La adulti, pierderea unui dinte si neinlocuirea lui vin cu o serie de riscuri semnificative pentru sanatate, dar si probleme de vorbire, dificultati de masticatie si chiar modificarea structurii faciale. De cele mai multe ori, medicul este nevoit sa recurga la extractie. Specialistii nostri recomanda sa apelezi la un implant dentar dupa extractie, intr-un timp cat mai scurt, astfel incat sa nu ajungi la probleme grave de sanatate, despre care poti afla din continuarea acestui articol.
Implant dentar dupa extractie: cauze ale lipsei dintilor
Dintii lipsa sunt o consecinta a unei igiene precare sau a unui traumatism. Cariile, boala parodontala sau gingivita sunt urmarile unui periaj incorect, a nefolosirii atei dentare si a apei de gura, dar si a amanarii vizitelor la stomatolog. Toate acestea pot duce la necesitatea extractiei dintelui afectat si, de aici, la o serie de complicatii.
Cand are loc pierderea dintilor, medicul poate opta pentru inlocuirea cu un implant dentar, proteze dentare sau o punte dentara, pentru a mentine structura gingiei si functionalitatea dintilor. Cu toate acestea, multi adulti amana lucrarile protetice, obisnuindu-se asa.
Din punct de vedere functional si estetic, implantul dentar poate fi solutia ideala. Poti afla mai multe despre aceasta solutie de tratament din articolul Implant dentar pentru toata gura: un tratament ce tine pe viata.
Dr. Cristian Irimia, medic stomatolog cu competenta in implantologie si cofondator al clinicilor ABC Eurodent, explica in videoul de mai jos, care sunt avantajele apelarii la implant fata de alte solutii de inlocuire a dintilor.
Pentru mai multe videouri cu informatii despre tratamente si sanatatea danturii tale, ne poti urmari pe canalul de Youtube al ABC Eurodent, pe care il poti accesa aici.
Implant dentar dupa extractie: cand si ce probleme pot sa apara
Efectele nedorite apar imediat dupa pierderea unuia sau a mai multor dinti. In primul rand, este afectata masticatia. Alimentele nu mai sunt maruntite corect, iar asta poate duce la probleme digestive.
In plus, lipsa dintilor poate merge pana la afectarea gingiilor, capului, gatului si a muschilor maxilari. De asemenea, pot aparea migrene si dureri musculare.
In ceea ce priveste aspectul fizic, dintii joaca un rol esential in conturarea fetei. Lipsa unuia sau a mai multor dinti va duce la un aspect imbatranit, neingrijit si neplacut. Mai mult, va fi afectata si dictia pacientului, pentru ca dintele lipsa duce la pronuntia incorecta a unor sunete.
Recomandarea este ca dintele extras sa fie inlocuit cat mai repede, pentru a evita nu doar o serie de probleme de sanatate, dar si costuri tot mai mari de la o luna la alta.
In imaginea de mai jos, poti vedea o restaurare orala realizata de Dr. Narcisa Mehedintu si Dr. Cristian Irimia, medici la care poti programa si tu o consultatie si beneficia, ulterior, de tratament, in cadrul clinicilor ABC Eurodent.
Iata care sunt efectele si in cat timp apar de la pierderea dintilor.
Migrarea dintilor
Efectele se agraveaza dupa 6 luni de la pierderea dintelui. Dintii de langa spatiul ramas liber incep sa migreze spre locul respectiv. Spatiul liber lasa loc celorlalti dinti sa se miste in voie, producandu-se un efect de domino. Astfel, acestia incep sa se incline si pot chiar sa iasa din os. Acest lucru va duce, inevitabil, la pierderea altor dinti. Bineinteles, toate celelalte probleme care apar imediat dupa extractie se agraveaza.
Aparitia durerilor
Dupa un an de la pierderea dintelui, incep sa apara si spatiile intre dintii ramasi. In zonele respective, se acumuleaza mancare, placa bacteriana si tartru. De aici rezulta carii, gingivite si chiar probleme parodontale. Afectarea functiilor masticatorii si estetice este mult mai evidenta in aceasta etapa.
De asemenea, in aceeasi perioada, incep sa fie afectati si dintii antagonisti, adica cei opusi spatiului ramas liber. Acestia incep, la randul lor, sa migreze spre spatiul edentat.
Blocarea articulatiilor
Dupa primii 3 ani, apar si dezechilibrele in articulatiile temporo-mandibulare, manifestate initial prin pocnituri in articulatii. Cu timpul, acestea se pot transforma in blocaje articulare. De exemplu, pacientii pot ramane cu gura intredeschisa sau chiar larg deschisa, fiindu-le imposibil sa o mai inchida.
Costurile cresc in timp
Cu cat amanam mai mult inlocuirea unui dinte, cu atat cresc costurile. Astfel, daca nu realizezi o investitie minima pentru controale periodice si tratarea unor carii simple, poti ajunge la tratamente incomparabil mai costisitoare, precum cele generate de implanturi si coroane dentare. In articolul Solutii de tratament pentru un zambet perfect: cum se poate imbunatati aspectul dintilor din fata poti afla mai multe despre cum iti poti imbunatati dantura.
In clinicile ABC Eurodent gasesti oferte avantajoase, atat pentru lucrari complexe, de inlocuire a dintilor, cat si pentru proceduri precum detartraj sau albire. Lista de preturi si oferta actuala le poti consulta aici.
Atentie! Daca inlocuirea dintelui nu se face imediat, pretul creste semnificativ. Si asta pentru ca exista cazuri cand este nevoie si de aditii osoase, membrane PRP si alte tratamente suplimentare. Despre augmentarea osoasa, am scris, pe larg in articolul Aditia osoasa, procedura obligatorie pentru un implant dentar pe viata.
De asemenea, pierderea unui dinte poate duce si la pierderea celor de langa. Asadar, costurile cresc exponential.
Ar putea fi nevoie si de aparat dentar, avand in vedere migrarea si spatierea dintilor ramasi. Costurile variaza in functie de tipul acestuia si materialul folosit, respectiv metal, ceramica sau safir. Oferta actuala de pret pentru aparatele dentare, in clinicile ABC Eurodent, o poti vedea aici.
Controlul stomatologic, esential in prevenirea pierderii dintilor
Efectele secundare ale pierderii dintilor, mentionate mai sus, difera de la o persoana la alta. De precizat este faptul ca ele pot sa apara mai devreme, mai tarziu sau niciodata, in functie de:
- calitatea si cantitatea de os a pacientului;
- varsta;
- starea generala de sanatate.
Pentru a preveni problemele dentare, dar mai ales pierderea dintilor, viziteaza medicul stomatolog o data la 6 luni. Vei impiedica astfel aparitia tartrului si a placii bacteriene, preintampinand complicatiile cauzate de acestea. Afla mai multe despre beneficiile vizitelor regulate la stomatolog, din articolul Control periodic.
ABC Eurodent vine constant in intampinarea nevoilor pacientilor, cu reduceri substantiale si oferte de pret pentru lucrari complexe, realizate de medici cu experienta, care iti pot rezolva orice problema dentara. Poti veni in oricare dintre clinicile ABC Eurodent, cu o programare prealabila la 021 9924. Vezi aici unde sunt localizate clinicile ABC Eurodent si programeaza-te in cea aflata cel mai aproape de tine.