Diga dentara, tehnica la care se poate apela pentru un tratament confortabil si sigur | Cand nu se poate folosi

Se intampla sa ajungi pe scaunul medicului stomatolog si acesta sa iti explice ca urmeaza sa foloseasca diga dentara. Pentru pacientii care ajung des la dentist, tehnica nu mai este de multa vreme o noutate. Daca nu te numeri printre acestia, este bine sa stii la ce sa te astepti. Iata de ce am decis sa iti explicam ce este, de ce se foloseste si cand nu e indicat sa apelam la diga dentara in timpul unui tratament stomatologic.

Folosita pentru prima data in 1864 in Statele Unite ale Americii, diga dentara este utilizata, in prezent, tot mai des de catre medicii stomatologi, fiind intrebuintata in:

Diga dentara si izolarea dintelui la care se lucreaza

Sistemul de digare prezinta un sistem de izolare a campului operator. Concret, diga izoleaza dintele sau grupul de dinti pe care se intervine in cadrul tratamentului stomatologic, de restul cavitatii bucale.

tratament cu diga dentara bucuresti

Astfel, rolul principal al digai dentare este de a nu permite lichidelor din cavitatea bucala sa ajunga la nivelul campului operator. Patrunderea lichidelor la nivelul dintelui afecteaza calitatea unor lucrari precum:

De asemenea, patrunderea lichidelor la nivelul dintelui la care se lucreaza poate duce la infectarea canalelor radiculare cu microoganisme.

Alcatuirea sistemului de diga dentara

Sistemul de diga dentara este format din mai multe elemente care il ajuta sa isi indeplineasca rolul de a izola campul operator.

ce este diga dentara

Astfel, iata care sunt partile componente ale digai dentare:

  • folia de diga: poate fi disponibilitate in mai multe culori, marimi si grosimi;
  • clema de diga: se plaseaza la coletul dintelui si are rolul de a mentine folia. Coletul dintelui reprezinta locul de intalnire dintre coroana si radacina.
  • cadrul de sustinere al foliei: se aplica extraoral si tine in tensiune folia;
  • pensa: se foloseste la plasarea clemei in jurul dintelui;
  • cleste perforator: se foloseste la realizarea orificiilor de la nivelul foliei de diga;
  • instrumentar auxiliar: medicul stomatolog poate apela si la diga lichida, ata dentara, pene elastice si foarfeca. Diga lichida este o substanta asemanatoare unui gel. Ea se intareste atunci cand este expusa la lumina unei lampi stomatologice. Folosita impreuna cu diga dentara, are o eficienta crescuta, patrunzand in spatiul interdentar si izoland complet dintele.

Diga dentara: avantaje pentru pacient si medic

Avantajele folosirii unui sistem de diga dentara in cadrul lucrarilor stomatologice sunt nenumarate. Si asta atat pentru tine, ca pacient, cat si pentru personalul medical. Iata cateva dintre ele.

  • asigura un camp operator uscat;
  • previne contaminarea campului operator cu microorganisme din cavitatea bucala;
  • imbunatateste vizibilitatea;
  • asigura protectia medicului si personalului medical impotriva posibilelor infectii cu transmitere salivara;
  • asigura retractia buzelor si obrajilor;
  • previne inghitirea sau inhalarea diferitelor substante, materiale, fragmente dentare, instrumente endodontice.
ce este diga dentara

De asemenea, datorita rolului sau, scurteaza timpul de tratament, ceea ce iti va spori confortul.

Situatii in care nu se poate folosi

Exista insa si situatii in care nu se poate folosi tehnica dentara. De exemplu, anumiti pacienti se pot confrunta cu senzatie de claustrofobie atunci cand li se aplica sistemul de diga. Totodata, nu poate fi folosita in cazul pacientilor care sufera de afectiuni respiratorii ce impiedica respiratia nazala, precum rinita, sinuzita sau astm.

Noi, in clinicile ABC Eurodent, punem siguranta si confortul pacientului pe primul plan. Indiferent de problema medicala cu care te confrunti, un medic cu experienta te poate ajuta sa o tratezi. Te poti programa la 021 9924 si poti veni la cabinet la una dintre cele mai apropiate clinici ABC Eurodent.

Articol realizat cu sprijinul Dr. Irina Chivulescu, medic in cadrul retelei de clinici ABC Eurodent

Sursa: Endodontics – Tooth isolation: the Rubber Dam, ARNALDO CASTELLUCCI, M.D., D.D.S.

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x