Aditia osoasa, procedura obligatorie pentru un implant dentar pe viata

In mod fiziologic, o data cu trecerea timpului, masa osoasa se resoarbe, adica isi pierde din volum. In cazul danturii, procesul poate fi accentuat de bacterii, inflamarea gingiilor sau infectii. Daca esti nevoit sa apelezi la inserarea unui implant dentar, ai putea avea nevoie de o aditie osoasa pentru a completa masa osoasa pierduta. Iata in ce consta procedura stomatologica pentru ca implantul tau sa tina pe viata.

Cauzele ce pot duce la resorbtia osoasa

Cauzele principale care duc la pierderea volumului oaselor maxilare sunt urmatoarele:

  • boala parodontala (ce provoaca inflamarea gingiilor, infectarea osului), produsa de bacterii, despre al carui tratament poti citi mai multe in Boala parodontala;
  • traumatisme;
  • extractii dentare: din momentul in care radacina dispare, precum si stimulii mecanici, osul pierde atat din inaltime, cat si din latime. Volumul normal de os este esential pentru mentinerea dintilor naturali pe termen lung;
  • chisturi si tumori maxilare;
  • infectii.

Pacienti care au nevoie de aditie osoasa

Procedura de augmentare osoasa sau aditie osoasa este utila in toate cazurile cand se doreste inserarea unui implant dentar, insa masa osoasa nu este suficienta. Aditia osoasa presupune adaugarea unei cantitati de os pentru obtinerea rezultatului dorit implantarii. Bucatica de os folosita poate fi una artificiala, umana sau de provenienta animala.

aditie de os pret

De retinut este ca resorbtia osoasa este un proces natural. Poate aparea chiar si la persoanele tinere, imediat postextractie. La inceput, respectiv in primele 3-6 luni, procesul este unul accentuat. Apoi, resorbtia osoasa se stabilizeaza, pierzandu-se in jur de 2-3 mm in fiecare an. In momentul in care sunt mai multi dinti lipsa, existand o proteza, atunci resorbtia poate fi accelerata de catre dispozitivul dentar. De asemenea, scaderea masei osoase afecteaza stabilitatea protezei in timp. De aceea, o data la cinci ani, protezele trebuie schimbate sau rebazate.

Aditie osoasa, imposibila pentru pacientii cu osteoporoza

Spre deosebire de proteza, o solutie mult mai eficienta, apropiata de dintii naturali, este implantul dentar. In cazul in care se doreste inlocuirea dintilor pierduti, apeland la implanturi, este nevoie de aditie osoasa. Aceasta este o tehnica folosita pentru a genera un teren optim pentru inserarea implantului. Atentie insa ca ea nu poate fi facuta oricarui pacient.

Procedura se recomanda in special persoanelor tinere care au probleme cu masa osoasa. Se poate folosi insa pentru pacientii de toate varstele. Nu se poate recurge la aditie osoasa in cazul in care pacientul sufera de osteoporoza sau osteoponie – stadiul premergator aparitiei osteoporozei. De fapt, in cazul acestor pacienti, nu se recomanda niciun fel de interventie chirurgicala, deci nici aditia osoasa nu poate fi facuta. Poti citi mai multe despre acest subiect de interes in Implantul dentar si osteoporoza, solutii viabile pentru reusita tratamentului.

Dr. Bilal Takouzli, medic specialist chirurgie dento-alveolara si coordonator al clinicilor ABC Eurodent explica in urmatorul video care sunt restrictiile cand nu se poate apela la aditia osoasa si cum se realizeaza procedura, in functie de caz.

De asemenea, pacientul nu poate beneficia de aditie nici daca resorbtia osoasa este una pe verticala sau pe orizontala. Se poate incerca o aditie doar daca exista un perete lingual sau vestibular, adica peretele osos dinspre obraz.

Concret, dupa o extractie dentara, osul alveolar, respectiv suportul dintelui, incepe sa se resoarba atat in plan vertical, prin scurtare, cat si in plan orizontal, prin ingustare. Daca suportul osos al dintelui este scurt si ingust, nu mai poate primi un implant adecvat ca diametru si lungime. Se poate incerca o aditie osoasa, dar daca nu exista sustinerea linguala sau vestibulara, nu se poate realiza.

Aditie osoasa, necesara si pentru sinus lift

Totodata, la fel se intampla si in cazul procedurii de sinus lift. Despre ea poti afla mai multe in articolul Sinus lift, procedura ce face posibil implantul pentru dintii pierduti de mai mult timp. Ea poate fi realizata doar in situatia in care exista cel putin 3-4 mm de os intre camp si podeaua sinusala si daca nu exista probleme ORL pe acel sinus, respectiv mucoasa nu este ingrosata si nu exista infectii ale sinusului respectiv.

Pasi pentru implantul dentar

In caz de existenta a infectiei, aceasta va fi mai intai tratata. Ulterior, se va apela la aditie osoasa, daca este posibila. Medicii spun ca este de preferat ca insertia implantului sa fie facuta in aceeasi sedinta cu aditia osoasa. Apoi, se asteapta minimum 6 luni pana la protezarea implantului respectiv sau a zonei respective. Afla mai multe despre aceasta metoda de tratament din articolul Implant dentar pentru toata gura: un tratament ce tine pe viata.

aditie osoasa bucuresti

Referitor la alegerea materialului pentru realizarea aditiei osoase, se recomanda cel de origine animala si nu a materialelor artificiale. El poate fi de origine cabalina sau bovina.

Ulterior, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, se recomanda ca in primele 7 zile, zona sa nu fie atinsa cu periuta de dinti, cu mana, cu obiecte sau alimente dure. Dupa cele 7 zile, dupa indepartarea firelor folosite la operatie, restrictiile pot fi sau nu mentinute.

Daca ai nevoie de un implant dentar sau cauti un medic cu experienta care sa se ocupe de problemele tale stomatologice, poti apela cu incredere la unul dintre specialistii clinicilor ABC Eurodent. Te poti programa chiar acum la 021 9924.

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x