Inhalosedare, pentru tratamente dentare fara frica si durere

Daca frica de dentist sau teama de durere te tin departe de tratamentele stomatologice, exista solutii. Se poate opta pentru anestezie dentara sau inhalosedare, in functie de tratamentul de care ai nevoie. Iti aratam in acest articol cand se foloseste una si cand cealalta, cu precizarea ca optiunea cea mai buna este aleasa la recomandarea medicului.

Anestezie dentara sau inhalosedare: ce este mai potrivit pentru depasirea fricii de dentist

Pentru depasirea fricii de medicul stomatolog sau de cabinet, se utilizeaza inhalosedarea. Aceasta este o metoda revolutionara, dar auxiliara, ce sta la baza tratamentelor stomatologice. Cu ajutorul inhalosedarii, nu doar ca depasesti frica de mediul cabinetului dentar, ci si treci cu usurinta sau cu mai multa incredere peste manoperele stomatologice.

medic competenta inhalosedare

Inhalosedarea sau funnygasul are la baza un amestec de gaze, respectiv:

  • oxigen, in prima faza, in primele minute;
  • protoxidul de azot, pe durata manoperei, ce in combinatia optima ofera starea de bine.

Cele doua gaze pot fi combinate, iar medicul practician decide concentratia optima pentru fiecare pacient.

Anestezie dentara sau inhalosedare, ca sa nu simti durere la dentist

Spre deosebire de inhalosedare, anestezia locala presupune intepatura in cavitatea bucala, respectiv in zona care se doreste a fi anesteziata, astfel incat sa nu doara manopera efectuata de medicul dentist, dar si pentru a avea un minim confort pe durata sedintei, in cabinetul dentar. Afla mai multe despre aceasta procedura din articolul Q&A despre anestezie in stomatologie: tot ce trebuie sa stii

De retinut este ca administrate impreuna, anestezia dentara si inhalosedarea, fac o „echipa” extrem de buna. Cu toate acestea, pot fi utilizate foarte bine si separat. De exemplu, atunci cand iti este doar frica de zgomotele pe care le-ai putea auzi in cabinetul stomatologic sau teama ca ar putea sa se intample ceva, se poate apela, cu incredere, la inhalosedare.

In schimb, daca te doare dintele sau este necesar ca medicul:

Anestezie dentara sau inhalosedare: decizia apartine medicului

Decizia finala ii apartine medicului, pentru a asigura starea de confort pentru pacient, in cadrul cabinetului. Medicul apeleaza la anestezie, daca este vorba despre un tratament dureros sau o extractie. La inhalosedare apeleaza daca doreste pentru pacient confort si o stare de bine pe durata tratamentului, dupa cum explica dr. Tatiana Oancia. Aceasta este medic dentist, cu competenta in inhalosedare.

Pe dr. Tatiana Oancia o gasesti in cadrul clinicii ABC Eurodent Compozitorilor. Poti face si tu o programare, sunand la 021 9924.

Mai multe informatii despre sanatatea ta orala, precum si despre tratamente si raspunsuri la intrebari pe care ai putea sa ti le pui chiar tu, poti afla urmarind canalul nostru de Youtube. Il poti accesa aici.

Anestezie dentara sau inhalosedare: efectele celor doua proceduri

Daca te intrebi ce vei simti ulterior, dupa ce vor trece efectele celor doua proceduri, iata raspunsul. Inhalosedarea are efect doar atat timp cat porti masca, aparatul fiind pornit. La începutul manoperei, va fi administrat oxigenul, astfel incat pacientul sa se obisnuiasca cu debitul de aer si cu respiratia exclusiva pe nas. Apoi, treptat, va fi introdus protoxidul de azot, pana va fi atinsa concentratia optima. La sfarsitul manoperei stomatologice, concentratia protoxidului de azot incepe sa scada, iar mai apoi, pacientul este trecut pe oxigen pur. Datorita acestui fapt, iti poti relua imediat activitatile. De asemenea, poti conduce imediat ce ai plecat de la stomatolog, doar efectuand un test rapid.

In cazul in care te simti ametit sau deshidratat, e bine sa mai astepti un scurt timp in cabinet, pentru a-ti reveni.

Inhalosedare pentru copii

In cazul in care inhalosedarea este administrata copiilor, dupa procedura, ei pot deveni fie hiperactivi, fie somnolenti. Asteapta-te ca cel mic sa adoarma in masina, in drum spre casa.

In ceea ce priveste efectele pe care le poti resimti dupa anestezia locala, acestea depind de tipul de anestezic folosit, respectiv:

  • mepivacaina
  • articaina.
anestezie dentara sau inhalosedare la dentist

Efectul mepivacainei poate tine maximum o ora si jumatate, in timp ce efectul articainei asupra zonei anesteziate poate dura doua-trei ore.

De asemenea, ceea ce resimte pacientul dupa ce efectul anesteziei a trecut depinde si de tratamentul realizat. De exemplu, daca este vorba despre o extractie, ai putea simti durere in zona respectiva sau in locul intepaturii. Pentru reducerea disconfortului, medicul va indica, intotdeauna, un tratament medicamentos. Poate fi vorba despre antialgice.

Cantitatea de anestezic care poate fi administrata

In ceea ce priveste cantitatea de anestezic care ti se administreaza, trebuie sa stii ca, in decursul unei sedinte de o ora, un pacient cu o greutate de 70 de kilograme, poate primi pana la 7 carpule de anestezic.

Dupa acea prima ora, se poate continua anestezia cu inca o carpula. Daca este nevoie si a doua zi de o alta interventie ce presupune anestezie, aceasta se poate face fara probleme. Conditia este ca sa fii bine hranit si hidratat.

Daca si tie iti este teama de dentist si durere, nu amana rezolvarea problemelor stomatologice. Cere medicului administrarea de anestezie dentara sau inhalosedare. Medici cu experienta gasesti in clinicile ABC Eurodent, ale caror adrese le poti vedea aici. Gaseste-o pe cea mai apropiata de tine si programeaza-te la 021 9924 sau online, aici.

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x