i se intample.
Autor: Dr. Cucoli Adriana Teodora, medic dentist ABC Eurodent
Surse articol: www.nature.com, www.draristide.ro, Parodontologie, Horia Traian Dumitriu
Surse poze: www.realdentistry.com, www.andaluciarealestate.info