De ce dor dintii fara nerv?

De ce dor dintii fara nerv?

 

Din momentul in care ne-a fost “scos” nervul la un dinte, ne asteptam sa nu mai avem nici o durere. Si totusi, dupa “extirparea nervului” (termenul medical), se intampla sa acuzam dureri. De ce? “Am facut trei vizite la medicul stomatolog, am cheltuit suficienti bani si dintele inca ma doare… Poate ar fi fost mai bine sa mi-l scoata…” . Aceasta este o dilema frecvent inalnita in randul pacientilor cabinetelor stomatologice.

Cum doare un dinte fara nerv? De cele mai multe ori, durerea, la nivelul unui dinte fara nerv, apare in momentul masticatiei, la presiunea pe acel dinte. Aceasta durere este de scurta durata sau continua cateva secunde dupa ce dintele nu mai este supus stresului mecanic si este resimtita mai mult ca o “jena”. Exista insa si situatia in care un dinte fara nerv poate sa acuze o durere crescuta, de lunga durata, cu episoade pulsatile (dintele “zvacneste”), gingia din jurul lui devine rosie, inflamata, dintele capata o anumita mobilitate, iar la nivelul varfului radacinii apare abcesul.

Aceasta reprezinta o urgenta si impune vizita la un cabinet stomatologic pentru drenarea infectiei de la nivelul radacinii si instaurarea unui tratament corespunzator. Daca dintele doare la rece sau la dulce, imediat dupa ce se presupune ca a fost scos nervul, cu siguranta acesta nu a fost extirpat in totalitate, probabil din cauza existentei unui canal accesoriu la nivelul radacinii unde instrumentele si substantele cu care se iriga spatiul endodontic nu au reusit sa ajunga. Pentru retratamentul corect, va fi necesara o interventie la un medic specializat in realizarea tratamentelor de canal (medic endodont).

Orice dinte este format din coroana si radacina, care adapostesc pulpa dentara - “nervul”, cea care asigura vitalitatea unui dinte pe arcada dentara. Nervul este protejat de smalt si dentina la nivelul coroanei si de cement si dentina la nivelul radacinii. Atata timp cat este pastrata integritatea structurii smaltului, dentinei, cementului, pulpa va hrani dintele. In momentul in care una din structurile care il protejeaza este afectata, vor aparea, la nivelul nervului, dureri care pot fi rezolvate printr-o simpla obturatie (plomba) sau vor duce la scoaterea acestuia.

Dintii cu carii mari sau cu infectii pot fi salvati prin tratamente de canal (la nivelul radacinii) si reconstituirea dintelui prin obturatii (plombe) sau pivoti si coroane dentare. Exista tendinta de a considera dintele fara nerv un dinte mort. Un dinte fara nerv este un dinte devital, nicidecum mort atat timp cat, fiind tratat corespunzator, el isi va indeplini in continuare functia pe arcada dentara, primind un aport de sange prin intermediul tesutului care il sustine in os. Intotdeauna vor exista doua solutii pentru tratarea unui dinte devital: terapie radiculara sau extractie.  Extractia va fi ultima solutie la care ar trebui sa recurgem, pentru ca inevitabil in locul dintelui extras va trebui sa punem un implant sau o punte. Pierderea unui dinte, prin extractie sau prin netratarea lui, si neprotezarea locului care ramane liber, va afecta, in timp si ceilalti dinti.

 

Nervul se scoate (extirpa) in anumite situatii:

 - Carie profunda care a dus la inflamarea ireversibila a nervului;

 - Gangrena – apare in cazul unei carii foarte vechi netratate, situatie in care nervul moare, iar ceea ce ramane se infecteaza;

 - Necroza pulpara – nervul moare, dar dintele nu are nici o carie (de ex. traumatisme dentare, pacienti cu bruxism) sau are o plomba realizata aparent corect, dar in urma curatarii cariei nervul a murit;

 - Dintii urmeaza sa fie slefuiti in vederea realizarii unei lucrari dentare (coroana).

 

Extirparea presupune “omorarea nervului” unui dinte si apoi, inlocuirea lui cu o “plomba de canal”. Pentru a obtine rezultatul dorit, este necesar sa fie urmati anumiti pasi: curatarea cariei sau realizarea unei cavitati in dinte pentru a ajunge la pulpa dentara (nervul), introducerea unor ace pe canalele de la nivelul radacinii (cu scopul de a curata continutul acestora), care va alterna cu spalaturi cu diverse substante antiseptice si antibacteriene, uscarea canalelor si “umplerea” lor cu o plomba de canal care va asigura sigilarea acestora. Fiecare pas este foarte important pentru a asigura succesul unui tratament de canal si functionalitatea dintelui, altfel dintele va durea.

 

 

Se poate vedea pe scurt care sunt etapele unui tratament de canal; dintele prezenta o leziune apicala ce a cauzat durerea

 

In cazul in care nervul unui dinte este mort, dar dintele nu a a fost tratat pe canal (gangrena, necroza), va aparea durerea la presiunea pe dinte sau, situatia neplacuta, in care “dintele s-a umflat”, adica abcesul (secretia purulenta din jurul dintelui). Acesta se formeaza in momentul in care organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene care a aparut  la nivelul varfului radacinii dupa ce nervul a murit si s-a descompus in produsi de putrefactie. Un dinte care se “umfla” poate fi tratat, nu este necesara extractia. Un tratament corect ii poate restabili functia pe arcada dentara. Deasemenea procesele apicale netratate pot evolua catre granuoamen si chisturi, care desi nu sunt dureroase propriu-zis, se pot acutiza iar aceste momente sunt extrem de dureroase.

