Ai pierdut unul sau mai multi dinti? Implantul dentar este solutia moderna recomandata de specialisti pentru a inlocui cu succes si pe termen lung dintii si maselele lipsa. Avantajele estetice si functionale sunt multiple si cel mai important este faptul ca vei simti implantul la fel ca pe propriul dinte sau masea. Daca suferi de osteoporoza, este recomandat sa discuti cu medicul dentist pentru a vedea daca poti apela sau nu la procedura de implant. Osteoporoza nu este o contraindicatie absoluta pentru implantul, dar ridica anumite provocari si uneori sunt incompatibile. Citeste articolul nostru si afla care sunt recomandarile specialistilor!
Implantul dentar si osteoporoza – scaderea rezistentei oaselor
Osteoporoza este o boala sistemica ce afecteaza structura osoasa, scazandu-i rezistenta. Microarhitectura osoasa este deteriorata, turnover-ul osos – remodelarea prin care se pierde cantitate microscopica de tesut osos – creste, densitatea osoasa scade, scheletul devenind mai fragil. Concret, osteoporoza afecteaza tot sistemul osos, inclusiv oasele maxilare.
Boala este cel mai frecvent intalnita in randul femeilor aflate in postmenopauza, venind ca o consecinta a acestei perioade.
Pe langa nivelurile hormonale, si alimentatia joaca un rol important in aparitia osteoporozei. Astfel, este posibil ca aceasta sa apara la persoanele care au un aport scazut de calciu, tin o dieta severa sau sunt supraponderale.
Tratamentul pentru osteoporoza si implantul dentar
Tratamentul pentru osteoporoza este reprezentat de clasa de medicamente numita bisfosfonati. Aceasta substanta reduce activitatea osteoclastelor, respectiv se reduce procentul se resorbtie osoasa si creste turnover-ul osos. Se incetineste, astfel, remodelarea osoasa.
Atentie! Inainte de inceperea tratamentului cu bisfosfonati, trebuie rezolvate toate problemele stomatologice. Tratamentul cu bisfosfonati reprezinta o contraindicatie absoluta pentru orice fel de interventie chirurgicala, din sfera stomatologica. Sunt incluse aici extractiile dentare si implanturile. Nerespectarea recomandarilor medicale poate declansa necroza osoasa a oaselor maxilare, necroza ce nu se autolimiteaza.
In prima faza, leziunile rezultate post-interventie chirurgicala aparent se vindeca, insa la scurt timp, osul incepe sa fie descoperit de mucoasa si necroza osoasa progreseaza. Din pacate, nu s-a descoperit inca un tratament pentru necroza cauzata de interventiile chirurgicale, pe fondul terapiei cu bisfosfonati. De retinut! Implantul dentar si osteoporoza nu sunt cei mai buni prieteni daca se administreaza tratament cu bisfosfonati
Implantul dentar si osteoporoza – riscuri pentru osteointegrare
Studiile arata ca osteoporoza afecteaza dantura si poate duce la pierderea dintilor. Pentru o reconstructie dentara durabila si estetica, solutia de electie este implantul dentar. Practic, implantul inlocuieste radacina naturala a dintelui. Ulterior, se realizarea lucrari protetice care inlocuiesc partea exterioara a dintelui. Pentru a incarca protetic un implant, acesta trebuie sa fie osteointegrat (fixat, ancorat in osul maxilar). Calitatea (densitatea) osului in care este inserat implantul este esentiala pentru reusita procesului de osteointegrare.
Matricea osoasa se afla intr-o continua modelare, existand un echilibru intre procesele de resorbtie osoasa si crestere osoasa. In cazul osteoporozei, densitatea osoasa scade ca urmare a inclinarii balantei catre procesul de resorbtie osoasa. Acest fenomen are un impact negativ in osteointegrare.
Pentru osteointegrare, este necesara o perioada cuprinsa intre trei si sase luni. Ea reprezinta, practic, depunerea osului in spatiul dintre spirele implantului. Timpul necesar de osteointegrare variaza in functie de:
- tipul implantului;
- densitatea osoasa a fiecarui pacient;
- afectiunile asociate.
Poti afla mai multe informatii despre procedura din pagina Etapele implantului dentar.
Solutii pentru situatiile cand implantul este contraindicat
In cazuri destul de rare, pacientul poate avea contraindicatie pentru terapia implantara. Atunci, medicul stomatolog poate orienta planul de tratament catre o lucrare protetica fixa. Aceasta poate fi o punte dentara, acolo unde edentatia permite. Sau chiar o proteza partiala sau totala acrilica, dupa caz.
Descopera mai multe detalii din articolul Protetica dentara: cum faci cea mai buna alegere pentru zambetul tau. Impreuna cu pacientul, la ABC Eurodent gasim solutia optima de tratament, adaptata nevoilor acestuia, la cel mai bun raport calitate-pret. Fie ca vorbim despre implant, despre proteza sau alte tratamente de specialitate, in clinicile noastre, gasesti mereu cele mai bune oferte pentru tine si intreaga familie. Le poti vedea in pagina Oferte stomatologie.
Experienta medicilor si tehnologia folosita fac diferenta! Misiunea noastra este de a finaliza cu succes orice tratament stomatologic, indiferent de complexitatea acestuia. Programeaza-te chiar acum la 021 9924!
Articol realizat de Dr. Roxana Tite, medic stomatolog la ABC Eurodent.