Stomatologia: mituri, contradictii, confuzii - Partea I

 

Mitul: “Am auzit că detartrajul afectează smalțul dintelui.”

 

Gresit. Orice tratament stomatologic se începe în prima fază cu un detartraj pentru a lucra pe “curat”, pentru a elimina din factorii bacterieni și mecanici ce vin să întrețină focare de infecție. Neexecutarea lui ar fi ca și cum am lucra pe o rană deschisă, murdară, în care există praf, pământ, cioburi, etc și s-ar executa o sutură a plăgii fără ca aceasta să fie curățată înainte.

Detartrajul nu afectează smalțul dinților, prin detartraj de fapt ii protejăm în momentul în care se îndepartează toate depunerile moi și în special cele dure de pe suprafața dinților și din sanțul gingival. Aceste depuneri apar ca urmare a periajului incorect iar sub acțiunea salivei, depozitele moi se mineralizează și se transformă în tartru sau piatra.

Detartrajul modern este realizat cu un aparat pe baza de ultrasunete ce îndepartează tatrul și este uneori completat de un detartraj manual în cazuri severe. Medicul dentist este cel care vă poate informa dacă aveți nevoie de detartraj sau nu, printr-un simplu control periodic. Detartrajul este bine să îl realizați la un interval de 6 luni.

În imaginile de mai jos observați prezenta tartrului în cantitați foarte mari. Ce face de fapt tartrul/piatra de pe dinți? În prima fază se va cantona subgingival, astfel apare inflamarea gingiei, de unde și sângerarile gingivale. Ulterior tartrul se va acumula pe dinți inclusiv pe deasupra gingiilor în cantități mari, papilele interdentare se vor retrage, gingia se va desprinde putin cate puțin.

Treptat prezența tatrului va evolua către structurile profunde, până la osul alveolar unde vor apărea pungile parodontale (spațiul care se formează între dinte și os unde se acumuleaza bacterii), ce duc intai la mobilitatea dintilor, iar în final la expulzarea dintilor din alveolele dentare.

 

 

În prima imagine de mai jos observați prezenta tartrului în cantitați mari, iar în cea de-a doua imagine după îndepărtarea acestuia. Din cauza retractiei gingivale, rădăcinile dintilor vor fi expuse mai mult sau mai puțin, fapt ce poate duce la sensibilitate dentară pentru o perioadă de timp, deorece partea de rădăcina a dintelui capteaza mai usor stimulii termici, iar gingiile vor fi mai sensibile o perioada de timp.

 

Prin urmare NU detartrajul strică dinții ci tartrul ce se acumulează la nivelul acestora!

 

Contradicția: “De ce este necesar să realizez o radiografie, caci eu doresc sa scot dintele? De ce să fac radiografia “acolo” ...”aici”  e mai aproape!”

 

Din păcate medicii până în momentul de față nu au fost înzestrati și cu raze X, prin urmare nu avem cum să vedem ce se întâmplă în interiorul osului alveolar. Nu avem cum să stim ce tip de afecțiune prezintă dintele, la nivelul rădăcinii, pe care doriți să îl extragem. Putem să punem un diagnostic prezumptiv, în urma consultației și a datelor relatate de pacient, iar radiografia vine să ne confirme sau să ne infirme diagnosticul inițial. Ca de exemplu putem într-adevăr să avem un dinte cu o mobilitate mare, însa nu putem ști fără o radiografie ce exita sub acel dinte; dacă exista un chist, care odată cu extracția să produca o sângerare abundentă.

Unele afecțiuni prezente la nivelul rădăcinii se pot întinde până la structuri anatomice precum sinusurile maxilare, canal mandibular, iar aceste lucruri trebuie luate în seamă pentru binele pacientului, modul de abordare al extracției și ce se intamplă după este diferit față de o extracție normală la un dinte care nu prezintă vreo afecțiune ci doar acea mobilitate.

O alta dilemă a radiodiagnosticului este radiografia de control, cea pe care o cere medicul după o obturație de canal, o operație de implant, etc. Tratamentele de canal se fac “în orb”; chiar dacă se văd canalele în interiorul dintelui, chiar dacă avem aparatura necesară care ne indică faptul că am ajuns pe întreaga lungime a canalului până în vârful rădăcinii, există însa situații în care vrem să ne asigurăm că obturația este executata bine. Solicitarea radiografiei de control este făcută în avantajul pacientului, ne dorim să stim dacă totul a decurs cum trebuie și dacă nu, să remediem eventualele probleme in timp util. Radiografia de control sau chiar investigatii imagistice precum computerul tomograf sunt singurele investigatii care ne cofirmă faptul că o obturație de canal este completă și corectă sau că implantul tocmai inserat este corect poziționat.  

De ce medicul vă cere uneori să mergeți în anumite centre de radiologie? Simplu: pentru că ne dorim o radiografie de calitate, care ne ajută să punem un diagnostic corect. Nu ne dorim o radiografie difuză care să ne creeze mai multe semne de întrebare. Ne dorim ca în momentul în care avem de realizat un tratament de canal să vedem cât mai în detaliu dispunerea canalelor radiculare, lungimile lor. O radiografie de proastă calitate nu ne ajută să observăm acele mici detalii care netratate cu timpul ajung să ia amploare. Unele afecțiuni precum cariile punctiforme între dinți, unde avem puncte de contact strânse nu le putem observa doar prin consultație dar radiografia ne indică cu precizie prezența punctelor de carie și profunzimea acestora.

Radiografia vine în ajutorul nostru ca medici să luam deciziile corecte și în ajutorul dumneavostră ca pacient să primiți tratamentul și ingrijirile corespunzătoare.

