Sanatatea dintilor inseamna, in primul rand, o igiena orala buna, insa si alimentatia are un rol esential in pastrarea unei danturi fara probleme. Unele alimente si combinatii de alimente duc la inmultirea bacteriilor ce cauzeaza afectiuni dentare. In zilele noastre, cariile si parodontozele sunt cele mai intalnite afectiuni stomatologice. Iata cum interactioneaza dintii si alimentatia si ce trebuie sa faci ca sa eviti aparitia problemelor dentare.
Sanatatea danturii tale si alimentele pe care le consumi sunt strans legate intre ele. Concret, ele se influenteaza reciproc. O dieta echilibrata, bogata in nutrienti esentiali si evitarea alimentelor daunatoare au un rol crucial in mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor tale. Alimentatia, combinata cu o igiena orala riguroasa si cu vizitele periodice la stomatolog, iti pot asigura un zambet sanatos pentru tot restul vietii. Specialistii ABC Eurodent vin sprijinul tau. Ei iti ofera o serie de recomandari legate de dintii si alimentatia ta. Adopta-le pe cele potrivite stilului tau de viata si bucura-te de o dantura sanatoasa.
Dintii si alimentatia, rol esential in sanatatea generala
Retine insa ca sanatatea orala reprezinta un aspect esential al sanatatii generale. Ea influenteaza nu doar capacitatea de a mesteca si a vorbi corect, dar si starea de sanatate a intregului organism. O serie de probleme dentare pot fi prevenite cu ajutorul unor obiceiuri alimentare sanatoase.
Cariile dentare si bolile gingivale nu doar ca pot cauza disconfort si durere, dar pot duce si la complicatii precum infectii si chiar pierderea dintilor. Consumul excesiv de zahar si carbohidrati rafinati pot duce cu usurinta la dezvoltarea cariilor dentare. Si asta pentru ca bacteriile din cavitatea orala transforma zaharul in acid. Acesta ataca smaltul dintilor si poate duce la formarea cariilor. O categorie aparte de carii sunt cele ascunse, despre care poti afla mai multe din articolul Caria Ascunsa, o provocare pentru medic si pacient: ce ai de facut .
Cariile ascunse sunt mai greu de depistat atat de pacient, cat si de medic, in cadrul cabinetului stomatologic. In mare parte, ele sunt localizate interdentar, dupa cum explica Dr. Irina Chivulescu, medic in cadrul ABC Eurodent. In video-ul urmator, poti afla care sunt soluțiile de tratament, dar și ce poți face tu, acasa, ca sa eviti aparitia cariilor ascunse.
Pe de alta parte, o dieta echilibrata si bogata in nutrienti esentiali ajuta la mentinerea sanatatii orale.
Dintii si alimentatia care le face bine
Specialistii ABC Eurodent iti recomanda sa consumi cat mai multe alimente din cele cinci grupe majore, respectiv:
- fructe;
- legume;
- paine si cereale;
- lapte si produse lactate;
- carne.
Iata cum te ajuta fiecare dintre acestea la mentinerea sanatatii dintilor tai:
- Fructele si legume: stimuleaza productia de saliva, care ajuta la neutralizarea acizilor din cavitatea orala si la curatarea resturilor alimentare. In plus, acestea sunt bogate in vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea dintilor si gingiilor.
- Lapte si produse lactate: sunt surse excelente de calciu, fosfat si minerale care contribuie la intarirea smaltului dentar.
- Cerealele: sunt bogate in minerale esentiale, precum calciul si fosforul, care ajuta la mentinerea sanatatii dintilor. De asemenea, mestecarea lor ajuta la curatarea dintilor si la stimularea productiei de saliva.
Dintii si alimentatia: produse de evitat pentru o buna sanatate orala
Daca toate cele enumerate mai sus sunt alimente care contribuie la sanatatea ta orala, exista si produse pe care ar trebui sa le eviti. Ele sunt recunoscute ca afecteaza sanatatea dintilor si in timp duc la aparitia problemelor ce merg pana la pierderea dintilor. Despre aceasta consecinta, dar si despre solutii de tratament, poti afla mai multe din articolul Lipsa dintilor iti poate afecta viata sociala! Solutii si tratamente moderne
Asadar, pentru a te bucura de o buna sanatate orala, evita sau redu consumul de zahar, duciuri si bauturi dulci. Toate acestea favorizeaza aparitia cariilor dentare. Recomandarea medicilor ABC Eurodent este de a limita consumul si de a te spala pe dinti dupa aceea.
Atentie si la gustarile pe care le iei. Evita prajiturile, bomboanele sau fructele uscate. In locul acestora, poti consuma nuci, legume, iaurt sau dulciuri fara zahar.
Dintii si alimentatia: bauturile acidulate pot eroda smaltul
Bauturile acidulate fac si ele parte din categoria alimentelor care dauneaza danturii. Si asta mai ales in ceea ce priveste sucurile carbogazoase si bauturile energizante. Ele contin acizi care pot eroda smaltul dentar. Mai mult consumul lor frecvent poate duce la sensibilitate dentara si carii.
Despre toate acestea vorbeste, in videoul de mai jos, Dr. Bilal Takouzli, medic specialist în chirurgie dento-alveolară și coordonator al clinicilor ABC Eurodent. El explică, de la minutul 1:00, cum ne sunt afectati dintii din cauza consumului acestor bauturi acidulate.
