Cu gingivita de sarcina la stomatolog: tratamente interzise si permise atunci cand esti gravida

Planuiesti o sarcina? Mergi la consult si asigura-te ca stai bine cu sanatatea orala, inainte de a ramane insarcinata. Previi astfel agravarea afectiunilor dentare si eviti riscul unor complicatii sau a tratamentelor care nu sunt indicate in sarcina. Chiar si cu o dantura sanatoasa, pot aparea probleme precum gingivita de sarcina. Afla din acest articol care sunt tratamentele stomatologice permise si care sunt interzise atunci cand esti gravida.

La stomatolog, in sarcina

Specialistii ABC Eurodent precizeaza ca poti sa te prezinti la stomatolog chiar daca esti insarcinata. Retine insa ca femeile insarcinate fac parte din categoria pacientilor speciali. De aceea, chiar daca esti la inceputul perioadei, comunica-i medicului tau faptul ca esti insarcinata, dar mai ales in ce luna.

In clinicile ABC Eurodent, esti binevenita oricand, dar iti recomandam sa iti tratezi toate problemele dentare inainte de a ramane insarcinata. Cu toate acestea, daca ai ramas deja insarcinata si ai o urgenta stomatologica, nu astepta sa treaca de la sine. Medicii nostri iti vor rezolva problema astfel incat tu si bebelusul sa ramaneti in siguranta.

stomatologie pentru gravide gingivita de sarcina

Chiar daca o urgenta stomatologica nu trebuie amanata, evita interventii precum extractiile sau tratamentele ce ce necesita anestezie. Apeleaza la un medic cu experienta astfel incat sa aleaga cea mai buna forma de tratament. Echipa noastra o poti vedea aici, iar o programare poti face online, aici, in clinica si la data dorite, ori telefonic, la 021 9924.

Daca chiar este necesara anestezia, asteapta sa intri in trimestrul al II-lea de sarcina. Chiar daca este vorba despre o urgenta, nu apela la automedicatie pentru a scapa de durere. Intreaba medicul stomatolog care sunt medicamentele permise in timpul sarcinii si asigura-te ca respecti indicatiile acestuia.

Anestezia, interzisa in primul trimestru de sarcina

De asemenea, retine ca anestezia este interzisa in primul trimestrul de sarcina. Tot in aceasta perioada, nu se recomanda extractiile si orice alte manopere stomatologice care necesita anestezie. Motivul? In trimestrul unu, are loc organogeneza, adica se formeaza organele fatului. In cazul in care s-ar face anestezie, substanta din anestezic ar trece bariera placentara si ajunge la fat, existand riscul de a-i provoca probleme. Afla mai multe despre aceasta procedura din articolul Anestezia dentara in sarcina | Cand ai nevoie de acordul medicului ginecolog.

Nu doar anestezia prezinta risc pentru femeile insarcinate, ci si radiografia dentara. Aceasta investigatie imagistica este de evitat pe perioada sarcinii. In cazul unei urgente, daca trebuie neaparat efectuata, se poate face incepand din trimestrul II si, bineinteles, cu precautiile de rigoare.

Proceduri stomatologice interzise in trimestrul III de sarcina

In ceea ce priveste procedurile permise si interzise in trimestrul III de sarcina, specialistii ABC Eurodent precizeaza ca este indicat sa nu se efectueze manopere ce ar putea aduce un stres gravidei. Si aceasta pentru ca exista riscul de a provoca nasterea prematura.

tratament stomatologic in sarcina gingivita de sarcina

Daca mergi la stomatolog in aceasta perioada a sarcinii, ai grija ca medicul sa se asigure ca:

  • nu esti lasata prea mult pe spate, in scaunul stomatologic;
  • nu stai foarte mult cu gura deschisa pe scaunul stomatologic;
  • sunt evitate toate tratamentele ce ar putea sa iti aduca un stres in plus.