 


Se poate observa primul molar (cel din stanga) care desi este tratat pe canal de multi ani, la varful radacinilor a dezvolat doua chisturi periapicale foarte mari; acestea au creat durere foarte mare pacientului in momentului acutizatii prin abces

 

Dar de ce apare durerea la un dinte tratat pe canal? In mod normal, dupa obturarea canalelor, poate exista o usoara sensibilitate care dispare, de obicei la administarea de medicamente antiinflamatorii. De altfel, trebuie evitata masticatia pe acel dinte pana la finalizarea tratamentului (realizarea plombei sau coroanei dentare), pentru a disparea aceasta sensibilitate si pentru a evita fracturarea dintelui.

Durerea la nivelul unui dinte caruia i-a fost scos nervul si a fost obturat pe canal (tratat endodontic), apare si in cazul esecurilor tratamentelor. Acestea apar ca urmare a deschiderii insuficiente a camerei pulpare (spatiul in care se gaseste nervul la nivelul coroanei) si a neindepartarii in totalitate a pulpei dentare (pacientul va resimti durere la alimente reci sau dulci); a deschiderii prea mari a camerei pulpare care poate avea ca urmari perforatia coroanei sau interradiculara, ceea ce va duce la lezarea si infectarea spatiului din jurul radacinii; a anatomiei complexe a radacinilor care nu permite sau ingreuneaza indepartarea completa a tesutului pulpar; existentei unui canal suplimentar care poate fi omis de catre medicul dentist in timpul tratamentului endodontic (aceasta situatie va necesita retratamentul realizat de catre un medic specialist endodont) ; hipersensibilitatii pacientului la materialele care sunt folosite pentru curatarea, tratarea sau obturarea canalelor; realizarii unei obturatii de canal incorecte (care nu ajunge pana la varful radacinii sau care nu asigura etanseizarea canalului radicular, permitand astfel penetrarea bacteriilor in interiorul dintelui); realizarii unei obturatii de canal care depaseste lungimea radacinii (va da dureri mai ales in situatia in care osul din jurul dintelui este deja afectat de inflamatie); ruperii acelor pe canal – acestea sunt sterile si, in mod normal, nu afecteaza mediul aseptic care trebuie sa existe la nivelul canalului radicular, insa conteaza in care faza a tratamentului s-au rupt; infiltrarii coronare dupa finalizarea tratamentului pe canal (exista o cale de comunicare intre canalele obturate si cavitatea bucala, cauza fiind o plomba sau o coroana nepotrivita).

Aceste situatii impun retratamentul endodontic. In functie de afectarea tesuturilor din jurul radacinii, reinterventia asupra dintilor tratati endodontic are un prognostic crescut de peste 60%. A devenit destul de clar faptul ca infiltrarea coronara dupa tratamentul endodontic ar putea duce la infectia canalului radicular si la esecul tratamentului. Restaurarea coronara (plomba sau coroana) protejeaza materialul de obturatie de canal si ofera o bariera in plus impotriva reinfectarii spatiului radicular.  Prognosticul tratamentului de canal, daca este corect realizat, este foarte bun. Motivele de esec ale tratamentului endodontic si, de altfel, ale durerii sunt aproape intodeauna infectiiile spatiului din jurul radacinii. Infectia canalelor  radiculare este frecvent asociata cu o curatare necorespunzatoare a spatiului din intariorul radacinii si o obturatie deficitara.

Iata ca pot aparea esecuri dupa terapia endodontica. Important este ca in momentul in care se instaleaza durerea, pacientul sa se prezinte la medicul dentist. Totusi, pentru a preveni o situatie neplacuta pentru pacient, aceea de a se prezenta intr-o faza acuta a afectarii dintelui (urgenta!), s-a constatat ca sunt necesare radiografii de urmarire a evolutiei la 6 si 12 luni dupa finalizarea tratamentului. Daca este necesar, perioada de observare ar trebui extinsa la 4 ani.

Beneficiind de un tratament de canal corect efectuat de catre medicul stomatolog, pacientul se poate folosi in continuare de un dinte fara nerv ca de oricare alt dinte sanatos, tinand cont, insa, ca un dinte fara nerv este mai vulnerabil.

 

 

Autor: Spiridon Dana – Smaranda, medic dentist ABC Eurodent, Competenta in Implantologie

Surse: dental-advice.com;  Endodontics Manual for the General Dentist- Martin Trope & Gilberto J. Debelian; Tratamentul endodontic – Conf. Dr. Valeriu Cherlea

Foto: jsdentallab.com, apexdental.co.nz, www.altmd.com

 

FaceBook  Twitter  
Cum se albesc dintii devitali?

Cum se albesc dintii devitali?

Modificarile de culoare ale coroanei dintilor devitali cu tratamente de canal pot varia prin nuante de gri, roz, maro sau alte nuante inestetice. Acestea sunt date de faptul ca hr...
Molarul de minte - o sursa importanta de celule stem

Molarul de minte - o sursa importanta de celule stem

De-a lungul timpului multi pacienti au luat hotararea de a-si extrage molarii de minte, fie ca existau cauze de imbolnavire a acestor dinti, fie chiar in urma unor sfaturi din par...
Ce sunt anomaliile de structura ale dintilor?

Ce sunt anomaliile de structura ale dintilor?

Dintele este compus din coroana (portiunea vizibila in cavitatea bucala) si radacina (partea ce se ancoreaza in osul alveolar).Coroana este formata din smalt si dentina, ce adapos...
Ce este candidoza bucala?

Ce este candidoza bucala?

Candidoza bucala reprezinta o infectie a cavitatii orale cauzate de microorganismul fungic numit Candida Albicans. Aceasta infectie apare in special pe interiorul obrajilor sau li...
Leziuni ale mucoasei orale

Leziuni ale mucoasei orale

Ce afectiuni ar trebui sa ne ingrijoreze? Un simplu control realizat de catre medicul dentist poate evidentia semne ale unei afectiuni proprii pentru mucoasa orala.Mucoasa orala a...
Ce alegem: o periuta de dinti manuala sau o periuta electrica?