Pentru mai multe recomandari legate de sanatatea ta orala, dar si despre solutii de tratament la probleme orale cu care ai putea sa te confrunti chiar tu, urmareste-ne pe Youtube. Aboneaza-te aici la canalul ABC Eurodent.
Dintii si alimentatia: sunt bune sucurile de fructe?
Legat de consumul de bauturi dulci, atentie si la sucurile de fructe. Desi pot fi pline de vitamine si antioxidanti, cele mai multe dintre ele contin si mult zahar si acizi. In contact direct cu dintii si cu o frecventa mare, pot ataca direct smaltul, ducand la leziuni necarioase lenticulare, ce pot da senzatii dureroase, asemenea nevralgiilor.
In acelasi timp, o hidratarea corecta, respectiv un consumul adecvat de apa, ajuta la mentinerea unui flux salivar sanatos. Acesta este esential pentru neutralizarea acizilor si curatarea cavitatii orale.
Dintii si alimentatia: alcoolul si fumatul
Consumul de bauturi alcoolice si fumatul afecteaza semnificativ sanatatea orala. Aceste obiceiuri favorizeaza uscarea gurii si cresterea riscului de boli gingivale, pierderea dintilor sau, mai grav, cancer oral.
Fumatul
Tigarile clasice, la fel ca toate produsele ce contin tutun, pot pata dantura si pot duce la pierderea dintilor, ca rezultat al problemelor legate de gingii. Gudronul actioneaza direct si inhiba vindecarea tesuturilor, iar nicotina actioneaza pe cale generala, producand vasoconstrictie. Mentionam aici si efectul negativ asupra partilor moi, mai ales la pacientii ce au sau isi doresc implanturi dentare si lucrari pe implanturi. Daca si tu te numeri printre cei care sunt in cautarea implantului potrivit, consulta oferta ABC Eurodent, pe care o poti vedea aici.
Efectul fumatului clasic se observa in timp, nu imediat. Ca alternativa pentru cei care nu pot renunta la fumat, recomandam tigarile electronice. Ele dau posibilitatea de a-ti alege concentratia de nicotina si, mai ales, elimina riscurile produse de ardere directa, ce afecteaza direct mucoasele.
Consumul de alcool
Si consumul de alcool poate duce la probleme dentare. De exemplu, vinul rosu pateaza dintii, iar petele fac dintii mai vulnerabili la decolorare. Pentru cei ce cosuma frecvent vin rosu, recomandam reducerea frecventei si utilizarea unui pai, ce face ca vinul sa nu mai ia contact direct cu frontalii.
Consumul de cafea
Culoarea inchisa a cafelei si aciditatea sa pot cauza ingalbenirea dintilor. Pentru consumatorii de cafea recomandam rarirea frecventei consumului zilnic si/sau diluarea cafelei. Deasemenea, este de mentionat aici ca este indicat consumul de cafea naturala – facuta la ibric sau espresor – decat cea de tip instant, care este mult mai aderenta de dinti si cu efecte mai rapide si mai persistente.
In cazul in care consumul de bauturi si cafea ti-a afectat deja culoarea dintilor, iti propunem sa apelezi la albirea cu laser, pentru un zambet de invidiat. Procedura este cea mai sigura metoda de albire, despre care poti afla mai multe din articolul Albirea dintilor cu laser, printre cele mai sigure proceduri din lume
Bulimia si anorexia influenteaza sanatatea dintilor
Bolile care exprima tulburari de alimentatie, bulimia si anorexia, sunt alte cauze de distrugere a structurii dure ale dintilor si smaltului.
Astfel, un consum foarte mare de alimente, urmat de producerea varsaturilor (acizii de la nivelul stomacului ajung pe suprafata dintilor, distrugand smaltul acestora), cum este in cazul bulimiei, consumul exagerat de laxative sau diuretice, altereaza vizibil sanatatea orala a acestor pacienti.
Dintii si alimentatia: prevenirea afectiunilor
Profilaxia joaca un rol esential in mentinerea sanatatii orale si a pastrarii danturii naturale pana la varste cat mai inaintate. Dr. Bilal Takouzli, medic specialist chirurgie dento-alveolara si coordonator al clinicilor ABC Eurodent, atentioneaza asupra faptului ca amanarea tratamentelor duce la agravarea problemelor si pierderea dintilor. Iata care sunt sfaturile sale in materie de prevenirea afectiunilor dentare.
Indiferent de obiceiurile tale alimentare, nu neglija igiena orala riguroasa. Periajul dintilor, de cel putin doua ori pe zi, si utilizarea atei dentare zilnic sunt esentiale pentru indepartarea placii bacteriene si prevenirea cariilor si a bolilor gingivale.
De asemenea, nu uita de controalele periodice, la interval de aproximativ 6 luni, pentru a te asigura ca dantura ta ramane sanatoasa. Eviti astfel agravarea unor probleme pe care nu stii ca le ai. Prevenind si tratand din timp eviti afectarea sau pierderea dintilor si necesitatea unor lucrari costisitoare. Programeaza-te chiar acum la 021 9924 , in cea mai apropiata clinica, la unul dintre specialistii ABC Eurodent, pe care ii poti vedea aici.