Daca vrei sa-ti refaci dantura cu ajutorul implanturilor, ia in calcul ca ai putea avea nevoie de augmentare osoasa. Una dintre situatiile in care se recurge la aceasta solutie este si aceea cand latimea crestei alveolare – care este cavitatea osoasa in care este implantat dintele – este insuficienta. Procedurile necesare pentru augmentarea osoase sunt efectuate inainte de plasarea implanturilor dentare si se pot face prin mai multe tehnici. De exemplu, stomatologul poate alege pentru tine regenerarea osoasa ghidata, grefarea prin bloc osos sau bone-split pentru expansiune osoasa. Afla mai multe din continuarea acestui articol.
Tehnica bone-split segmentara, metoda rapida pentru augmentarea osoasa
Tehnica bone-split segmentara constituie o metoda mai rapida pentru augmentarea osoasa. Cu ajutorul ei, o creasta atrofica poate fi extinsa in mod previzibil. Se elimina astfel nevoia de a efectua o a doua interventie chirurgicala. In acelasi timp, prin bone-split, implanturile dentare sunt plasate in interiorul crestei nou obtinute.
Plasarea dispozitivelor pentru implanturi dentare
Dispozitivele pentru implanturi dentare sunt plasate in crestele edentate. Asta in cazul in care o latime osoasa corespunzatoare este disponibila pentru a sprijini tipuri de restaurari dentare detasabile sau fixe. Este necesara o grosime de aproximativ 1,5 mm latime fata de marginele vestibulare si linguale ale implanturilor. Pentru un implant de 4 mm diametru uzual dorit, grosimea necesara a crestei edentate este, in medie, de 6 mm. Acest lucru creeaza o provocare majora in implantologie. Si asta mai ales pentru ca atrofierea alveolara apare intotdeauna dupa extractia dentara. Situatia limiteaza utilizarea implanturilor endoosoase pentru a restabili functia orala. Iata cateva informatii despre extractia dentara si cum sa eviti complicatiile: Nu te teme de extractia dentara: sfaturi utile pentru o vindecare usoara a gingiei
Resorbtia osoasa dupa extractia dentara
Studiile clinice si/sau radiologice au aratat modificari semnificative ale inaltimii si latimii crestei alveolare dupa extractia dintelui. Modele de vindecare ale crestei alveolare in urma extractiei dentare arata o resorbtie mai rapida a marginii vestibulare fata de cea linguala.
Modurile diferite de resorbtie osoasa, dupa extractia dentara, pot pune in pericol plasarea corecta a implantului, in ceea ce priveste pozitia si angulatia acestuia. Implanturile prost pozitionate pot afecta profilul de emergenta al restaurarii finale. In plus, genereaza probleme functionale si estetice. Vor avea un efect negativ asupra ratei de succes pe termen lung. Afla mai multe despre implantul dentar din articolele urmatoare:
- Aditia osoasa, procedura obligatorie pentru un implant dentar pe viata
- Implant dentar pentru toata gura: un tratament ce tine pe viata
- Implant dentar ieftin si de calitate: la ce sa fii atent ca sa nu regreti mai tarziu
In videoul de mai jos, dr. Cristian Irimia, medic stomatolog cu competenta in implantologie, coordonator al ABC Eurodent, explica avantajele implantului dentar, comparativ cu proteza, de exemplu.
Tehnica de bone-split cu expansiune osoasa
Asa cum spunea, in cazul in care optezi pentru implant, ai putea avea nevoie de augmentare osoasa. Pentru procedura, medicul ar putea opta pentru bone-split cu expansiune osoasa. Aceasta este o tehnica de manipulare a osului. Scopul este de a forma situl receptorului pentru implant, fara a sacrifica tesut osos la nivelul implantului. Osul maxilar are flexibilitate inerenta. Acest fapt poate permite modelarea acestuia in functie de necesitate, prin utilizarea unei serii de instrumente chirurgicale printre care dalti si osteotoame. Acest lucru imbunatateste suplimentar calitatea osului din jurul implantului, atat la nivel cervical, cat si apical. Aceasta procedura este compusa dintr-o divizare a corticalei lamelare. Apoi, spatiul este largit cu ajutorul oseotomelor Summer. Acest fapt genereaza spatiu nou format pentru plasarea implantului.
Afla mai multe despre aditia osoasa si tratamente necesare pentru reabilitarea orala din videoul urmator. Explicatiile sunt oferite de Bilal Takouzli, medic stomatolog cu competenta in chirurgie dento-alveolara, coordonator al ABC Eurodent.
Pentru mai multe videouri pe teme de sanatate orala, dar si solutii de tratament, aboneaza-te la canalul nostru de Youtube, pe care il poti accesa aici.
Pentru obtinerea unei rate de succes imbunatatite de augmentare osoasa, se folosesc dispozitive chirurgicale cu ultrasunete.
Microvibratii cu ultrasunete pentru bone split
Se depun eforturi continue pentru a crea si dezvolta dispozitive de taiere osoasa mai bune, ca raspuns la necesitatea unei osteotomi precise si sigure. Cu ceva timp in urma, a fost introdusa o tehnica pentru precizia si siguranta taierii osoase ce implica folosirea microvibratiilor cu ultrasunete. Aceasta tehnica foloseste ultrasunetele de joasa frecventa si insertii vibratoare pentru a rupe tesutul osos.
Prin utilizarea undelor ultrasonice de joasa frecventa (24.7-29.5 kHz), chirurgia osoasa efectueaza o reducere selectiva numai asupra tesutului mineralizat. Acest dispozitiv chirurgical ultrasonic este ineficient asupra tesutului moale. Sunt necesare unde de frecventa mai mare pentru a reduce tesuturile moi. Prin urmare, nu provoaca traume ale tesuturilor moi. A fost demonstrat faptul ca folosirea ultrasunetelor la nivelul crestelor osoase inguste duc la pierderi minime de tesut osos sau perforatii ale acestuia.
Dispozitivul cu ultrasunete s-a dovedit a fi un instrument eficient in procedurile care necesita o conservare semnificativa a tesutului osos.
In concluzie, medicina dentara moderna poate oferi solutii durabile de protezare fixe, chiar si acolo unde volumul osos redus pune probleme in inserarea implanturilor orale. Indiferent de problema stomatologica cu care te confrunti, apeleaza cu incredere la specialistii ABC Eurodent, pe care ii poti vedea aici. Te poti programa online sau telefonic, la 021 9924 , in clinica ABC Eurodent aflata cel mai aproape de tine. Adresele le poti vede aici.