În ultima perioadă, se constată o tendință de creștere a incidenței afecțiunilor necarioase a țesuturilor dintelui, mai ales a defectelor cuneiforme – leziuni cuneiforme, afecțiuni ce nu trebuie ignorate. Ce sunt acestea? Cum ne dăm seama de prezența lor și de necesitatea vizitei la medicul dentist? Afli toate răspunsurile în articolul de astăzi!
Defecțiunea cuneiformă este o reducere progresivă a ţesuturilor dure ale dintelui (smalț și dentină) pe suprafața vestibulară, în zona coletului dintelui, având forma V-ului.
În caz de leziuni cuneiforme, acestea evoluează lent și nu formează comunicații cu camera pulpară. Totuşi, în cazurile netratate la timp, se poate produce fractura coroanei dentare.
Care sunt cauzele unei leziuni cuneiforme?
Defectul cuneiform este considerat o afecțiune polietiologică cauzată de:
- periajul incorect, excesiv, utilizarea periuțelor cu fibre aspre ori a materialele igienice iritante;
- afecțiuni ale sistemului digestiv: ulcere, gastrite, colite cronice, hepatite;
- în parodontite, cu procese distructive și de atrofiere a gingiei;
- anomaliile ocluzale;
- bruxism.
Clasificare leziuni cuneiforme
Clinic, se disting patru etape evolutive ale defectelor cuneiforme:
- afecţiuni care nu se evidenţiază cu ochiul liber, sensibile la diferiţi excitanţi;
- defecte cuneiforme superficial;
- defecte cuneiforme medii;
- defecte cuneiforme cu distrugerea straturilor profunde ale ţesuturilor dure (smalţul şi dentina, până la o adâncime de 5 mm, ajungând în apropierea camerei pulpare).
Cum poate oare fi determinată o denudare a coletului dentar ce ar necesita tratament?
De obicei, denudarea coletului dintelui este însoţită de apariţia unor dureri de scurtă durată la consumarea unor alimente reci, dulci sau acide. De asemenea, poate apărea un disconfort la periajul dinţilor, când sunt atinse cu peria locurile problematice. Aceste simptome apar doar la persoanele tinere. La persoanele în vârstă, denudarea coletului dentar nu provoacă, de regulă, efecte secundare, iar pacientul ajunge la stomatolog din cauza disconfortului estetic, atunci când poate fi prea târziu. Așadar, controlul periodic este singura soluție prin care această afecțiune poate fi depistată la timp.
Tratament
Medicii recomandă un tratament complex de remineralizare, atât local, cât și general, ce va fi efectuat timp de o lună. Tratamentul se repetă de cel puțin două ori pe an. În leziunile mai profunde, se recurge la restaurări dentare cu materiale compozite.
În concluzie, este importantă depistarea defectelor cuneiforme în fazele inițiale, urmată desigur de tratamentul acestora, pentru a evita complicațiile ulterioare.
Autor: Dr. Scurtu Doinita, medic dentist ABC Eurodent; Surse: www.library.usmf.md; Surse foto: www.elearningerosion.com; www.medici-stomatologi.ro; www.medicalj-center.info