Coroanele, puntile dentare sau protezele sunt lucrari fixe ce au nevoie de intretinere, la fel ca dintii naturali, ba chiar mai mult. Dupa finalizarea si cimentarea unei lucrari protetice fixe, fie pe dinti naturali, fie pe implanturi dentare, tratamentul pacientului continua cu vizite regulate in cabinetul de stomatologie, menite sa urmareasca starea sanatatii orale, controlul placii bacteriene, identificarea oricarei afectiuni incipiente si initierea unui tratament de corectare, in cazul in care se constata necesitatea acestuia, pana la aparitia unor daune viitoare ireversibile.
Pacientii trebuie instruiti, in special, in controlul placii bacteriene, mai ales la nivelul lucrarilor dentare, la nivelul dintilor stalpi si corpurilor de punte, precum si in folosirea elementelor ajutatoare de igiena orala, cum ar fi ata dentara si dusul bucal. Igienizarea corecta sub corpurile de punte este esentiala pentru o durata de viata ridicata a lucrarilor dentare.
Programarile periodice si regulate sunt importante pentru pacientii cu lucrari protetice extinse, controalele fiind obligatoriu realizate de catre medicul dentist. Pentru a permite stomatologului sa monitorizeze starea de sanatate si functionalitatea lucrarilor dentare fixe, sa verifice daca pacinetul a respectat indicatiile de igiena orala, primul control trebuie sa fie la 7-10 zile de la cimentarea lucrarilor. Programarile ulterioare urmand sa se realizeze la intervale de 6 luni.
In timpul consultului, medicul stomatolog trebuie sa fie foarte atent la orice element care ar putea sugera o lipsa de atentie sporita din partea pacientului, referitor la igiena orala, cat si la controlul placii bacteriene. La fiecare vizita trebuie sa urmareasca toate aceste aspecte.
Noi, medicii dentisti, trebuie sa stim orice modificare ce apare in viata pacientului, in dieta, mai ales in cazul consumului exagerat de zahar, pierdere sau crestere in greutate. Saliva are un rol important in dezvoltarea cariilor, iar pacientii cu xerostomie dezvolta rapid procese carioase extinse. De fapt, cariile dentare sunt principalele cauze de esec ale restaurarilor dentare. Descoperirea acestora este, de cele mai multe ori dificila, mai ales cand acoperirea protetica este totala.
Medicul dentist trebuie sa fie foarte atent, sa caute eventuale carii la nivelul radacinilor dentare, afectiuni parodontale, disfunctii ocluzale, reactii periapicale, durere si fracturi ale lucrarilor dentare.
O buna organizare si eficienta in ingrijirea lucrarilor dentare, dupa finalizarea tratamentului, este mecanismul principal prin care pacientul asigura succesul si longevitatea restaurarilor. Dintii cu restaurari dentare necesita o atentie deosebita in comparatie cu dintii naturali.
Autor: Dr. Narcisa Cosmina Mehedintu, Dentist ABC Eurodent
Surse: ,,Contemporary fixed prosthodontics,, Rosenstiel, Fujimoto, Land (fifthedition)
Surse foto: www.i-medic.ro, www.google.ro