În imaginea de mai jos observați o radiografie și zonele/structurile pe care medicul stomatolog  trebuie să le analizeze. Tot aici vi se explică practic de ce medicul va cere o radiografie.

 

 

Confuzia “Vreau să-mi pun implant în dinte”/ “Vreau să-mi pun pivot aici unde nu am dinte”

Gresit: Un implant dentar nu se inseră în interiorul unui dinte, acesta se inseră în osul maxilar sau mandibular în locul unui dinte lipsa, ce a fost extras la un moment dat.

 

Ceea ce de fapt dorește pacientul, în cazul în care avem un dinte restant cu o mare distrucție/rest radicular ce se poate salva, este de fapt ceea ce se numește pivot sau dispozitiv corono-radicular, acesta se cimentează în interiorul rădăcinii dintelui restant.

Pivotul dentar este de mai multe feluri: metalic (realizat din aliaje diferite), din fibră de sticlă, zirconiu. Pivotul vine să recreeze partea coronară a dintelui, acolo unde avem un rest radicular sau o distrucție coronara masivă si se ancoreaza in radacina. Dupa refacerea părții coronare a dintelui prin pivot, după cimentarea lui se așteaptă priza finală a cimentului apoi se poate trece la etapa de realizare a coroanei, coaroană ce vine să imbrace pivotul tocmai cimentat în rădăcina dintelui.

Între etapa de cimentare a pivotului și prima etapă de realizare a coroanei (amprenta pentru coroană) se asteaptă un timp relativ scurt, căteva ore, o zi, chiar și imediat după la căteva minute. Se temporizeaza amprenta coroanei până când cimentul care a fixat pivotul a făcut priza finală, priză care variază de la ciment la ciment.

Implantul dentar este cel care se inseră în osul alveolar acolo unde nu mai există dinte pentru a restaura aceea zona. Operația de inserare a unui implant dentar este o intervenție chirurgicală, realizată de către un medic specialist în implantologie, în care, cu aparatură specială se introduce în osul alveolar  “o rădăcină artificială pentru un dinte nou” sub forma unei piese de titan.

 

 

Concluzia! 

O data cu apariția durerilor dentare singura persoană care va poate ajuta este medicul dentist. El este cel mai în măsură să vă ofere soluții la problemele dumneavostră, alternative atunci când vă doriți un anumit lucru, dar în cazul dumneavostră nu se poate realiza.

În cabinetul stomatologic se realizează detartrajul si periajul profesional, iar dumneavostră, acasă,  mențineți igiena orala bună cu ajutorul periutelor, a aței dentare, dușuri bucale, ape de gură, etc, toate acestea fiind de mai multe tipuri, recomandate în anumite afecțiuni, iar medicul este cel care va poate sfătui ce și care  anume din cele de mai sus sunt utile strict afecțiunilor pe care le aveți. 

Medicul dentist nu solicită radiografiile doar pentru că este un lucru “la modăsau alte motive neîntemeiate, vi le solicită pentru ca sunt absolut necesare pentru a obtine un rezultat de calitate si corect. Fără radiografii, este clar că tratamentul este unul empiric iar acest lucru nu ni-l dorim. Dorim să stim care este și cum se prezintă “terenul” pe care lucrăm, totul în beneficiul pacientului.

Cu privire la modul de tratament prin pivot dentar sau implant dacă sunteți nelamuriți cu privire la ce tip de tratament aveți nevoie, cel mai bine este să consultați un medic dentist, el vă va indica metoda corectă de tratament.

 

 

Autor: Dr. Alexandra Dumitrescu, medic dentist ABC Eurodent

Foto: Cazuistica proprie și ABC Eurodent imagistica

www.dentalcarematters.com; www.implantdentistnewyork.com; www.dentalclinictci.com; www.dentaltranquility.co.za; www.tuodontologa.com

 

FaceBook  Twitter  
Cum sa ai sarbatori linistite si fara vizite la cabinetul stomatologic

Cum sa ai sarbatori linistite si fara vizite la cabinetul stomatologic

Stim cu totii ca in apropierea sarbatorilor, fie ele pascale sau de iarna, ajungem intr-o adevarata “febra” a cumparaturilor, drumurilor si grijilor; stresul se intensifiva, nervi...
Cum ne vindecam mai repede dupa extractia dentara

Cum ne vindecam mai repede dupa extractia dentara

Extractia dentara este interventia chirurgicala prin care un dinte este extras din cavitatea orala. Procedura se poate realiza intr-un cabinet stomatologic obisnuit sau, atunci ca...
Cu hipertensiune la dentist

Cu hipertensiune la dentist

Se intampla deseori sa nu putem realiza manoperele stomatologice, mai ales cele chirurgicale, din cauza hipertensiunii pacientilor. Si aici nu ne referim la tensiunea ridicata, ca...
Compozitele dentare

Compozitele dentare

In ciuda faptului ca sunt structuri dure, dintii pot fi afectati usor de aparitia cariilor sau de diverse traumatisme. De aceea, asupra unui dinte cariat trebuie sa se intervina c...
Cu Black Friday la stomatolog

Cu Black Friday la stomatolog

Implanturi dentare, coroane ceramice din zirconiu, aparate ortodontice, plombe şi consultaţii cu până la 90% reducere! Clinicile ABC Eurodent dau startul la preţuri mici pe 16 noi...
Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?

Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?

