Odata instalata, sensibilitatea dentara este una dintre cele mai neplacute senzatii cu care te vei confrunta constant. Mai exact, de fiecare data cand bei sau manaci ceva rece, fierbinte sau dulce, vei simti durere de dinti. Pe langa disconfort, durerea te va impiedica sa savurezi ceea ce consumi. In plus, pe termen mediu, vor aparea probleme dentare serioase, despre care poti afla din continuarea acestui articol. De aceea, este important sa iei toate masurile pentru prevenirea aparitiei sensibilitatii dentare. Iata de ce trebuie sa tii cont pentru a nu avea dinti sensibili.
Sensibilitatea dentara vs. alte dureri
Cunoscuta si ca hipersensibilitate dentinara, sensibilitatea dentara poate fi definita drept durerea resimtita in momentul in care apar stimuli din exterior. Si asta fie ca este vorba de alimente si bauturi reci, calde, dulci sau acre. De precizat este faptul ca sensibilitatea dentara este o durere tranzitorie. Ea incepe imediat ce apare stimulul si dureaza putin dupa ce el dispare.
In video urmator, dr. Mihai Ganea, medic stomatolog in clinica ABC Eurodent Ghencea, iti spune cum sa previi, dar si ce solutii sunt pentru a combate sensibilitatea dentara.
Astfel, spre deosebire de alte dureri, sensibilitatea dentara are un caracter scurt. Celelalte dureri dentare nu se opresc si pot dura dura si ziua, si noaptea, mai mult timp. De asemenea, sunt mai puternice, fiind dureri pulsatile sau dureri iradiante. Si asta in timp ce sensibilitatea dentara e o durere localizata la un grup de dinti.
Multe persoane sufera de sensibilitate dentara, insa este mai frecventa la cele intre 20 si 40 de ani.
Cauzele sensibilitatii dentare
In principal, sensibilitatea dentara este cauzata de expunerea tesutului moale din interiorul dintelui, respectiv a dentinei la cavitatea bucala. Expunerea poate avea mai multe cauze, dar, in general, este generata fie de retractia gingivala, fie de abraziunea smaltului.
Prevenirea sensibilitatii dentare se poate realiza prin vizite periodice la medicul stomatolog. Despre importanta acestora, poti afla mai multe din articolul Control periodic.
In urma consultatiei, se vor stabili exact cauzele respectivei dureri dentare si se vor elimina. Pentru un diagnostic si un tratament corecte, apeleaza la medici competenti. In clinicile ABC Eurodent, gasesti medici specializati, care trateaza frecvent cazuri dificile. Poti beneficia si tu de experienta lor, programandu-te la 021 9924.
De asemenea, daca si tu te confrunti cu sensibilitate dentara, foloseste o periuta moale de dinti si o pasta de dinti cu fluor. Atentie la pasta de dinti foarte abraziva. In general, pasta de dinti pentru albire este mult prea abraziva pentru o folosire continua.
Cel mai important lucru pentru prevenirea instalarii sensibilitatii dentare este acordarea unei atentii deosebite igienei bucale.
6 greseli care duc la sensibilitate dentara
Atentie! Exista o serie de greseli care afecteaza dintii si la care ar trebui sa renunti chiar de astazi. Iata ce ce ai putea si tu sa faci gresit in mod frecvent, fara sa iti dai seama.
1. Iti periezi dintii prea agresiv
Printr-un periaj puternic si necorespunzator, smaltul se deterioreaza, iar dentina devine expusa. Efectele negative ale unui periaj agresiv sunt vizibile prima oara la nivelul gingiilor, prin leziuni insotite de sangerari.
2. Consumi frecvent alimente sau bauturi acide
Sucurile carbogazoase, citricele, rosiile si vinul trebuie consumate moderat. Si asta pentru ca, in timp, acestea indeparteaza bucati mici de smalt, ceea ce face dintii sensibili.
3. Nu ti-ai tratat cariile dentare
Poate ca nu stii de existenta lor sau poate ca nu iti provoaca dureri, de aceea ai ignorat sa tratezi cariile ascunse sau vizibile.
Ele provoaca probleme mult mai grave decat sensibilitatea dintilor, care vor necesita un tratament mult mai riguros si costisitor in viitor.
4. Exagerezi cu tratamentul de albire a dintilor
Daca folosesti exclusiv pasta de dinti pentru albire si/sau apelezi prea des la tratamente specializate de albire, dintii tai devin foarte sensibili. In locul unor astfel de solutii, poti apela la o albire cu laser. Afla mai multe informatii despre avantajele procedurii din articolul Albirea dintilor cu laser, risc minim de sensibilitate dentara, beneficiu maxim.
5. Scrasnesti din dinti
Bruxismul sau scrasnitul dintilor este o afectiune provocata de anxietate sau stres si de care poti suferi fara sa stii. Daca nu se intampla voluntar, cel mai probabil scrasnesti din dinti in timpul somnului, fiind un obicei care afecteaza dintii prin faptul ca gingia se retrage in timp.
6. Nu acorzi atentie igienei orale
Sa te speli zilnic pe dinti, dimineata si seara, este cea mai sanatoasa metoda de a preveni sensibilitatea dentara. Nu uita sa folosesti ata dentara, pentru a indeparta resturile de mancare, si apa de gura in mod regulat, si sa optezi pentru detartraj si periaj profesionist, o data la 6 luni. Noi, in clinicile ABC Eurodent, practicam periodic reduceri de pret pentru aceste doua servicii. Oferta actuala o poti consulta aici.
Prevenirea si tratarea sensibilitatii dentare
Pentru a preveni sensibilizarea dintilor, este important sa folosesti o periuta de dinti cu peri moi. Si asta fie ca folosesti o periuta manuala sau una electrica. Despre avantajele fiecareia dintre ele, poti afla mai multe din articolul Periuta de dinti electrica sau clasica: avantaje si dezavantaje.
Renunta la periajul agresiv si inlocuieste pasta de dinti cu particule abrazive, cu o pasta de dinti cu fluor.
Totodata, ai grija ce alimente si bauturi acide consumi si cat de des se intampla. Pentru a proteja smaltul dintilor, atunci cand bei bauturi acide, iti recomandam sa folosesti un pai care ajuta la limitarea contactului lichidului cu dintii.
Insa, cea mai importanta decizie, daca ai dinti sensibili, este sa faci o vizita medicului tau stomatolog. Acesta va identifica cauzele durerii dentare atunci cand consumi alimente sau bauturi reci, fierbinti sau dulci si iti va putea recomanda un tratament adecvat.
In cadrul clinicilor ABC Eurodent, consultatia dureaza 15-30 de minute si reprezinta o verificare specializata a dintilor pentru depistarea problemelor stomatologice. Te poti programa chiar acum la 021 9924, la una dintre clinicile aflata cea mai aproape de casa ta. Poti vedea aici adresele clinicilor noastre.