In situatia in care urmezi un tratament stomatologic pe termen mediu sau lung si ramai insarcinata in aceasta perioada, comunica-i medicului tau. El trebuie sa sisteze tratamentul si sa temporizeze procedurile stomatologice, reluandu-le dupa ce vei naste.

Gingivita de sarcina: modificarile hormonale si sangerarea

Chiar daca ti-ai tratat toate problemele stomatologice inainte si ai o dantura sanatoasa, pe parcursul celor noua luni de sarcina pot aparea diferite afectiuni dentare. Printre ele se regaseste si gingivita de sarcina. Ea apare din cauza diferitelor modificari hormonale prin care trece corpul tau.

Mai multe informatii despre gingivita de sarcina, poti afla urmarindu-o, in videoul de mai jos, pe dr. Eliza Dascalu, medic stomatolog in clinica ABC Eurodent 1 Decembrie 1918.

La dr. Eliza Dascalu, poti programa si tu o consultatie, sunand la 021 9924 sau online, aici. De asemenea, pentru mai multe informatii si raspunsuri la intrebari pe care ai putea sa ti le pui chiar tu, ne poti urmari si pe canalul nostru de Youtube, pe care il poti accesa aici.

Gingivita de sarcina se manifesta prin faptul ca gingiile se maresc in volum, ducand la aparitia sangerarii. De exemplu, sangerarea se poate produce atunci cand manaci un aliment mai tare, mai crocant sau in timp ce te speli pe dinti. Tot cu o sangerare spontana te poti confrunta si in timp ce folosesti dusul bucal sau ata dentara. Pe langa sangerare, un alt simptom al gingivitei este si respiratia urat mirositoare.

Gingivita de sarcina, manifestata ca o inflamatie a gingiilor apare frecvent la femeile insarcinate, de obicei in al doilea si al treilea trimestru. Shimbarile hormonale din timpul sarcinii fac gingiile mai sensibile la bacteriile din placa dentara. Hormonii de sarcina, in special progesteronul si estrogenul, pot influenta raspunsul organismului la toxinele eliberate de placa bacteriana. Acest lucru face ca gingiile sa fie mai predispuse la inflamatii, chiar si in cazul unei igiene orale bune.

Prevenire gingivita de sarcina

Pentru a preveni sau a gestiona gingivita de sarcina, este esential sa mentii o igiena orala riguroasa. Aceasta include:

  • periajul dintilor de cel putin doua ori pe zi;
  • folosirea atei dentare zilnic;
  • vizite regulate la medicul dentist, pentru control si curatari profesionale si controale.

De asemenea, intreaba medicul daca poti utiliza apa de gura antibacteriena, pentru a ajuta la reducerea placii bacteriene.

stomatologie pentru gravide

Gingivita de sarcina, risc de boala parodontala

Desi gingivita de sarcina este o afectiune temporara, este important sa fie tratata corespunzator. Lasata netratata, poate evolua in forme mai severe, de boala parodontala. Despre aceasta afectiune, poti afla mai multe din articolul Boala parodontala, parodontoza, “paradontoza”: oricum i-am spune, e boala dintilor sanatosi. Ea iti poate afecta nu doar sanatatea orala, ci si pe cea generala, putand avand efecte chiar si asupra dezvoltarii fatului.

Chiar daca esti insarcinata, ai grija de sanatatea ta orala si nu neglija controlul periodic la stomatolog. Este esential pentru a preveni si a trata gingivita de sarcina, dar si alte afectiuni specifice acestei perioade. Acest lucru este cu atat mai important cu cat te confrunti cu varsaturi sau cu reflux gastroesofagian pronuntat. Toate acestea duc la eroziunea smaltului din cauza aciditatii din stomac.

Indiferent de perioada in care te afli, un control stomatologic este binevenit oricand. Programeaza-te chiar acum online, aici, sau telefonic, sunand la 021 9924.

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x