Stim ca sanatatea dintilor inseamna, in primul rand, o igiena orala buna. Insa si alimentatia are un rol esential in pastrarea unei danturi fara probleme. Unele alimente si combin...
Inhalosedarea in cabinetul de medicina dentara

Inhalosedarea in cabinetul de medicina dentara

Inhalosedarea este o metoda sigura de sedare a pacientului, utilizata in paralel cu tratamentele stomatologice in anumite situatii. Aceasta confera un grad important de relaxare,...
Durerile articulare la nivelul maxilarului

Durerile articulare la nivelul maxilarului

De multe ori, in timpul vorbirii, masticatiei sau chiar in repaus, simti o durere sau disconfort la nivel articular? Te-ai intrebat vreodata ce cauzeaza aceasta durere si cum se t...
Alergia la anestezicele cu adrenalina: mit sau realitate?

Alergia la anestezicele cu adrenalina: mit sau realitate?

Cele mai multe acte terapeutice realizate de catre medicul stomatolog presupun anestezie, pentru asigurarea unei sedinte confortabile, fara durere si anxietate. De ce pacientilor...
Cum ne pregatim dintii pentru concediu?

Cum ne pregatim dintii pentru concediu?

De cele mai multe ori, pacientii care vin in clinici pentru un tratament stomatologic premergator concediului, vor ca acesta sa se realizeze intr-o singura sedinta si cu garantii...
Cum se poate deosebi eruptia unui dinte temporar de herpangina

Cum se poate deosebi eruptia unui dinte temporar de herpangina

A fi parinte nu este tocmai usor, iar atunci cand intervin probleme medicale, lucrurile se complica. Eruptiile dentare sunt cauza multor dureri, plansete si nopti nedormite. Parte...
Planul de tratament stomatologic

Planul de tratament stomatologic

De cele mai multe ori, pacientii apeleaza la medicul dentist atunci cand apar dureri. Din pacate, dupa rezolvarea urgentei, pacientii nu mai revin, desi problemele lor dentare sun...
Intretinerea protezelor dentare

Intretinerea protezelor dentare

Protezele dentare totale si partiale sunt piese protetice ce inlocuiesc dintii lipsa de pe o arcada edentata total sau partial. Acestea necesita o ingrijire constanta pentru a le...
Bone-split si implanturile dentare

Bone-split si implanturile dentare

Cand latimea crestei alveolare este insuficienta, procedurile de augmentare osoasa sunt efectuate, in mod obisnuit, inainte de plasarea implanturilor dentare. Se pot realiza mai m...
Importanta molarului de 6 ani

Importanta molarului de 6 ani

Molarul de 6 ani sau primul molar definitiv, erupe in spatele molarilor temporari, in jurul varstei de 6 ani. Formarea acestui molar incepe din momentul nasterii si post-natal. As...
Guma de mestecat: avantaje si dezavantaje

Guma de mestecat: avantaje si dezavantaje

Original, gumele de mestecat erau facute din coaja de copaci, printre care specii ca molidul sau Manikara chicle. In prezent, acestea sunt produse din cauciuc sintetic. Cat de mul...
Ingrijirea lucrarilor dentare fixe dupa finalizarea tratamentului stomatologic

Ingrijirea lucrarilor dentare fixe dupa finalizarea tratamentului stomatologic

Coroanele, puntile dentare sau protezele sunt lucrari fixe ce au nevoie de intretinere, la fel ca dintii naturali, ba chiar mai mult. Dupa finalizarea si cimentarea unei lucrari p...
Anodontia - Dinti lipsa din nastere? Normal sau nu?

Anodontia - Dinti lipsa din nastere? Normal sau nu?

Ce este anodontia? Anodontia este o boala genetica ce se manifesta prin lipsa congenitala a unuia sau a mai multor dinti, ajungand in cazuri exceptionale, la lipsa tuturor dintilo...
Durerea de dinti dupa obturatia coronara

Durerea de dinti dupa obturatia coronara

Durerea dentara dupa obturatia coronara sau dupa plomba, asa cum este cunoscuta popular, nu are intotdeauna legatura cu nerespectarea protocolului clinic de catre medicul stomatol...
Ce pasta de dinti imi recomandati?

Ce pasta de dinti imi recomandati?

Este o intrebare frecventa intr-o clinica de stomatologie. Raspunsul este deseori acelasi: “Nu conteaza ce pasta de dinti folositi, important este sa va spalati pe dinti!”. Binein...
Anomalii dentare de forma

Anomalii dentare de forma

Anomaliile dentare sunt deviatii in dezvoltarea normala a dintilor. Anomaliile pot fi de numar, de volum, de structura sau de forma.Anomaliile dentare de forma survin atunci cand...
Cum sa uiti rapid si eficient de grija cariilor

Cum sa uiti rapid si eficient de grija cariilor

Deseori, oricat de multa atentie am acorda igienei dentare a copiilor nostri, cariile reusesc cumva sa isi faca aparitia pe dintii lor. Din fericire, exista solutii! Sigilarea den...
Leziunile cuneiforme ale dintilor. Ce sunt? Care sunt cauzele si ce metode de tratament exista?

Leziunile cuneiforme ale dintilor. Ce sunt? Care sunt cauzele si ce metode de tratament exista?

În ultima perioadă, se constată o tendință de creștere a incidenței afecțiunilor necarioase a țesuturilor dintelui, mai ales a defectelor cuneiforme, afecțiuni ce nu trebuie ignor...
Fracturile de os maxilar

Fracturile de os maxilar

Fracturile de os maxilar sunt cauzate de actiunea factorilor traumatici care actioneaza prin mecanism direct la nivelul componentelor masivului facial, dar si indirect, prin trans...
5 moduri pentru prevenirea placii bacteriene

5 moduri pentru prevenirea placii bacteriene

Menținerea cavității bucale curate este importantă, nu numai pentru a reduce respirația urât mirositoare, dar și pentru a evita acumularea de placă bacteriană. În caz contrar, din...
Fara ace la stomatolog

Fara ace la stomatolog

Una dintre marile temeri ale pacientilor este frica de acele ce sunt folosite pentru manoperele de anestezie in stomatologie. Aceasta teama este, in multe cazurilor, motivul pentr...
Abcese dentare repetate la dintii temporari. De ce apar?

