Durere dupa plombare – o situatie normala sau motiv de ingrijorare

O durere dupa plombare (in termeni medicali obturatie coronara), poate fi cauzata de o sensibilitate mai accentuata a tesuturilor dentare ale pacientului la materialele stomatologice utilizate. Disconfortul aparut poate sa nu aiba nicio legatura cu protocolul clinic realizat de catre medicul stomatolog. Iti explicam in acest articol de ce poate aparea o durere dupa plombare si care sunt solutiile pentru remedierea situatiei.

De ce dor dintii

Dintele este alcatuit din coroana (partea vizibila din cavitatea bucala) si radacina (partea vizibila pe radiografie). Coroana este alcatuita de la exterior spre interior din:

  • smalt;
  • dentina;
  • camera pulpara, ce contine pulpa dentara (nervul).

Radacina este alcatuita de la exterior spre interior din:

  • cement;
  • dentina;
  • canale radiculare, care contin nervul.

Smaltul este cea mai dura structura din tot organisumul si este lipsit de sensibilitate, deci nu doare.

plomba dentara Bucuresti
sursa: „Atlas de anatomie umana. Editia a treia” Dr. Gh. P. Cuculici si Frank H. Netter, M.D.

Dentina, tot structura dura a dintelui, contine canaliculele dentinare (tubuli dentinari) in interiorul carora se gasesc terminatii nervoase libere. Acestea provin de la nivelul pulpei dentare (de la nerv). In momentul in care dentina, din diverse motive, nu mai este acoperita de smalt, stimulii externi chimici (dulce, acru), fizici (periajul dentar) sau termici (cald, rece) sunt perceputi de aceste terminatii nervoase libere, din interiorul canaliculelor dentinare, drept durere. Fenomenul se numeste hipersensibilitate dentinara si dureaza pe perioada in care actioneaza stimulii externi.

Caria afecteaza structurile dentare dure. In cavitatea carioasa se poate instala o infectie ce poate afecta pulpa dentara. Orice tip de afectare pulpara, precum pulpita sau trauma pulpara, provoaca dureri accentuate.

Daca infectia aparuta la nivelul pulpei dentare nu este tratata, aceasta poate duce la aparitia parodontitei, una dintre cele mai dureroase afectiuni. In cazul in care caria nu este curatata adecvat, poate aparea durerea post plombare (obturatie dentara). Daca te confrunti cu o infectie dentara netratata, programeaza-te acum la medic, pentru a inlatura orice risc. 

Afla din declaratiile specialistilor ABC Eurodent care sunt principalele probleme cu care se confrunta romanii. Urmareste video realizat de Digi 24.

Parodontita apicala reprezinta inflamatia tesutului periodontal apical (tesutul din jurul radacinii). De cele mai multe ori, inflamatia reprezinta complicatia pulpitei netratate. Parodontita apicala este foarte dureroasa si afecteaza ligamentele periodontale (ligamentele care sustin dintele in alveola), generand mobilitate dentara in majoritatea cazurilor.

Cauzele principale de durere dupa plombare

Se intampla deseori ca un dinte obturat coronar (plombat) sa doara. Cateodata, o usoara durere dupa plombare, in momentul masticatiei unor alimente mai dure, in primele 6-8 saptamani, este considerata normala.

Cele mai frecvente motive pot fi:

  • Sensibilitate dentara: plombele pot provoca o sensibilitate temporara a dintilor la temperaturi extreme (cald sau rece), presiune sau dulciuri. Aceasta sensibilitate poate aparea din cauza eliminarii tesutului cariat si a prezentei plombei noi. Sensibilitatea ar trebui sa dispara in cateva zile sau saptamani.
  • Inflamatie a pulpei: in unele cazuri, plombarea poate irita pulpa dentara (nervul din interiorul dintelui). Acest lucru poate provoca disconfort sau durere. In cazul in care durerea persista sau devine severa, este important sa informati imediat dentistul, deoarece aceasta ar putea indica necesitatea unui tratament endodontic (canal radicular).
  • Inaltimea plombei: daca plomba este prea inalta si afecteaza modul in care musca pacientul, aceasta poate cauza durere sau disconfort. In acest caz, dentistul poate corecta inaltimea plombei.
  • Traumatisme: daca exista un traumatism recent in zona plombata, acesta poate cauza disconfort sau durere. Dentistul trebuie sa fie informat despre orice traume recente pentru a evalua situatia.

Cauzele unei dureri dentare puternice

Daca apare o durere intensa dupa plombare si care persista, ne putem gandi la urmatoarele motive:

  • In cazul cariilor profunde, unde s-a incercat salvarea pulpei dentare printr-un coafaj direct sau indirect. Pulpa dentara poate fi insa mult mai afectata. De aceea, poate sa nu raspunda la incercarea medicului stomatolog de a pastra vitalitatea dintelui. Astfel, durerea poate persista sau chiar se poate agrava, fiind necesar mai departe un tratament endodontic (extirparea nervului).
obturatie coronariana
  • Nerespectarea protocolului clinic in tratarea cariei dentare, cum ar fi, de exemplu, demineralizarea excesiva sau uscarea excesiva a dintelui.
  • O sensibilitate ridicata a tesuturilor dentare la materialele stomatologice utilizate in procesul de obturare (plombare).

Durere dupa plombare: aparitia parodontitei

Durerea in urma nerespectarii protocolului clinic de obturatie apare dupa:

  • traumatizarea pulpei dentare, in procesul de curatare a cariei, prin utilizarea necorespunzatoare a racirii cu apa;
  • utilizarea unor materiale neadecvate situatiei clinice;
  • utilizarea intensiva a acidului pe suprafata dentara, ceea ce poate duce la afectarea pulpei (demineralizare excesiva);
  • uscarea excesiva a dintelui.
durere dupa plombare

O durere intensa sau un disconfort dupa plombare ce persista mai mult de 2 luni nu reprezinta situatii normale si necesita investigare suplimentara. In aceste cazuri, se recomanda indepartarea obturatiei coronare, efectuarea unei radiografii si identificarea cauzei durerii.

Dupa diagnosticarea corecta a cauzei ce genereaza durere dupa plombare, se recomanda retratarea dintelui, fie prin refacerea obturatiei, fie prin tratament endodontic.

Pentru rezolvarea oricarei probleme de sanatate dentara, poti face o programare in oricare din clinicile ABC Eurodent, situate in Bucuresti. Te asteptam cu o intreaga paleta de servicii de terapie restauratorie, prin care se urmareste refacerea morfo-functionala a tesuturilor dentare.

Surse: oreh-dent.ru; medicina.dobro-est.com; davidvaughandentalcare.co.uk

oferte speciale

4.4 7 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
2 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Am fost la stomatolog acum o sap de miam plombat o masea nu era foarte tare cariata au mai trecut câteva zile și au început durerile
Când apas pe masea ma doare foarte foarte tare nu știu din ce cauza ar pute sa fie

Buna ziua. Va recomandam sa discutati cu medicul curant si sa mergeti la un control pentru a descoperi cauza durerii. Fara un consult in cabinet, nu va putem oferi un diagnostic si o solutie de tratament. Daca doriti o a doua opinie medicala, va invitam la ABC Eurodent. In oricare din clinicile noastre, va stau la dispozitie specialisti cu experienta, tehnologie de ultima generatie si preturi speciale la tratamente dentare moderne. Tratam cu prioritate urgentele stomatologice, trebuie doar sa ne sunati la 021 9924 si sa stabilim o programare. Multa sanatate!

2
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x