Cercetarea si dezvoltarea implantelor dentare a inceput in 1952 cu doctorul suedez Branemark, care a observat proprietatile biotrope remarcabile ale titanului. Implantele initiale erau realizate din titan pur, insa acesta fiind prea moale i s-au adaugat anumite aliaje. Asa ca marea majoritatea a implantelor moderne din ziua de astazi sunt fabricate folosind aliaje din titan.
Din 2008, in Europa au fost introduse pe piata implantele din zirconiu,sau mai bine spus oxidul de zirconia ( ZrO2 ), acesta fiind o alternativa pentru pacientii cu alergii la titan ( de-a lungul timpului s-au gasit pacienti intr-un procent foarte mic alergici ), sau pentru cei care nu doresc metale in corp. La randul sau oxidul de zirconia nu este pur ci contine urme de hafnium ( Hf ) si yttrium ( YI ).
Desi putine firme produc implantele din zirconiu integral, marea majoritate a lor a inceput sa produca bonturi protetice din zirconiu, iar suprafata implantelor din titan este sablata cu zirconiu. Aceasta deoarece s-a constatat ca zirconiul atrage osul si favorizeaza osteointegrarea implantului mai repede in primele 4 saptamani de la inserare decat titanul, ulterior perioada fiind aseamanatoare cu aceluia din urma.
De ce am alege implantul din zirconiu?
Doar medicul dentist specializat in implantologie poate decide carui pacient i se potriveste implantul din zirconiu, insa avatanjele acestui tip de implant sunt: este cel mai estetic , ( chiar si cand gingia se retrage), este cel mai biocompatibil, nu este allergenic, nu corodeaza, nu atrage placa bacteriana, nu este termoconductiv, elimina riscul de a aparea curenti electrici sau gust metalic daca pacientul are lucrari dentare din metale diferite.
Firmele producatoare de implante din zirconiu sunt : Straumann, Bredent, CeraRoot, si alte companii mai mici. Marea majoritate a firmelor producatoare de implante din zirconiu sunt de origine elvetiana sau germana.
In concluzie, desi este un nou venit pe scena implantelor, zirconiul castiga din ce in ce mai mult teren, devenind preferatul medicilor dentisti si al pacientilor acestora.
Fig. 1- comparatia intre un implant metalic si unul din Zirconiu
Fig. 2- in stanga se observa un implant din Zirconiu; iar in dreapta lui un bont protetic din Zirconiu
Fig. 3- modele diferite ale implantelor de Zirconiu
Autor: Dr. Bucnaru Cosmin, medic implantolog ABCeurodent
Surse: www.joionline.org, www.vccid.com, www.smileinthecity.com
Foto: www.naturaldentistry.us, www.axis-biodental.ch, www.smileinthecity.com, forum.dentalxp.com, www.andovercosmeticdentist.com