Abcese dentare repetate la dintii temporari. De ce apar?

La fel ca dintii definitivi, si cei de lapte au aceleasi componente: coroana si radacina. Coroana este formata din smalt si dentina, ce adapostesc camera pulpara, acolo unde se ga...
Durerile de cap inexplicabile, tratate la stomatolog

Durerile de cap inexplicabile, tratate la stomatolog

Suferi de dureri de cap cronice? Investigatiile facute la alte discipline nu indica nicio afectiune? Ar putea fi vorba de o problema care isi gaseste rezolvarea doar in cabinetul...
Manifestari bucale in cursul bolilor eruptive

Manifestari bucale in cursul bolilor eruptive

Varicela, rujeola sau alte tipuri de boli eruptive care pot avea manifestari la nivelul cavitatii bucale. Cum se manifesta acestea la nivelul mucoaselor bucale? Rujeola, rubeola,...
La ce sa ne asteptam atunci cand facem o consultatie stomatologica

La ce sa ne asteptam atunci cand facem o consultatie stomatologica

Pentru a obtine un succes garantat in stomatologie, o atentie deosebita fiecarui detaliu este importanta: interviul initial realizat pacientului si diagnosticul, fazele tratamentu...
Este fumatul într-adevăr dăunător pentru implaturile dentare?

Este fumatul într-adevăr dăunător pentru implaturile dentare?

Tutunul apare cunoscut încă din timpul vechilor civilizații umane, fiind introdus în India de către negustorii portughezi în perioada anilor 1600 după Hristos. S-a răspandit cu o...
Scrâșnești din dinți?

Scrâșnești din dinți?

Scrasnesti din dinti? Te surprinzi cu dintii increlestati? Afla cauzele si ce poti face pentru a remedia acest lucru! Bruxismul reprezinta o miscare ritmica si spasmica nefunction...
Granulomul: o afectiune nedureroasa dar periculoasa

Granulomul: o afectiune nedureroasa dar periculoasa

Pacientii se prezinta de regula la medicul dentist cand experimenteaza un anumit disconfort in zona bucala, precum durere acuta, edem al fetei sau chiar sensibilitate dentara. Dar...
Cum se albesc dintii devitali?

Cum se albesc dintii devitali?

Modificarile de culoare ale coroanei dintilor devitali cu tratamente de canal pot varia prin nuante de gri, roz, maro sau alte nuante inestetice. Acestea sunt date de faptul ca hr...
Molarul de minte - o sursa importanta de celule stem

Molarul de minte - o sursa importanta de celule stem

De-a lungul timpului multi pacienti au luat hotararea de a-si extrage molarii de minte, fie ca existau cauze de imbolnavire a acestor dinti, fie chiar in urma unor sfaturi din par...
Ce sunt anomaliile de structura ale dintilor?

Ce sunt anomaliile de structura ale dintilor?

Dintele este compus din coroana (portiunea vizibila in cavitatea bucala) si radacina (partea ce se ancoreaza in osul alveolar).Coroana este formata din smalt si dentina, ce adapos...
Ce este candidoza bucala?

Ce este candidoza bucala?

Candidoza bucala reprezinta o infectie a cavitatii orale cauzate de microorganismul fungic numit Candida Albicans. Aceasta infectie apare in special pe interiorul obrajilor sau li...
Leziuni ale mucoasei orale

Leziuni ale mucoasei orale

Ce afectiuni ar trebui sa ne ingrijoreze? Un simplu control realizat de catre medicul dentist poate evidentia semne ale unei afectiuni proprii pentru mucoasa orala.Mucoasa orala a...
Ce alegem: o periuta de dinti manuala sau o periuta electrica?

Ce alegem: o periuta de dinti manuala sau o periuta electrica?

O igienă orală minutioasa inseamna protejarea dintilor împotriva afectiunilor orale. In zilele noastre exista foarte multe variante pentru a ne asigura sanatatea dintilor si a gin...
Dinti sanatosi pentru bebelusul tau.

Dinti sanatosi pentru bebelusul tau.

Pericolul unor practici uzuale de hranire asupra dintilor de lapte Te-ai intrebat de ce bebelusul tau are dintisorii inchisi la culoare sau par tociti? Raspunsul la aceasta intreb...
Diga

Diga

Diga reprezinta un sistem de izolare cu folie elastica a campului operator, in timpul manoperelor stomatologice. A fost folosita pentru prima data in 1864 in Statele Unite ale Ame...
Lucrari dentare

Lucrari dentare "FULL" zirconiu

Industria stomatologiei moderne este mereu intr-o continua dezvoltare, iar la ora actuala lucrarile dentare realizate din zirconiu sunt pregatite sa inlocuiasca vechile material f...
In timpul sarcinii pot aparea probleme dentare. Cum le putem rezolva?

In timpul sarcinii pot aparea probleme dentare. Cum le putem rezolva?

Pentru orice femeie, vestea ca ar putea fi insarcinata, este de cele mai multe ori un motiv de bucurie. Odata cu sarcina, in organism se produc o multime de schimbari atat fizice...
Q&A despre anestezia in stomatologie

Q&A despre anestezia in stomatologie

Ce este anestezia? Anestezia este o procedura medicala, menita sa inlature durerea/jena care poate apara in urma manoperelor stomatologice. Atentie! Desi durerea dispare, veti sim...
Traumatismul Dintilor Temporari! Ce urmeaza?

Traumatismul Dintilor Temporari! Ce urmeaza?