Ce alegem: o periuta de dinti manuala sau o periuta electrica?

O igienă orală minutioasa inseamna protejarea dintilor împotriva afectiunilor orale. In zilele noastre exista foarte multe variante pentru a ne asigura sanatatea dintilor si a gin...
Dinti sanatosi pentru bebelusul tau.

Dinti sanatosi pentru bebelusul tau.

Pericolul unor practici uzuale de hranire asupra dintilor de lapte Te-ai intrebat de ce bebelusul tau are dintisorii inchisi la culoare sau par tociti? Raspunsul la aceasta intreb...
Diga

Diga

Diga reprezinta un sistem de izolare cu folie elastica a campului operator, in timpul manoperelor stomatologice. A fost folosita pentru prima data in 1864 in Statele Unite ale Ame...
Lucrari dentare

Lucrari dentare "FULL" zirconiu

Industria stomatologiei moderne este mereu intr-o continua dezvoltare, iar la ora actuala lucrarile dentare realizate din zirconiu sunt pregatite sa inlocuiasca vechile material f...
In timpul sarcinii pot aparea probleme dentare. Cum le putem rezolva?

In timpul sarcinii pot aparea probleme dentare. Cum le putem rezolva?

Pentru orice femeie, vestea ca ar putea fi insarcinata, este de cele mai multe ori un motiv de bucurie. Odata cu sarcina, in organism se produc o multime de schimbari atat fizice...
Q&A despre anestezia in stomatologie

Q&A despre anestezia in stomatologie

Ce este anestezia? Anestezia este o procedura medicala, menita sa inlature durerea/jena care poate apara in urma manoperelor stomatologice. Atentie! Desi durerea dispare, veti sim...
Traumatismul Dintilor Temporari! Ce urmeaza?

Traumatismul Dintilor Temporari! Ce urmeaza?

Dintii temporari, in special cei frontali, sunt de cele mai multe ori supusi traumatismelor. Acest lucru se intampla atunci cand copiii incep sa mearga, sa alerge sau in momentul...
Afectiuni ale dintilor frontali

Afectiuni ale dintilor frontali

CUM LE REZOLVAM SI CUM PUTEM OBTINE UN ZAMBET DE INVIDIAT? Estetica este una dintre specialitatile medicale care nu va avea niciodata sfarsit. Intr-o lume asaltata de imaginea tin...
Cum putem imbunatati stabilitatea si mentinerea protezelor dentare, cu ajutorul dintilor restanti?

Cum putem imbunatati stabilitatea si mentinerea protezelor dentare, cu ajutorul dintilor restanti?

Varianta clasica de proteza partiala este cea care se mentine cu ajutorul crosetelor de sarma de dintii restanti. Pe langa avantajul ca aceste proteze refac functiile aparatului d...
Procedurile de estetica faciala efectuate in clinica de stomatologie

Procedurile de estetica faciala efectuate in clinica de stomatologie

Atat femeile cat si barbatii au dorit dintotdeauna sa-si imbunatateasca aspectul printr-un machiaj nou, schimbarea culorii parului, apeland la noile tendinte in tunsori, cu ochela...
Utilizarea laserului în terapia parodontală

Utilizarea laserului în terapia parodontală

Parodontopatia este o infecție „polimicrobiană” („poli” - mai multe, „microbiană” - bacterii), ceea ce înseamnă că este produsă de mai multe tipuri de microorganisme. Există mai m...
Cea mai buna solutie de a avea dintii albi mult doriti

Cea mai buna solutie de a avea dintii albi mult doriti

In zilele noastre majoritatea oamenilor stiu ce este albirea dentara in linii generale, dar oare se poate aplica aceasta la toti pacientii care isi doresc dinti mai albi?In cele c...
Implantul dentar din zirconiu

Implantul dentar din zirconiu

Cercetarea si dezvoltarea implantelor dentare a inceput in 1952 cu doctorul suedez Branemark, care a observat proprietatile biotrope remarcabile ale titanului. Implantele initiale...
Albirea dintilor cu laser

Albirea dintilor cu laser

O preocupare deosebita a pacientilor este estetica si in special albirea dintilor. Si pentru ca ne gandim la ei, ne bucuram sa le prezentam avantajele laserului in stomatologie ca...
Perierea si curatarea cu ata dentara a dintilor la copii

Perierea si curatarea cu ata dentara a dintilor la copii

La copii , de regula dintii trebuie curățati de îndată ce acestia apar . Un prosop moale înfășurat în jurul unui deget poate înlocui o perie , atunci când apar primii dinți. Este...
Zirconiul - Material stomatologic al viitorului

Zirconiul - Material stomatologic al viitorului

Desi zirconiul este un metal foarte rezistent, proprietatile sale optice determina estetica naturala a lucrarilor, astfel incat dupa cimentarea acestora in cavitatea bucala chiar...
Zambetul perfect de sarbatori. Cum sa-ti protejezi dantura in perioada sarbatorilor.

Zambetul perfect de sarbatori. Cum sa-ti protejezi dantura in perioada sarbatorilor.

