Una dintre marile temeri ale pacientilor este frica de acele folosite pentru manoperele de anestezie in stomatologie. Aceasta teama este, in multe cazurilor, motivul pentru care oamenii amana vizita la stomatolog sau chiar renunta la tratamentele dentare. Cercetatorii de la Universitatea MIT vin cu o inovatie uimitoare in materie de anestezie – anestezie fara ac. Aceasta va face sa dispara pentru totdeauna aceasta temere. Medicii vor putea administra substante medicamentoase pacientilor folosind un jet de inalta presiune. Acesta va patrunde in piele, fara a mai fi nevoie de ace.
Dispozitiv de administrare
Substanta folosita pentru anestezie patrunde in mucoasa gingivala cu o viteza similara cu viteza sunetului, adica 340 de metri pe secunda, iar ca diametru, jetul este similar cu cel al trompei unui tantar, pe care oamenii nu o simt atunci cand acesta o introduce in piele.
In plus, aceste dispozitive injumatatesc cantitatea de anestezic folosita, precum si durata de instalare a anesteziei.
Zona va fi anesteziata in cateva secunde de la efectuarea manevrei, iar disconfortul pacientului, creat de senzatia de amortire, va trece mult mai repede dupa finalizarea manoperei stomatologice.
Acest tip de anestezie se va putea folosi in majoritatea interventiilor dentare: obturatii fotopolimerizabile, extractii, chiuretaje parodontale, decapusonari, detartraje si altele.
O anestezie fara ac poate fi aplicata atat pacientilor adulti, cat si copiilor.
In cazul copiilor, se va elimina frica de ace, cantitatea de anestezic va fi mai mica. Stresul parintilor va scadea, ceea ce va duce, in final, la transformarea lor in pacienti mai cooperanti, care de mici vor intelege si vor indragi vizitele la stomatolog. De unde vine teama copilului de stomatolog, afla aici.
In concluzie, o anestezia fara ac:
- reduce stresul cauzat de fobia de ace, usurand munca medicului si oferind mai multa incredere si siguranta pacientului;
- elimina riscul inteparii cu ace si reduce numarul de imbolnaviri incrucisate;
- poate fi folosita si la domiciliu de catre pacienti pentru a-si administra substante medicamentoase, precum cei cu diabet;
- elimina necesitatea managementului pentru folosirea de obiecte medicale taioase si a depozitarii lor dupa utilizare
O inovatie de mare ajutor, nu-i asa?
Autor: Dr. Iana Lozovan, medic dentist ABC Eurodent; Surse: www.biodentarium.ro; www.stomatologievalcea.ro; www.dentistrymypassion.com; www.astra-dental.ru; www.зубыбезболи.рф; Surse foto: www.provisor.com.ua; www.dentistrymypassion.com; www.kidodent.ro; en.zahnarzt-tomovic.de