Dintii temporari, in special cei frontali, sunt de cele mai multe ori supusi traumatismelor. Acest lucru se intampla atunci cand copiii incep sa mearga, sa alerge sau in momentul...
Afectiuni ale dintilor frontali

Afectiuni ale dintilor frontali

CUM LE REZOLVAM SI CUM PUTEM OBTINE UN ZAMBET DE INVIDIAT? Estetica este una dintre specialitatile medicale care nu va avea niciodata sfarsit. Intr-o lume asaltata de imaginea tin...
Cum putem imbunatati stabilitatea si mentinerea protezelor dentare, cu ajutorul dintilor restanti?

Cum putem imbunatati stabilitatea si mentinerea protezelor dentare, cu ajutorul dintilor restanti?

Varianta clasica de proteza partiala este cea care se mentine cu ajutorul crosetelor de sarma de dintii restanti. Pe langa avantajul ca aceste proteze refac functiile aparatului d...
Procedurile de estetica faciala efectuate in clinica de stomatologie

Procedurile de estetica faciala efectuate in clinica de stomatologie

Atat femeile cat si barbatii au dorit dintotdeauna sa-si imbunatateasca aspectul printr-un machiaj nou, schimbarea culorii parului, apeland la noile tendinte in tunsori, cu ochela...
Utilizarea laserului în terapia parodontală

Utilizarea laserului în terapia parodontală

Parodontopatia este o infecție „polimicrobiană” („poli” - mai multe, „microbiană” - bacterii), ceea ce înseamnă că este produsă de mai multe tipuri de microorganisme. Există mai m...
Cea mai buna solutie de a avea dintii albi mult doriti

Cea mai buna solutie de a avea dintii albi mult doriti

In zilele noastre majoritatea oamenilor stiu ce este albirea dentara in linii generale, dar oare se poate aplica aceasta la toti pacientii care isi doresc dinti mai albi?In cele c...
Implantul dentar din zirconiu

Implantul dentar din zirconiu

Cercetarea si dezvoltarea implantelor dentare a inceput in 1952 cu doctorul suedez Branemark, care a observat proprietatile biotrope remarcabile ale titanului. Implantele initiale...
Albirea dintilor cu laser

Albirea dintilor cu laser

O preocupare deosebita a pacientilor este estetica si in special albirea dintilor. Si pentru ca ne gandim la ei, ne bucuram sa le prezentam avantajele laserului in stomatologie ca...
Perierea si curatarea cu ata dentara a dintilor la copii

Perierea si curatarea cu ata dentara a dintilor la copii

La copii , de regula dintii trebuie curățati de îndată ce acestia apar . Un prosop moale înfășurat în jurul unui deget poate înlocui o perie , atunci când apar primii dinți. Este...
Zirconiul - Material stomatologic al viitorului

Zirconiul - Material stomatologic al viitorului

Desi zirconiul este un metal foarte rezistent, proprietatile sale optice determina estetica naturala a lucrarilor, astfel incat dupa cimentarea acestora in cavitatea bucala chiar...
Zambetul perfect de sarbatori. Cum sa-ti protejezi dantura in perioada sarbatorilor.

Zambetul perfect de sarbatori. Cum sa-ti protejezi dantura in perioada sarbatorilor.

Se apropie Craciunul si Anul Nou si ne dorim ca zambetul nostru sa fie perfect! Rochia pentru revelion am pregatit-o, la fel si pantofii dar cum ramane cu zambetul care, conform s...
Sindromul dinti-unghii sau displazia ectodermala

Sindromul dinti-unghii sau displazia ectodermala

Sindromul dinti-unghii este o afectiune genetica rara ce apartine unui grup de boli cunoscut sub numele de Displazie Ectodermala, grup ce cuprinde mai mult de 100 de sindroame cun...
Nevralgia de trigemen: o problema reala

Nevralgia de trigemen: o problema reala

Cei mai multi dintre noi am cunoscut durerea fizica. Fie ca a fost o durere pasagera sau o durere de lunga durata, aceasta creeaza disconfort si ne ingreuneaza desfasurarea activi...
Acidul hialuronic in Stomatologie

Acidul hialuronic in Stomatologie

A deveni mai frumos a fost o preocupare continua a fiintei umane. Chiar daca frumusetea este un concept relativ, noi putem contribui la imbunatatirea sau chiar schimbarea unor ele...
Afectiunile dentare si sinusul maxilar

Afectiunile dentare si sinusul maxilar

Durere și senzație de presiune la nivelul feței? Dureri ale dinților superiori? Nas înfundat? Ați putea suferi de o afecțiune comună care determină mulți pacienți să se adreseze m...
Lucruri surprinzatoare care ne pot afecta dintii

Lucruri surprinzatoare care ne pot afecta dintii

Cu totii stim ca zaharurile si bauturile indulcite ne afecteaza dintii, dar acestea se pot gasi si in alte alimente pe care noi le consideram sanatoase, dar care ne pot afecta san...
Teama de anestezie in cabinetul stomatologic si metodele prin care se poate ea diminua

Teama de anestezie in cabinetul stomatologic si metodele prin care se poate ea diminua

Motivul principal pentru care pacienţii amana rezolvarea unei probleme de natura dentara, o ştim cu toţii: teama de medicul stomatolog, mai exact teama de durerea provocată de man...
Membranele PRF

Membranele PRF

In ultimii 3 ani au inceput sa fie din ce mai utilizate procedee de aditie mult mai biologice in chirurgia dento-alveolara. Cand si de ce avem nevoie de proceduri de aditie? In mu...
Gutierele pentru sportivi

Gutierele pentru sportivi

Gutierele pentru sportivi sunt dispozitivele utilizate in timpul activitatilor sportive pentru a preveni scrasnirea dintilor si traumatismele asupra acestora. Persoanele care prac...
Efectele nocive ale fumatului asupra integrarii implanturilor dentare

Efectele nocive ale fumatului asupra integrarii implanturilor dentare

Implantul dentar, unul dintre cel mai de succes tratament in medicina dentara, a jucat un rol important in stomatologia moderna restaurativa inca de la inceputul lui 1970. De-a lu...
Dusul bucal

Dusul bucal

Un irigator bucal (de asemenea, numit si jet de apă dentar sau dus bucal) este un dispozitiv de îngrijire orala la domiciliu, care foloseste un curent de apă pulsator pentru a înd...
De ce mi se crapa dintii si ce pot sa fac?

