Durere intensa de dinti sau gingie dureroasa? Inflamatie in interiorul gurii sau in exterior, pe fata sau maxilar? Durere sau disconfort atunci cand musti sau mesteci? Gust neplacut in gura? Daca te confrunti cu astfel de simptome, ar putea fi vorba despre existenta unui abces dentar. Afectiunea este o acumulare de puroi, la nivelul gingiei. Pentru tratament abces dentar este nevoie sa te adresezi de urgenta unui medic. Si asta pentru ca infectia se poate raspandi la maxilar, cap, gat, sinusuri, mergand pana la sepsis. Aceasta infectie raspandita in tot corpul iti pune viata in pericol. Iata ce ar trebui sa faci, dar si cum sa eviti aparitia abcesului dentar.
Abcesul dentar necesita tratament chiar daca este sau nedureros
Abcesul dentar este o acumulare de puroi, care se formeaza in diferite parti ale dintelui infectat. El apare la nivelul gingiei. Chiar daca este sau nu dureros, abcesul dentar este o urgenta, ce necesita tratament in cabinetul stomatologic.
Abcesul dentar este cauzat de o infectie bacteriana. El poate aparea in diferite zone din apropierea dintelui, avand mai multe cauze, printre care:
- cavitate dentara netratata;
- leziune;
- interventie dentara anterioara.
Simptome abces dentar
Semnele si simptomele unui abces dentar includ:
- durere de dinti severa, constanta, pulsanta. Ea se poate extinde la maxilar, gat sau ureche;
- durere sau disconfort, la temperaturi calde si reci;
- durere sau disconfort la mestecare sau cand musti;
- febra;
- umflarea fetei, obrazului sau gatului. Poate duce la dificultati de respiratie sau de inghitire;
- ganglioni limfatici sensibili, umflati, sub maxilar sau in gat;
- miros neplacut in gura;
- flux brusc de lichid sarat, urat mirositor, cu gust neplacut in gura si ameliorarea durerii, daca abcesul se sparge.
Daca si tu te confrunti cu astfel de semne si simptome, mergi de urgenta la medic, pentru tratament abces dentar. Daca abcesul este lasat netratat, infectia se poate extinde, punandu-ti viata in pericol. In clinicile ABC Eurodent, gasesti oricand un medic cu experienta care sa iti trateze urgenta stomatologica. Apeleaza cu incredere la specialistii nostri, sunand chiar acum la 021 9924. Alege cea mai apropiata clinica ABC Eurodent. Adresele le poti vedea aici.
Daca si tu te confrunti cu o urgenta stomatologica, afla din videoul urmator, de la dr. Narcisa Mehedintu, ce poti sa faci, pana ajungi la medic.
Cauze abces dentar
Un abces dentar periapical apare atunci cand bacteriile patrund in pulpa dentara. Pulpa este partea cea mai din interior a dintelui. Ea contine vase de sange, nervi si tesut conjunctiv. Bacteriile pot intra fie prin cavitatea dentara, fie printr-o fisura in dinte, raspandindu-se pana la radacina. Infectia bacteriana poate provoca umflaturi si inflamatii la varful radacinii.
Factori de risc pentru abces dentar
Printre factorii care iti pot creste riscul de a dezvolta un abces dentar se regasesc si:
- Igiena precara si slaba ingrijire a dintilor: ingrijirea adecvata a dintilor si gingiilor, cum ar fi sa nu te speli pe dinti de doua ori pe zi si sa nu folosesti ata dentara, iti poate creste riscul de probleme dentare. Problemele pot include carii dentare, boli ale gingiilor, abcese dentare si alte complicatii dentare si bucale.
- O dieta bogata in zahar: consumul frecvent de alimente bogate in zahar, cum ar fi dulciurile si sucurile, pot contribui la aparitia cariilor dentare. Acestea pot duce la aparitia unui abces dentar.
- Gura uscata: a avea o gura uscata poate creste riscul de formare a cariilor dentare. Uscaciunea gurii poate fi un efect secundar al anumitor medicamente sau probleme legate de varsta.