Se apropie Craciunul si Anul Nou si ne dorim ca zambetul nostru sa fie perfect! Rochia pentru revelion am pregatit-o, la fel si pantofii dar cum ramane cu zambetul care, conform s...
Sindromul dinti-unghii sau displazia ectodermala

Sindromul dinti-unghii sau displazia ectodermala

Sindromul dinti-unghii este o afectiune genetica rara ce apartine unui grup de boli cunoscut sub numele de Displazie Ectodermala, grup ce cuprinde mai mult de 100 de sindroame cun...
Nevralgia de trigemen: o problema reala

Nevralgia de trigemen: o problema reala

Cei mai multi dintre noi am cunoscut durerea fizica. Fie ca a fost o durere pasagera sau o durere de lunga durata, aceasta creeaza disconfort si ne ingreuneaza desfasurarea activi...
Acidul hialuronic in Stomatologie

Acidul hialuronic in Stomatologie

A deveni mai frumos a fost o preocupare continua a fiintei umane. Chiar daca frumusetea este un concept relativ, noi putem contribui la imbunatatirea sau chiar schimbarea unor ele...
Afectiunile dentare si sinusul maxilar

Afectiunile dentare si sinusul maxilar

Durere și senzație de presiune la nivelul feței? Dureri ale dinților superiori? Nas înfundat? Ați putea suferi de o afecțiune comună care determină mulți pacienți să se adreseze m...
Lucruri surprinzatoare care ne pot afecta dintii

Lucruri surprinzatoare care ne pot afecta dintii

Cu totii stim ca zaharurile si bauturile indulcite ne afecteaza dintii, dar acestea se pot gasi si in alte alimente pe care noi le consideram sanatoase, dar care ne pot afecta san...
Teama de anestezie in cabinetul stomatologic si metodele prin care se poate ea diminua

Teama de anestezie in cabinetul stomatologic si metodele prin care se poate ea diminua

Motivul principal pentru care pacienţii amana rezolvarea unei probleme de natura dentara, o ştim cu toţii: teama de medicul stomatolog, mai exact teama de durerea provocată de man...
Membranele PRF

Membranele PRF

In ultimii 3 ani au inceput sa fie din ce mai utilizate procedee de aditie mult mai biologice in chirurgia dento-alveolara. Cand si de ce avem nevoie de proceduri de aditie? In mu...
Gutierele pentru sportivi

Gutierele pentru sportivi

Gutierele pentru sportivi sunt dispozitivele utilizate in timpul activitatilor sportive pentru a preveni scrasnirea dintilor si traumatismele asupra acestora. Persoanele care prac...
Efectele nocive ale fumatului asupra integrarii implanturilor dentare

Efectele nocive ale fumatului asupra integrarii implanturilor dentare

Implantul dentar, unul dintre cel mai de succes tratament in medicina dentara, a jucat un rol important in stomatologia moderna restaurativa inca de la inceputul lui 1970. De-a lu...
Dusul bucal

Dusul bucal

Un irigator bucal (de asemenea, numit si jet de apă dentar sau dus bucal) este un dispozitiv de îngrijire orala la domiciliu, care foloseste un curent de apă pulsator pentru a înd...
De ce mi se crapa dintii si ce pot sa fac?

De ce mi se crapa dintii si ce pot sa fac?

Zambetul nostru e facut sa dureze! Smaltul dintilor este cea mai dura structura a corpului este chiar mai dur decat osul, el are o duritate asemanatoare diamantului insa uzura zil...
Aftele bucale

Aftele bucale

Aftele pot apare oricui indiferent de varsta. Afectiunea este frecventa la tineri, sexul feminin fiind mai interesat. Aftoza bucala este o afectiune inflamatorie localizata a muco...
Coroanele integral ceramice in zona frontala

Coroanele integral ceramice in zona frontala

De fiecare data cand ne privim in oglinda si zambim, primul lucru care ne atrage atentia sunt dintii frontali, mai ales daca acestia prezinta defecte sau imperfectiuni. Cu totii a...
Rolul antibioticelor in stomatologie

Rolul antibioticelor in stomatologie

Antibioticele sunt cele mai uzitate medicamente din medicina moderna. Desi exista peste 100 de tipuri de antibiotice, toate actioneaza in acelasi mod: acestea distrug bacteriile s...
Detartrajul imi face dintii sensibili?

Detartrajul imi face dintii sensibili?

Detartrajul imi face dintii sensibili? Convingerea principala a pacientilor legata de detartraj. Lipsa igienei bucale sau efectuarea defectuoasă a acesteia cauzează depunerea la s...
De ce dor dintii fara nerv?

De ce dor dintii fara nerv?

Din momentul in care ne-a fost “scos” nervul la un dinte, ne asteptam sa nu mai avem nici o durere. Si totusi, dupa “extirparea nervului” (termenul medical), se intampla sa acuzam...
Supraprotezare pe implante versus proteza totala clasica

Supraprotezare pe implante versus proteza totala clasica

In medicina dentara moderna exista numeroase metode de protezare a edentatiilor maxilare cat si cele mandibulare si tot mai multi pacieti se prezinta la medicul dentist cu intreab...
Cauzele si consecintele retractiei gingivale

Cauzele si consecintele retractiei gingivale

Probabil deseori v-ați întrebat de ce se retrage gingia de pe dinți, rezultând apariția durerilor și al aspectului inestetic, deși aveți o bună igienă bucală. Vă vom prezenta pe s...
  Evoluţia unei “simple” carii.

Evoluţia unei “simple” carii.

Pentru a putea înţelege mai bine evoluţia cariei dentare vom începe cu definirea acesteia, vom enumera cauzele apariţiei leziunilor, iar la final vom afla complicaţiile date de ne...
Restaurarea dintilor tratati endodontic

Restaurarea dintilor tratati endodontic

Orice dinte care a beneficiat de un tratament de canal, va trebui reintrodus in functia de masticatie si bineinteles va trebui refacut aspectul estetic. Medicul stomatolog este fo...
Stomatologia: mituri, contradictii, confuzii  - Partea I

Stomatologia: mituri, contradictii, confuzii - Partea I

Mitul: “Am auzit că detartrajul afectează smalțul dintelui.” Gresit. Orice tratament stomatologic se începe în prima fază cu un detartraj pentru a lucra pe “curat”, pentru a elimi...
Gingivita - prevenire si tratament

Gingivita - prevenire si tratament

Din experienta noastra cu pacientii, am observat ca una dintre problemele dentare frecvente, cauzate de lipsa igienei si a unor informatii clare asupra consecintelor acesteia este...
Contentia ortodontica