De ce mi se crapa dintii si ce pot sa fac?

Zambetul nostru e facut sa dureze! Smaltul dintilor este cea mai dura structura a corpului este chiar mai dur decat osul, el are o duritate asemanatoare diamantului insa uzura zil...
Aftele bucale

Aftele bucale

Aftele pot apare oricui indiferent de varsta. Afectiunea este frecventa la tineri, sexul feminin fiind mai interesat. Aftoza bucala este o afectiune inflamatorie localizata a muco...
Coroanele integral ceramice in zona frontala

Coroanele integral ceramice in zona frontala

De fiecare data cand ne privim in oglinda si zambim, primul lucru care ne atrage atentia sunt dintii frontali, mai ales daca acestia prezinta defecte sau imperfectiuni. Cu totii a...
Rolul antibioticelor in stomatologie

Rolul antibioticelor in stomatologie

Antibioticele sunt cele mai uzitate medicamente din medicina moderna. Desi exista peste 100 de tipuri de antibiotice, toate actioneaza in acelasi mod: acestea distrug bacteriile s...
Detartrajul imi face dintii sensibili?

Detartrajul imi face dintii sensibili?

Detartrajul imi face dintii sensibili? Convingerea principala a pacientilor legata de detartraj. Lipsa igienei bucale sau efectuarea defectuoasă a acesteia cauzează depunerea la s...
De ce dor dintii fara nerv?

De ce dor dintii fara nerv?

Din momentul in care ne-a fost “scos” nervul la un dinte, ne asteptam sa nu mai avem nici o durere. Si totusi, dupa “extirparea nervului” (termenul medical), se intampla sa acuzam...
Supraprotezare pe implante versus proteza totala clasica

Supraprotezare pe implante versus proteza totala clasica

In medicina dentara moderna exista numeroase metode de protezare a edentatiilor maxilare cat si cele mandibulare si tot mai multi pacieti se prezinta la medicul dentist cu intreab...
Cauzele si consecintele retractiei gingivale

Cauzele si consecintele retractiei gingivale

Probabil deseori v-ați întrebat de ce se retrage gingia de pe dinți, rezultând apariția durerilor și al aspectului inestetic, deși aveți o bună igienă bucală. Vă vom prezenta pe s...
  Evoluţia unei “simple” carii.

Evoluţia unei “simple” carii.

Pentru a putea înţelege mai bine evoluţia cariei dentare vom începe cu definirea acesteia, vom enumera cauzele apariţiei leziunilor, iar la final vom afla complicaţiile date de ne...
Restaurarea dintilor tratati endodontic

Restaurarea dintilor tratati endodontic

Orice dinte care a beneficiat de un tratament de canal, va trebui reintrodus in functia de masticatie si bineinteles va trebui refacut aspectul estetic. Medicul stomatolog este fo...
Stomatologia: mituri, contradictii, confuzii  - Partea I

Stomatologia: mituri, contradictii, confuzii - Partea I

Mitul: “Am auzit că detartrajul afectează smalțul dintelui.” Gresit. Orice tratament stomatologic se începe în prima fază cu un detartraj pentru a lucra pe “curat”, pentru a elimi...
Gingivita - prevenire si tratament

Gingivita - prevenire si tratament

Din experienta noastra cu pacientii, am observat ca una dintre problemele dentare frecvente, cauzate de lipsa igienei si a unor informatii clare asupra consecintelor acesteia este...
Contentia ortodontica

Contentia ortodontica

Una dintre cele mai frecvente intrebari este cea legata de durata tratamentului ortodontic. In functie de tipul afectiunii tratate aceasta poate varia foarte mult. Daca este vorba...
Instructiuni de urmat dupa insertia implantului dentar

Instructiuni de urmat dupa insertia implantului dentar

Nimeni nu-si doreste complicatii sau esec dupa tratamentul de inserare al unui implant dentar. Ca si pacient ar trebui sa faci tot ce-ti sta in putinta pentru a evita aceasta situ...
Resturile radiculare: ce reprezinta ele si cum se trateaza

Resturile radiculare: ce reprezinta ele si cum se trateaza

Resturile radiculare sau radacinile dintilor ce au fost afectati de procese carioase reprezinta un focar de infectie , de cele mai multe ori latent , dar care prezinta un potentia...
Tratamentele ortodontice aplicate adultilor

Tratamentele ortodontice aplicate adultilor

Tratamentul ortodontic nu mai este de mult timp destinat exclusiv copiilor. Pe langa problemele majore pe care el le poate rezolva- legate de corectarea pozitiei dintilor si de co...
Radiografiile dentare: cat de periculoase sunt  cu adevarat?

Radiografiile dentare: cat de periculoase sunt cu adevarat?

Pe langa teama cunoscuta de dentist, pacientii se mai confrunta cu o temere mare: radiografiile, radiatiile si expunerea la acestea. De multe ori nu sunt de acord cu realizarea un...
De ce ranforsam o proteza cu plase metalice?