Complicatii abces dentar
Un abces dentar nu trece de la sine, fara tratament. Daca abcesul se sparge, durerea se poate ameliora foarte mult, facandu-te sa crezi ca a disparut. In realitate, nu are loc vindecarea, fiind necesar un tratament stomatologic pentru abcesul dentar.
Daca abcesul nu se dreneaza, infectia se poate raspandi la maxilar si in alte zone ale capului si gatului. Daca dintele este situat in apropierea sinusului maxilar, poate aparea si o deschidere intre abcesul dentar si sinus. Sinusurile sunt doua spatii mari, aflate sub ochi si in spatele obrajilor. Astfel, poate aparea o infectie in cavitatea sinusurilor. Tot din cauza abcesului dentar, poti dezvolta sepsis, o infectie generalizata, care sa iti puna viata in pericol.
In cazul in care ai un sistem imunitar slabit si lasi un abces dentar netratat, riscul de raspandire a infectiei creste si mai mult.
Prevenire abces dentar
Evitarea cariilor dentare este esentiala pentru prevenirea unui abces dentar. Iata cum poti avea grija de dintii tai, astfel incat sa eviti aparitia cariilor.
- Spala-te pe dinti cel putin de doua ori pe zi, minimum doua minute;
- foloseste ata dentara si dusul bucal, pentru curatarea dintilor;
- inlocuieste periuta de dinti la fiecare 3 pana la 4 luni sau ori de cate ori perii devin uzati;
- mananca alimente sanatoase, limitandu-le pe cele cu continut ridicat de zahar, dar si gustarile intre mese;
- viziteaza regulat medicul dentist, pentru controale si curatari profesionale. Despre importanta acestui lucru, poti afla mai multe din articolul Control periodic.
- foloseste o apa de gura cu fluor, pentru a adauga un strat suplimentar de protectie impotriva cariilor dentare.
Dintre toate cele enumerate mai sus, controlul regulat are o importanta cruciala. Si asta deoarece ar putea depista si cariile ascunse, nu doar pe cele vizibile. Despre acest tip de carie, poti afla mai multe din articolul Caria Ascunsa, o provocare pentru medic si pacient: ce ai de facut.
De asemenea, tot despre caria ascunsa explica, in videoul de mai jos, si dr. Irina Chivulescu.
Diagnosticare abces dentar
Pentru diagnosticare, pe langa examinarea dintilor si a gingiilor, medicul stomatolog poate sa recomande:
- o radiografie a dintelui dureros, care poate ajuta la identificarea unui abces si pentru a determina daca infectia s-a raspandit, cauzand abcese in alte zone.
- tomografie computerizata: daca infectia s-a raspandit in alte zone, poate fi utilizata o scanare CT pentru a vedea cat de grava este infectia.
Daca si tu te confrunti cu un abces dentar sau cu orice alta problema stomatologica, nu astepta sa treaca de la sine. Programeaza-te chiar acum in oricare dintre clinicile noastre, online sau sunand la 021 9924, Un medic cu experienta iti va aplica un tratament personalizat, astfel incat problema sa fie rezolvata intr-un timp cat mai scurt.
Buna seara ! Am si eu o problema cu un abces dentar aparut deasupra maselei scoase (mentionez ca a trecut o lună jumatate de atunci ) , abcesul s-a spart singur deasupra dintelui sccos.. nu mă mai doare , m am mai desumflat la fata , dar tot imi este teama . Este ok daca s-a spart singur?!
Buna ziua. Va recomandam un consult la medicul dvs. curant pentru o analiza mai exacta a situatiei. Daca aveti nevoie de o programare, ne puteti suna la 021 9924. Multa sanatate!
Buna ziua am o măsea umflata cu tot cu gat am loat antibiotic 7 zile dar degeaba tot mă doare ce îmi recomandați
Buna ziua. Va recomandam un consult de urgenta la medicul dvs curant pentru a vedea exact care este situatia. Doar in urma unui control, specialistul poate pune un diagnostic, lua masurile necesare si recomanda un tratament eficient. In clinicile ABC Eurodent, urgentele stomatologice sunt tratate cu prioritate. Ne puteti suna rapid la 021 9924 si va vom ajuta cu drag, in cel mai scurt timp.