Contentia ortodontica

Una dintre cele mai frecvente intrebari este cea legata de durata tratamentului ortodontic. In functie de tipul afectiunii tratate aceasta poate varia foarte mult. Daca este vorba...
Instructiuni de urmat dupa insertia implantului dentar

Instructiuni de urmat dupa insertia implantului dentar

Nimeni nu-si doreste complicatii sau esec dupa tratamentul de inserare al unui implant dentar. Ca si pacient ar trebui sa faci tot ce-ti sta in putinta pentru a evita aceasta situ...
Resturile radiculare: ce reprezinta ele si cum se trateaza

Resturile radiculare: ce reprezinta ele si cum se trateaza

Resturile radiculare sau radacinile dintilor ce au fost afectati de procese carioase reprezinta un focar de infectie , de cele mai multe ori latent , dar care prezinta un potentia...
Tratamentele ortodontice aplicate adultilor

Tratamentele ortodontice aplicate adultilor

Tratamentul ortodontic nu mai este de mult timp destinat exclusiv copiilor. Pe langa problemele majore pe care el le poate rezolva- legate de corectarea pozitiei dintilor si de co...
Radiografiile dentare: cat de periculoase sunt  cu adevarat?

Radiografiile dentare: cat de periculoase sunt cu adevarat?

Pe langa teama cunoscuta de dentist, pacientii se mai confrunta cu o temere mare: radiografiile, radiatiile si expunerea la acestea. De multe ori nu sunt de acord cu realizarea un...
De ce ranforsam o proteza cu plase metalice?

De ce ranforsam o proteza cu plase metalice?

Datorita multitudinii variantelor de edentatie precum si a particularitatilor anatomo-clinice ale campului protetic, unor pacienti ce urmeaza a fi protezati cu proteze acrilice mo...
Ce reprezinta augmentarile osoase in stomatologie

Ce reprezinta augmentarile osoase in stomatologie

Augmentarea osoasa este o manopera chirurgicala menita sa ajute organismul sa regenereze os prin inlocuirea sa cu grefe osoase. Este frecvent folosita in implantologia orala, cont...
Sinus lift-ul: ce este si in ce situatii este indicat?

Sinus lift-ul: ce este si in ce situatii este indicat?

Sinusul maxilar este de fapt o camera plica cu aer situata in maxilar, venind in contact apropiat cu radacinilor unor dinti, cu podeaua orbitelor. Unii dinti au radacinile foarte...
Traumatismele dentare la scolari

Traumatismele dentare la scolari

REGULI DE URMAT IN CAZUL TRAUMATISMELOR DENTARE LA COPII Prezentul articol se doreste a fi un ghid pentru parinti, educatori, profesori si toti cei care au de a face cu copii de d...
Obiceiurile vicioase si necesitatea aparatelor ortodontice

Obiceiurile vicioase si necesitatea aparatelor ortodontice

De multe ori pacientii care se adreseaza pentru tratament ortodontic prezinta un obicei vicios- un obicei care determina modificari de pozitie ale dintilor sau modificari osoase-...
Cand este recomandata captusirea protezei?

Cand este recomandata captusirea protezei?

Purtatorii de proteze mobilizabile, partiale sau totale, simt mai devreme sau mai tarziu ca le “joaca” protezele. Ce se intampla de fapt? Protezele mobile se sprijina predominent...
Periimplantita – infectia implantului dentar

Periimplantita – infectia implantului dentar

Infectia zonei de implantare este cea mai des intalnita complicatie a implantului dentar. Infectia implantului dentar, sau periimplantita, se caracterizeaza prin inflamatia sau um...
Tratamentul chirurgical preimplantar: ce este el si cand este indicat?

Tratamentul chirurgical preimplantar: ce este el si cand este indicat?

Protezarea edentatiilor (spatiile ramase dupa extractia veche a dintilor) prin tehnica implanto-protetica reprezinta o tehnica sigura si tot mai raspandita in terapia stomatologic...
Ce reprezinta un tratament ortodontic preprotetic, sau de ce avem nevoie de aparate ortodontice inaintea realizarii lucrarilor dentare protetice?

Ce reprezinta un tratament ortodontic preprotetic, sau de ce avem nevoie de aparate ortodontice inaintea realizarii lucrarilor dentare protetice?

Un pacient la care dintii au suferit modificari de pozitie in urma extractiilor neprotezate la timp poate beneficia de tratament pre-protetic ortodontic. Adica, se incearca corect...
Tipuri de tratament in edentatiile totale si partiale

Tipuri de tratament in edentatiile totale si partiale

In cazul lipsei unuia sau mai multor dinti, spatiul ramas liber se numeste edentatie. Edentatia poate fi unidentara (atunci cand lipseste doar un singur dinte) sau extinsa (cand l...
Probleme de osteointegrare a implantului dentar

Probleme de osteointegrare a implantului dentar

Inserarea unui implant dentar este o interventie chirurgicala complicata, astfel ca esecul este intotdeauna o posibilitate. De cele mai multe ori este legat de faptul ca implantul...
Abcesele dentare

Abcesele dentare

In general abcesele dentare apar ca o consecinta a cariilor netratate in timp. Acestea evolueaza pana la camera pulpara, care dupa inflamatie trece intr-o necroza si gangrena, cu...
Aparatele ortodontice redau increderea in sine

Aparatele ortodontice redau increderea in sine

Din ce in ce mai mult se vorbeste despre stima de sine si aspectul danturii. Numeroase incercari se fac in a corela zambetul cu integrarea sociala a diferitilor indivizi. Aceasta...
Tipuri de dinti pentru protezele mobile

Tipuri de dinti pentru protezele mobile

Protezele mobile sunt alcatuite din baza protezei (partea roz care imita procesul gingival) si arcadele dentare (dintii artificiali). Dintii folositi pentru confectionarea proteze...
Implantul dentar – materiale utilizate frecvent

Implantul dentar – materiale utilizate frecvent

Folosirea implantelor endoosoase la inlocuirea dintilor lipsa a devenit posibila doar dupa ce oamenii de stiinta au gasit un material care sa se integreze cu osul uman, cum ar fi...
Tratamentul chirurgical stomatologic al leziunilor periapicale

Tratamentul chirurgical stomatologic al leziunilor periapicale

Interventiile chirurgicale stomatologice asupra spatiului periapical sau rezectiile aplicale, sunt indicate in situatiile cand prin tratamentul endodontic leziunile spatiului peri...
Sinus lift intern- ce este el?

