chirurgie ajutatoare in

Tratament endodontic

Un tratament endodontic eficient presupune precizie si o experienta vasta in domeniu, fapt care poate fi asociat deseori cu tehnici de chirurgie.

Afectiuni apicale

Afectiunile endodontice sunt o consecinta a cariilor dentare netratate. Dintele prezinta in interior o camera pulpara, cu vase si nervi, ce are ramificatii pe fiecare canal radicular. Fiecarei radacini ii corespunde cel putin un canal. Afectiunile endodontice netratate la timp (pulpite acute sau cronice) se pot complica cu afectiuni ale parodontului pical.
Prin infectarea canalului radicular, o serie de bacterii ajung in apexul (varful radacinii) dintelui, afectand osul. Pentru tratarea acestor afectiuni sunt necesare interventii chirurgicale asupra osului, pe cale exterioara.
De asemenea, tratamentele de canal incorect realizate pot duce la dezvoltarea unui tesut patologic apical (granulom, chist). Lasat mult timp pe loc, acest tesut creste in dimensiuni, in defavoarea osului.

Granulom si chist

Granulomul este o formatiune ce apare ca urmare infectarii tesutului apical (zona de os de la varful radacinii dintelui). Aici se dezvolta un tesut inflamator cu origine epiteliala ce creste in dimensiune in timp. Denumirea corecta este de parodontita apicala cronica granulomatoasa.
Cand acesta capata o capsula in jurul sau se transforma in chist (granulom chistic). Particularitatea chistului este insasi membrana exterioara. Celulele membranei se dezvolta in permanenta in detrimentul osului, prin ceea ce se cheama liza osoasa. Practic, chistul creste in dimensiuni prin „dizolvarea” celulelor osoase. Iata de ce, netratat, un chist periapical poate duce la complicatii ulterioare (comunicarea cu sinusul maxilar, fosele nazale, migrari ale dintilor vecini, fracturi ale oaselor maxilare, acutizari ocazionale sub forma abceselor).

In ambele cazuri, un tratament endodontic presupune o interventie chirurgicala – rezectia apicala.

Rezectia apicala

Aceasta este o interventie chirurgicala pentru tratament endodontic si presupune indepartarea segmentului de radacina inclus in infectie si curatarea osului .

Indicatiile ei sunt: granuloame, chisturi, radacini foarte curbe apical ce nu pot fi tratate endodontic, esecuri ale tratamentelor endodontice anterioare, fracturi radiculare in treimea apicala, ace rupte pe canal in portiunea apicala si nu in ultimul rand pastrarea a cel putin 2/3 din radacina dintelui, pentru a mai putea fi utilizat protetic.

Dupa anestezia locala se va realiza un lambou (taierea gingiei intr-o anumita forma), expunerea osului, forarea unui lacas cu freze speciale de os si indepartarea pe aceasta cale a varfului radacinii si a procesului inflamator. Locul se curata foarte bine cu chiurete pentru a asigura indepartarea in totalitate a celulor granulomului/chistului.

In aceeasi sedinta se va realiza si obturarea canalului (daca nu a fost obturat in prealabil). La sfarsit, se va realiza sutura. Medicul va va da indicatii cu privire la momentul controalelor si al scoaterii firelor.