De ce ranforsam o proteza cu plase metalice?

Datorita multitudinii variantelor de edentatie precum si a particularitatilor anatomo-clinice ale campului protetic, unor pacienti ce urmeaza a fi protezati cu proteze acrilice mo...
Ce reprezinta augmentarile osoase in stomatologie

Ce reprezinta augmentarile osoase in stomatologie

Augmentarea osoasa este o manopera chirurgicala menita sa ajute organismul sa regenereze os prin inlocuirea sa cu grefe osoase. Este frecvent folosita in implantologia orala, cont...
Sinus lift-ul: ce este si in ce situatii este indicat?

Sinus lift-ul: ce este si in ce situatii este indicat?

Sinusul maxilar este de fapt o camera plica cu aer situata in maxilar, venind in contact apropiat cu radacinilor unor dinti, cu podeaua orbitelor. Unii dinti au radacinile foarte...
Traumatismele dentare la scolari

Traumatismele dentare la scolari

REGULI DE URMAT IN CAZUL TRAUMATISMELOR DENTARE LA COPII Prezentul articol se doreste a fi un ghid pentru parinti, educatori, profesori si toti cei care au de a face cu copii de d...
Obiceiurile vicioase si necesitatea aparatelor ortodontice

Obiceiurile vicioase si necesitatea aparatelor ortodontice

De multe ori pacientii care se adreseaza pentru tratament ortodontic prezinta un obicei vicios- un obicei care determina modificari de pozitie ale dintilor sau modificari osoase-...
Cand este recomandata captusirea protezei?

Cand este recomandata captusirea protezei?

Purtatorii de proteze mobilizabile, partiale sau totale, simt mai devreme sau mai tarziu ca le “joaca” protezele. Ce se intampla de fapt? Protezele mobile se sprijina predominent...
Periimplantita – infectia implantului dentar

Periimplantita – infectia implantului dentar

Infectia zonei de implantare este cea mai des intalnita complicatie a implantului dentar. Infectia implantului dentar, sau periimplantita, se caracterizeaza prin inflamatia sau um...
Tratamentul chirurgical preimplantar: ce este el si cand este indicat?

Tratamentul chirurgical preimplantar: ce este el si cand este indicat?

Protezarea edentatiilor (spatiile ramase dupa extractia veche a dintilor) prin tehnica implanto-protetica reprezinta o tehnica sigura si tot mai raspandita in terapia stomatologic...
Ce reprezinta un tratament ortodontic preprotetic, sau de ce avem nevoie de aparate ortodontice inaintea realizarii lucrarilor dentare protetice?

Ce reprezinta un tratament ortodontic preprotetic, sau de ce avem nevoie de aparate ortodontice inaintea realizarii lucrarilor dentare protetice?

Un pacient la care dintii au suferit modificari de pozitie in urma extractiilor neprotezate la timp poate beneficia de tratament pre-protetic ortodontic. Adica, se incearca corect...
Tipuri de tratament in edentatiile totale si partiale

Tipuri de tratament in edentatiile totale si partiale

In cazul lipsei unuia sau mai multor dinti, spatiul ramas liber se numeste edentatie. Edentatia poate fi unidentara (atunci cand lipseste doar un singur dinte) sau extinsa (cand l...
Probleme de osteointegrare a implantului dentar

Probleme de osteointegrare a implantului dentar

Inserarea unui implant dentar este o interventie chirurgicala complicata, astfel ca esecul este intotdeauna o posibilitate. De cele mai multe ori este legat de faptul ca implantul...
Abcesele dentare

Abcesele dentare

In general abcesele dentare apar ca o consecinta a cariilor netratate in timp. Acestea evolueaza pana la camera pulpara, care dupa inflamatie trece intr-o necroza si gangrena, cu...
Aparatele ortodontice redau increderea in sine

Aparatele ortodontice redau increderea in sine

Din ce in ce mai mult se vorbeste despre stima de sine si aspectul danturii. Numeroase incercari se fac in a corela zambetul cu integrarea sociala a diferitilor indivizi. Aceasta...
Tipuri de dinti pentru protezele mobile

Tipuri de dinti pentru protezele mobile

Protezele mobile sunt alcatuite din baza protezei (partea roz care imita procesul gingival) si arcadele dentare (dintii artificiali). Dintii folositi pentru confectionarea proteze...
Implantul dentar – materiale utilizate frecvent

Implantul dentar – materiale utilizate frecvent

Folosirea implantelor endoosoase la inlocuirea dintilor lipsa a devenit posibila doar dupa ce oamenii de stiinta au gasit un material care sa se integreze cu osul uman, cum ar fi...
Tratamentul chirurgical stomatologic al leziunilor periapicale

Tratamentul chirurgical stomatologic al leziunilor periapicale

Interventiile chirurgicale stomatologice asupra spatiului periapical sau rezectiile aplicale, sunt indicate in situatiile cand prin tratamentul endodontic leziunile spatiului peri...
Sinus lift intern- ce este el?

Sinus lift intern- ce este el?

Sinusul maxilar este o cavitate în interiorul osului maxilar, plină cu aer și care comunică cu cavitatea nazală și celelalte sinusuri (frontal, sfenoid, etmoid). Această cavitate...
Dintii supranumerari si dintii inclusi: o afectiune ortodontica des intalnita

Dintii supranumerari si dintii inclusi: o afectiune ortodontica des intalnita

O problema frecvent intalnita in practica ortodontica este aceea a dintilor supranumerari (in plus) sau a celor inclusi (existenti dar aflati in profunzimea oaselor). Rezolvarea a...
Ce sunt protezele Kemeny?

Ce sunt protezele Kemeny?