Sinus lift intern- ce este el?

Sinusul maxilar este o cavitate în interiorul osului maxilar, plină cu aer și care comunică cu cavitatea nazală și celelalte sinusuri (frontal, sfenoid, etmoid). Această cavitate...
Dintii supranumerari si dintii inclusi: o afectiune ortodontica des intalnita

Dintii supranumerari si dintii inclusi: o afectiune ortodontica des intalnita

O problema frecvent intalnita in practica ortodontica este aceea a dintilor supranumerari (in plus) sau a celor inclusi (existenti dar aflati in profunzimea oaselor). Rezolvarea a...
Ce sunt protezele Kemeny?

Ce sunt protezele Kemeny?

Protezele Kemeny sunt piese protetice mobile de mici dimensiuni ce reconstituie edentatii de unul pana la trei dinti. Acestea au de obicei caracter de provizorat fiind folosite ma...
Tulburări asociate erupției dinților temporari

Tulburări asociate erupției dinților temporari

Erupția dinților temporari (de lapte) poate fi însoțită de diferite accidente și complicații, acestea fiind reprezentate în primul rând de procesele infecțioase. Mugurele dintelui...
Extractia molarilor de minte

Extractia molarilor de minte

Extractia molarului de minte se indica de obicei in cazul infectiei gingiei care inconjoara maseaua de minte; resturile se acumuleaza intre gingia care acopera dintele si dinte, i...
Tipuri de proteze totale si partiale - protezele elastice

Tipuri de proteze totale si partiale - protezele elastice

Purtatorii de proteze mobile cunosc din propria experienta sau din auzite, care sunt inconvenientele acrilatului din care le sunt realizate protezele. Simt, odata cu imbatranirea...
Sinus lift

Sinus lift

Sinus lift-ul este o procedura chirurgicala de aditie osoasa, realizata pentru pregatirea inserarii de implante in zona laterala a maxilarului. Aceasta interventie permite persoan...
Extractia dentara cu augmentare osoasa

Extractia dentara cu augmentare osoasa

In medicina dentara moderna , se indica augmentarea (aditia, adaugarea) alveolei dentare cu materiale de augmentare osoasa imediat postextractional pentru a mentine inaltimea si g...
De cand sunt indicate aparatele ortodontice la copii?

De cand sunt indicate aparatele ortodontice la copii?

Varsta la care este recomandata inceperea tratamentului ortodontic pentru copil variaza foarte mult in functie de tipul de anomalie ortodontica pe care acesta o prezinta. Sunt sit...
Tulburări ale ordinii de erupție a dinților permanenți

Tulburări ale ordinii de erupție a dinților permanenți

Erupția dentară reprezintă mișcarea dintelui de la locul său de formare în oasele maxilare până la locul său pe arcadă. Erupția dentară este un fenomen de creștere supus unui tipa...
Extractia dentara – consideratiuni generale

Extractia dentara – consideratiuni generale

Indicaţiile de extracţie a dinţilor: Acestea sunt multiple, fiind legate de starea dintelui respectiv, patologia structurilor adiacente şi afecţiunile asociate. Principial, un din...
Cand folosim tomografia computerizata in ortodontie?

Cand folosim tomografia computerizata in ortodontie?

Uneori complexitatea afectiunii tratate ortodontic necesita utilizarea unor mijloace specifice de ancorare- adica a unor mijloace care sa permita deplasarea dintilor folosind spri...
Si dintii de lapte conteaza!

Si dintii de lapte conteaza!

Multi parinti considera ca dintii de lapte nu conteaza avand in vedere ca ei oricum cad. Adevarul este ca dintii de lapte conteaza. Dentitia primara este importanta in dezvoltarea...
Cum sa scapati de petele colorate de pe dinti

Cum sa scapati de petele colorate de pe dinti

Dintii patati stau in calea unui zambet frumos si va pot scadea increderea in sine si buna dispozitie. Adevarul este ca tot ceea ce mancam si bem are un impact asupra nuantei de a...
Boala parodontala materna si preeclampsia

Boala parodontala materna si preeclampsia

Boala parodontala este o afectiune binecunoscuta stomatologica, ce evolueaza in timp netratata. Ea este considerata o afectiune sistemica, generala, ce se pare ca prezinta un risc...
Cum alegem medicul dentist pentru copii

Cum alegem medicul dentist pentru copii

Parintii stiu, sau sunt informati de catre medicul pediatru despre importanta sanatatii orale a copilului si despre masurile de igienizare chiar din momentul aparitiei primilor di...
Rezectia apicala

Rezectia apicala

Gangrena pulpara si complicatiile ei apicale nu pot fi intotdeauna tratate in mod corect. Pana nu demult, astfel de situatii se tratau prin extractia dintelui in cauza. Astfel a a...
Care ar putea fi cauzele de esec ale unui implant dentar?

Care ar putea fi cauzele de esec ale unui implant dentar?

