In ciuda perceptiei ca acest tratament este necesar doar pentru dintii permanenti, coroana dentara este folosita si la copii. Ea asigura sanatatea si functionalitatea danturii si previne probleme mai grave, pe termen lung. Decizia de a aplica o coroana dentara la copii este luata de catre medicul stomatolog. El ia hotararea, pe baza necesitatilor specifice de la caz la caz. Iata care sunt situatiile in care copilul tau ar putea avea nevoie de o coroana dentara.
Coroana dentara la copii cu varste mici
Coroanele dentare in dentitia temporara – coroane pe dinti de lapte – sunt recomandate copiilor cu varste mici, incepand de la trei pana la maximum sase-sapte ani. Iata cateva dintre motivele pentru care un copil de aceasta varsta ar putea avea nevoie de un astfel de tratament:
Coroana dentara la copii, tratament pentru cariile extinse
De foarte multe ori, medicul stomatolog recomanda coroana dentara in momentul in care exista o distructie destul de mare a dintelui temporar. De obicei, dintii care sunt afectati de leziuni carioase mari, profunde, care provoaca dureri sau fac abcese sunt molarii temporari. Ei erup in jurul varstei de 2,5 ani-3 ani si se schimba in jurul varstei de 9 -10 ani.
Sunt situatii in care tratamentul lor consta in obturatii. Si asta atunci cand este vorba despre o singura suprafata. In momentul in care sunt afectati cel putin doi pereti ai dintelui, se recomanda aplicarea unei coroane dentare pentru copii.
Coroanele pentru dintii temporari sunt niste coroane metalice, iar pentru copii, pot fi interpretate ca fiind aducatoare de superputeri: niste pelerine lucioase, metalice, ce ii apara de orice alta plombita in cavitatea bucala, dupa cum explica medicul stomatolog Tatiana Oancia, in videoul de mai jos.
Pentru mai multe informatii legate de afectiuni si tratamente dentare pentru copii si adulti, aboneaza-te la canalul nostrul de Youtube, pe care il poti accesa aici.
Unele carii severe, care afecteaza o mare parte a dintelui, nu pot fi tratate doar prin plombare. O coroana dentara poate oferi dintelui afectat o protectie mai buna si pe termen lung.
De precizat ca o coroana dentara, aplicata pe dintele temporar, nu va influenta sub nicio forma dezvoltarea dintelui permanent. Dimpotriva, va pastra culoarul de eruptie al dintelui permanent, asftel incat acesta sa erupa in pozitia corecta.
De asemenea, pentru prevenirea cariilor la copii, medicii ABC Eurodent recomanda sigilarea. Despre aceasta procedura, poti afla mai multe din articolul Sigilarea dentara, solutia moderna pentru a tine cariile departe.
Coroana dentara la copii mentine spatiul pentru dintii permanenti
In mod natural, molarii temporari ai unui copil se schimba in jurul varstei de 9-10 ani. Cu toate acestea, un copil nu poate fi lasat fara dinti pana la aparitia dintilor definitivi. Chiar daca organismul incearca sa lupte si sa elimine un dinte afectat, se recomanda ca intotdeauna sa se incerce sa se aiba grija de el, astfel incat sa fie mentinut pe arcada. Acest lucru este deosebit de important pentru a nu fi nevoie sa se intervina asupra dintilor permanenti, si a-l face pe acel copil, obligatoriu, purtator de aparat dentar. Si aceasta deoarece, un dinte temporar distrus coronar va afecta eruptia dintelui permanent. De multe ori, dintele permanent erupe intr-o pozitie gresita.
Concret, o coroana dentara ajuta la pastrarea spatiului necesar pentru dintii permanenti, care urmeaza sa erupa. Astfel, coroana dentara poate preveni migrarea dintilor adiacenti si poate ajuta la mentinerea aliniamentului corect al dintilor.
Coroana dentara la copii pentru dinti de lapte cu probleme structurale
O alta situatie in care este nevoie de apelarea la o coroana dentara la copii este si aceea in care dintii de lapte au probleme structurale.
Din cauza unor afectiuni genetice sau a altor factori, unii copii au dinti de lapte care sunt slabi din punct de vedere structural. Aplicarea unei coroane dentare poate intari si proteja dintii, pana cand sunt inlocuiti de dintii permanenti.
Coroana dentara la copii, in caz de fracturi
Copiii sunt predispusi la accidente si cazaturi, care pot duce la fracturi dentare. Coroana dentara poate restaura functia dintelui fracturat.
Realizarea coroanelor dentare la copii
In cazul realizarii unei coroane dentare la copii, nu se ia atat de mult din dinte, pe cat se ia la un dinte permanent, in cazul unui dinte adult. De asemenea, o coroana dentara pentru copii este cimentata definitiv, de la prima sedinta de tratament, fara alte probe intermediare. Coroana ramane pe arcada pana la eruptia dintelui permanent. In cazul adultilor, iata afla cum se realizeaza coroana dentara si ce variante exista:
- Coroana dentara din ceramica presata, pentru o estetica superioara a danturii
- Coroana dentara: cel mai bun material pentru o dantura cat mai aproape de cea naturala
- Coroana dentara, optiunea ideala pentru un dinte estetic si functional
In ceea ce priveste ingrijirea, coroanele dentare aplicate la copii nu au nevoie de o intretinere speciala. Se poate folosi apa de gura, pasta de dinti, periuta electrica sau periuta manuala. Important este ca cel mic sa aiba o igiena dentara buna.
Indiferent daca tu sau copilul tau va confruntati cu o problema stomatologica, apeleaza cu incredere la medicii cu experienta ai ABC Eurodent. Iti poti face singur programarea, online, aici, la o data care iti este convenabila, in cea mai apropiata clinica. Adresele clinicilor noastre le gasesti aici. In cazul in care doresti sa faci o programare telefonica sau ai nevoie de alte informatii, ne poti suna la 021 9924.
Articol revizuit de specialistul ABC Eurodent dr. Tatiana Oancia, medic dentist cu competente in inhalosedare.