Protezele Kemeny sunt piese protetice mobile de mici dimensiuni ce reconstituie edentatii de unul pana la trei dinti. Acestea au de obicei caracter de provizorat fiind folosite ma...
Tulburări asociate erupției dinților temporari

Tulburări asociate erupției dinților temporari

Erupția dinților temporari (de lapte) poate fi însoțită de diferite accidente și complicații, acestea fiind reprezentate în primul rând de procesele infecțioase. Mugurele dintelui...
Extractia molarilor de minte

Extractia molarilor de minte

Extractia molarului de minte se indica de obicei in cazul infectiei gingiei care inconjoara maseaua de minte; resturile se acumuleaza intre gingia care acopera dintele si dinte, i...
Tipuri de proteze totale si partiale - protezele elastice

Tipuri de proteze totale si partiale - protezele elastice

Purtatorii de proteze mobile cunosc din propria experienta sau din auzite, care sunt inconvenientele acrilatului din care le sunt realizate protezele. Simt, odata cu imbatranirea...
Sinus lift

Sinus lift

Sinus lift-ul este o procedura chirurgicala de aditie osoasa, realizata pentru pregatirea inserarii de implante in zona laterala a maxilarului. Aceasta interventie permite persoan...
Extractia dentara cu augmentare osoasa

Extractia dentara cu augmentare osoasa

In medicina dentara moderna , se indica augmentarea (aditia, adaugarea) alveolei dentare cu materiale de augmentare osoasa imediat postextractional pentru a mentine inaltimea si g...
De cand sunt indicate aparatele ortodontice la copii?

De cand sunt indicate aparatele ortodontice la copii?

Varsta la care este recomandata inceperea tratamentului ortodontic pentru copil variaza foarte mult in functie de tipul de anomalie ortodontica pe care acesta o prezinta. Sunt sit...
Tulburări ale ordinii de erupție a dinților permanenți

Tulburări ale ordinii de erupție a dinților permanenți

Erupția dentară reprezintă mișcarea dintelui de la locul său de formare în oasele maxilare până la locul său pe arcadă. Erupția dentară este un fenomen de creștere supus unui tipa...
Extractia dentara – consideratiuni generale

Extractia dentara – consideratiuni generale

Indicaţiile de extracţie a dinţilor: Acestea sunt multiple, fiind legate de starea dintelui respectiv, patologia structurilor adiacente şi afecţiunile asociate. Principial, un din...
Cand folosim tomografia computerizata in ortodontie?

Cand folosim tomografia computerizata in ortodontie?

Uneori complexitatea afectiunii tratate ortodontic necesita utilizarea unor mijloace specifice de ancorare- adica a unor mijloace care sa permita deplasarea dintilor folosind spri...
Si dintii de lapte conteaza!

Si dintii de lapte conteaza!

Multi parinti considera ca dintii de lapte nu conteaza avand in vedere ca ei oricum cad. Adevarul este ca dintii de lapte conteaza. Dentitia primara este importanta in dezvoltarea...
Cum sa scapati de petele colorate de pe dinti

Cum sa scapati de petele colorate de pe dinti

Dintii patati stau in calea unui zambet frumos si va pot scadea increderea in sine si buna dispozitie. Adevarul este ca tot ceea ce mancam si bem are un impact asupra nuantei de a...
Boala parodontala materna si preeclampsia

Boala parodontala materna si preeclampsia

Boala parodontala este o afectiune binecunoscuta stomatologica, ce evolueaza in timp netratata. Ea este considerata o afectiune sistemica, generala, ce se pare ca prezinta un risc...
Cum alegem medicul dentist pentru copii

Cum alegem medicul dentist pentru copii

Parintii stiu, sau sunt informati de catre medicul pediatru despre importanta sanatatii orale a copilului si despre masurile de igienizare chiar din momentul aparitiei primilor di...
Rezectia apicala

Rezectia apicala

Gangrena pulpara si complicatiile ei apicale nu pot fi intotdeauna tratate in mod corect. Pana nu demult, astfel de situatii se tratau prin extractia dintelui in cauza. Astfel a a...
Care ar putea fi cauzele de esec ale unui implant dentar?

Care ar putea fi cauzele de esec ale unui implant dentar?

Dacă ați pierdut unul sau mai mulţi dinţi şi doriți o lucrare protetică care să reabiliteze estetic şi funcţional zâmbetul, puteți fi beneficiarul implantului dentar. Din punct de...
Evolutia periei de dinti si de ce epoca moderna a renuntat la perii naturali

Evolutia periei de dinti si de ce epoca moderna a renuntat la perii naturali

Traim intr-o perioada in care tindem sa apreciem produsele naturale, eco , bio si hand made. Si intr-adevar, pentru sanatatea noastra ne dorim tot ce-i mai bun si cu cat mai putin...
Augmentarile osoase

Augmentarile osoase

Ce reprezinta o augmentare sau o aditie osoasa in stomatologie? Regenerarea tisulară ghidată este o intervenţie chirurgicală ce are drept scop înlocuirea ţesuturilor moi sau dure...
Lucrarile protetice provizorii (mascute)

Lucrarile protetice provizorii (mascute)

Ce sunt lucrarile protetice provizorii? Cu toții ajungem mai devreme sau mai târziu să avem nevoie de asistență medicală stomatologică, de aceea trebuie să înțelegem importanța me...
Ce este coafajul pulpei dentare

Ce este coafajul pulpei dentare

Poate ati auzit sau ati vazut in listele de tratamente ale cabinetelor stomatologice termenii “coafaj direct” si “coafaj indirect”. Poate vi s-a explicat ce reprezinta sau doar at...

 

 

 

 

 

 

Go to top