Dacă ați pierdut unul sau mai mulţi dinţi şi doriți o lucrare protetică care să reabiliteze estetic şi funcţional zâmbetul, puteți fi beneficiarul implantului dentar. Din punct de...
Evolutia periei de dinti si de ce epoca moderna a renuntat la perii naturali

Evolutia periei de dinti si de ce epoca moderna a renuntat la perii naturali

Traim intr-o perioada in care tindem sa apreciem produsele naturale, eco , bio si hand made. Si intr-adevar, pentru sanatatea noastra ne dorim tot ce-i mai bun si cu cat mai putin...
Augmentarile osoase

Augmentarile osoase

Ce reprezinta o augmentare sau o aditie osoasa in stomatologie? Regenerarea tisulară ghidată este o intervenţie chirurgicală ce are drept scop înlocuirea ţesuturilor moi sau dure...
Lucrarile protetice provizorii (mascute)

Lucrarile protetice provizorii (mascute)

Ce sunt lucrarile protetice provizorii? Cu toții ajungem mai devreme sau mai târziu să avem nevoie de asistență medicală stomatologică, de aceea trebuie să înțelegem importanța me...
Ce este coafajul pulpei dentare

Ce este coafajul pulpei dentare

Poate ati auzit sau ati vazut in listele de tratamente ale cabinetelor stomatologice termenii “coafaj direct” si “coafaj indirect”. Poate vi s-a explicat ce reprezinta sau doar at...
Estetica dentara iti readuce increderea

Estetica dentara iti readuce increderea

Un zâmbet frumos face cât o mie de cuvinte, însă nu orișicine se poate bucura de un zâmbet impecabil datorită numeroaselor probleme de ordin stomatologic. Din punct de vedere este...
Bruxismul: manifestare si tratamente posibile

Bruxismul: manifestare si tratamente posibile

Bruxismul sau scrasnitul dintilor reprezinta cea mai grava forma de parafunctie a aparatului dento-maxilar, care se poate manifesta pe timp de noapte sau zi. Fiind prezent atat la...
Medicatia pentru osteoporoza poate afecta cursul unor tratamente stomatologice

Medicatia pentru osteoporoza poate afecta cursul unor tratamente stomatologice

Medicatia pentru tratarea osteoporozei se realizeaza in general cu medicamente pe baza de bisfosfonati. Acestea actioneaza prin schimbarea metabolismului osos. Cele mai cunoscute...
Eroziunea acida a dintilor

Eroziunea acida a dintilor

Cu totii cunoastem senzatia de “strepezire” a dintilor. Dar cum este aceasta explicata si cat de departe poate ajunge? Ce este eroziunea acida? Eroziunea acida este o pierdere de...
Pacientii varstnici si multiplele lor afectiuni

Pacientii varstnici si multiplele lor afectiuni

Pacienții geriatrici prezinta o multitudine de probleme, printre care afectiuni cardiace (cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, infarcte sau accidente vasculare in antec...
Gutierele dentare ii pot feri pe violonisti de dureri neplacute

Gutierele dentare ii pot feri pe violonisti de dureri neplacute

Printre muzicieni, cei care canta la vioara si viola sunt de 4 ori mai mult predispusi sa capete dureri in articulatiile temporo-mandibulare. Aceste instrumente sunt tinute strans...
Importanta detectarii precoce a leziunilor premaligne orale

Importanta detectarii precoce a leziunilor premaligne orale

Majoritatea cancerelor regiunii orale, in special a cavitatii bucale, apar pe o mucoasa aparent normala, doar o mica parte dintre acestea fiind precedate de o leziune preexistenta...
Albirea dentara - indicatii si contraindicatii

Albirea dentara - indicatii si contraindicatii

O dantura ingrijita poate intregii imaginea, iar una afectata de neglijenta poate cauza complexe de inferioritate persoanei respective. Poate si din aceasta cauza, tot mai multe p...
Controalele periodice la stomatolog au mai multe beneficii decat credeai

Controalele periodice la stomatolog au mai multe beneficii decat credeai

Un zambet frumos si un corp sanatos nu sunt niciodata trecute cu vederea . Ai grija de zambetul si sanatatea ta si a familiei tale! Controalele stomatologice regulate la 6 luni su...
Restaurare estetica prin coroana ceramica cu zirconiu si o fateta de zirconiu

Restaurare estetica prin coroana ceramica cu zirconiu si o fateta de zirconiu

In cazul de fata pacienta prezenta o coroana veche metalo-ceramica de care nu mai era multumita si un alt dinte frontal cu o discoloratie vizibila si deranjanta. Coroana veche met...
De ce apar coloratiile negre pe dintii de lapte/temporari

De ce apar coloratiile negre pe dintii de lapte/temporari

In ultima perioada au venit foarte multi parinti ingrijorati de “coloratia neagra” descoperita pe dintii micutilor lor, drept urmare doresc sa va ofer sfaturi pentru a indeparta c...
Gutierele sunt lucrari confectionate din materiale de tip siliconi rigizi sau semirigizi

Gutierele sunt lucrari confectionate din materiale de tip siliconi rigizi sau semirigizi

Gutierele sunt lucrari confectionate din materiale de tip siliconi rigizi sau semirigizi; ele pot fi utilizate in cazul bruxismului, echilibrarilor ocluzale, albirilor la domicili...
Actiunile benefice ale plantelor asupra sanatatii orale

Actiunile benefice ale plantelor asupra sanatatii orale

Intr-o era a industriei farmaceutice multa lume se orienteaza asupra alimentelor BIO si a tratamentelor cat mai naturale, incercand sa evite agresarea organismului. In sfera stoma...
Fluorizarea ca metoda de prevenire a cariilor dentare

Fluorizarea ca metoda de prevenire a cariilor dentare

Fluorul se poate administra pe cale generala sau locala pentru a preveni aparitia cariilor noi, a favoriza remineralizarea smaltului afectat si a reduce sensibilitatea dentara. Pe...
Iti doresti de o viata sa ai dintii drepti si frumosi?

Iti doresti de o viata sa ai dintii drepti si frumosi?

