Anomalia dentara de forma

Anomaliile dentare sunt deviatii in dezvoltarea normala a dintilor. Anomalia poate fi de numar, de volum, de structura sau anomalia dentara de forma. Anomalia dentara de forma survine atunci cand perturbarile procesului de odontogeneza au loc in faza de morfodiferentiere.

Anomalia dentara de forma – tipologie

Dintre acestea, amintim:

  • geminatia
  • fiziunea
  • concrescenta
  • taurodontia
  • dilacerarea

Geminatia – este o anomalie dentara care rezulta prin scindarea unui mugure dentar in timpul dezvoltarii dintelui. Clinic, dintele are dimensuini mai mari decat un dinte normal, prezinta un sant paralel cu axul lung al dintelui, ce sugereaza unirea a doua coroane dentare. Poate sa apara la ambele dentitii, atit la cea temporara, cit si la cea permanenta. Pe radiografie apare o singura radacina si o singura camera pulpara. Acesti dinti nu necesita tratament.

Fuziunea – este o anomalie dentara rezultata din unirea, in timpul perioadei de dezvoltare, a mugurilor a doi dinti separati. Clinc, apar ca doi dinti lipiti. Nici aceasta situatie nu necesita tratament.

Concrescenta reprezinta unirea cementara a doi dinti gata formati. Sunt uniti la nivelul radacinii, iar radiologic se observa absenta ligamentului parodontal. Acesti dinti au camerele pulpare separate.

Taurodontia este o anomalie rara, caracterizata printr-un volum excesiv al camerei pulpare, cu extindere adanca in regiunea radiculara. Aceasta anomalie afecteaza molarii.

Dilacerarea reprezinta angularea coroanei sau a radacinii, din cauza unui factor perturbator sau traumatic, in perioada de morfodiferentiere. Este mai frecvent in zona frontala si la dintii definitivi, ca urmare a unui traumatism suferit de dintele temporar atunci cand dintele permanent era in perioada de morfodiferentiere. Pentru ca dezvoltarea normala a dintelui a fost stopata, dezvoltarea radacinii se reia dupa un alt unghi si rezulta coroana angulata.

In ceea ce priveste prevenirea, am putea vorbi de prevenire prenatala, realizata prin investigarea mostenirii genetice, a starii de sanatate a mamei si evitarea stresului fizic si psihic. Un control la medicul dentist este esential.

Autor: Dr. Florescu Andreea; Sursa: Patologia cavitatii orale- Cornelia Biclesanu; www.rasfoiesc.com; www.to-dentist.ro; Sursa foto: www.google.ro

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x