Crezi ca este prea tarziu si nu se mai poate face nimic? Medicul ortodont ABC Eurodent iti spune ca nu este niciodata prea tarziu pentru a-ti indrepta dintii. Cu aparatul ortodont...
Controlul stomatologic la 6 luni

Controlul stomatologic la 6 luni

La 6 luni va puteti mentine dintii albi si frumosi cu un detartraj, un periaj profesional si chiar o curatire cu Air-Flow, fara a dauna in niciun fel smnaltului ! Echipa ABC Eurod...
Spalatul pe dinti

Spalatul pe dinti

Ce conteaza mai mult? PERIUTA? PASTA? TEHNICA DE PERIAJ? DE CATE ORI NE PERIEM PE ZI? Sunt intrebari puse frecvent de pacienti. Conteaza toate, insa cel mai mult conteaza executar...
Coroanele de zirconiu

Coroanele de zirconiu

Ce sunt coroanele dentare? Coroanele dentare sunt piese protetice care acopera complet dintele sau bontul protetic al implantului si care sunt fixate cu ajutorul cimenturilor. Cor...
ABC Eurodent va sfatuieste: Cum sa facem fata dintilor sensibili!

ABC Eurodent va sfatuieste: Cum sa facem fata dintilor sensibili!

Daca ati observat ca o simpla inghetata sau o bautura rece va face sa va strambati de durere, daca o bucata de placinta fierbinte sau o inghititura de cafea nu trece fara a va pro...
Apa din piscina poate afecta smaltul

Apa din piscina poate afecta smaltul

Baia in piscinele personale poate provoca daune permanente asupra dintilor in cazul in care nivelul de clor si pH-ul apei nu sunt intretinute corespunzator. "Intretinerea necoresp...
Cum alegem pasta de dinti

Cum alegem pasta de dinti

Cand ajungi in fata raftului unde sunt pastele de dinti si trebuie sa iti alegi una, ori o iei pe cea pe care ai luat-o si data trecuta, ori pe cea la care ai vazut ultima data o...
Celulele stem de la aligatori aduc sperante pentru regenerarea dintilor

Celulele stem de la aligatori aduc sperante pentru regenerarea dintilor

O echipa internationala condusa de profesorul Cheng-Ming Chuong de la University of Southern California a descoperit mecanisme unice, celulare si moleculare, care stau in spatele...
Afla cum sa iti indrumi copilul spre o crestere armonioasa a maxilelor

Afla cum sa iti indrumi copilul spre o crestere armonioasa a maxilelor

In iunie deja ne cuprind emotiile, trairile copilului ce se regasesc in fiecare dintre noi. Cu totii rememoram amintirile minunate si poznele reusite in copilarie, dar ce putem fa...
VITAMINELE - TOT CE TREBUIE SA STIM DESPRE ELE SI CUM SA FIM SANATOSI ( II )

VITAMINELE - TOT CE TREBUIE SA STIM DESPRE ELE SI CUM SA FIM SANATOSI ( II )

VITAMINA CBinecunoscuta vitamina C , pe care o cautam si o asociam de multe ori cu solutia suprema pentru tratarea racelilor, gripelor, starilor de slabiciune. Vitamina C sau acid...
VITAMINELE - TOT CE TREBUIE SA STIM DESPRE ELE SI CUM SA FIM SANATOSI ( I )

VITAMINELE - TOT CE TREBUIE SA STIM DESPRE ELE SI CUM SA FIM SANATOSI ( I )

Existenta vitaminelor in viata noastra reprezinta deja un lucru stiut de toata lumea. Insa sursa si rolul lor exact nu sunt clare din pacate pentru toti. Emisiunile tv si articole...
Stresul adolescentilor si cariile dentare

Stresul adolescentilor si cariile dentare

Pe parcursul perioadei de "maturizare" a adolescentului, atat baietii cat si fetele experimenteaza o multime de sentimente noi ce apar ca rezultat al schimbarilor hormonale. Este...
Afectiunile gingivale si sanatatea inimii

Afectiunile gingivale si sanatatea inimii

Aproape 70% dintre adulti la nivelul populatiei sufera de afectiuni ale gingiilor. Acestea pot creea serioase probleme sanatatii orale si fara a beneficia de tratament reprezinta...
Multiplele beneficii ale cuisoarelor

Multiplele beneficii ale cuisoarelor

Cuisoarele sunt utilizate in medicina Aiurvedica, chineza, in general medicina naturista si in stomatologie, caci uleiul esential este folosit ca si calmant in urgentele dentare....
8 Cauze ale respiratiei urat mirositoare

8 Cauze ale respiratiei urat mirositoare

Stiati ca respiratia urat mirositoare are si alte cause decat ceapa sau usturoiul? Adesea acestea sunt incriminate pe nedrept , cauza halenei fiind de fapt alta. Mai jos am ales s...
Inlocuirea biologica a dintilor un pas mai aproape

Inlocuirea biologica a dintilor un pas mai aproape

Un nou studiu publicat in Journal of Dental Research descrie un progres in eforturile de a dezvolta o metoda de inlocuire a dintilor lipsa cu dinti noi creati prin bioinginerie di...
Va doriti un zambet sanatos? Incercati vitamina D !

Va doriti un zambet sanatos? Incercati vitamina D !

Vitaminele si mineralele au numeroase beneficii asupra organismului uman, unele chiar aspura zambetului. Noi cercetari arata ca vitamina D pot scadea riscul de a dezvolta carii. S...
Ar putea uleiul de cocos sa ne salveze zambetul?

Ar putea uleiul de cocos sa ne salveze zambetul?

Unele persoane indragesc gustul de cocos, iar laptele de cocos a devenit o bautura la moda in ultimii ani. Indiferent daca preferati nuca de cocos adaugata in ciocolata sau nu o p...
Cat de importanta este periuta dentara?

Cat de importanta este periuta dentara?

Pe langa tehnica periajului si tipul pastei de dinti, v-ati intrebat vreodata cat de importanta este periuta? Sau daca vi se potriveste? Vorbim in primul rand de periutele moderne...

 

 

 

 

 

 

Go to top