CE ESTE

Parodontita

Parodontita este o afectiune stomatologica ce presupune inflamatia parodontiului. Exista un parodontiu marginal si un parodontiu apical. Inflamatia acestora genereaza afectiuni stomatologice diferite, ce presupun tratamente distincte. Intra aici pentru a afla ce este parodontiul.

parodontita

Inflamatia parodontiului

Inflamatia parodontiului apical presupune o infectie la radacina dintelui, ceea ce necesita tratament endodontic si, uneori, chiar extractii dentare.

Inflamatia cronica, profunda, a parodontiului marginal este cunoscuta ca boala parodontala sau parodontoza. Principalele cauze ale acestei afectiuni sunt tartrul si placa dentara ramase mult timp pe suprafata dintilor. Si factorul genetic  are o anumita influenta asupra modului in care reactioneaza tesuturile gingivale.

Sub actiunea agresiva a tartrului si a placii bacteriene, gingia se retrage treptat, dezgolind dintele. In acest caz, pot aparea sensibilitatea dentara accentuata, sangerari gingivale si un miros neplacut in gura. Pe masura ce tesutul parodontal marginal se inflameaza, gingivita se transforma in parodontita.

In timp si fara tratament de specialitate, pe langa inflamatie si sangerari va aparea si o mobilitate dentara. Aceasta se accentueaza in timp, ducand la migrarea dintilor sau chiar la pierderea acestora. Ambele fenomene au un impact negativ major atat asupra esteticii fetei, cat si asupra functiilor masticatorii si fonatorii.

Igiena orala corecta si controalele periodice la stomatolog ajuta la prevenirea parodontitei si a altor afectiuni dentare.

tratament parodontita

Tratamentul parodontitei

Pentru a trata corect si eficient parodontita pacientul trebuie sa se prezinte la cabinet. Medicul stomatolog va realiza o igienizare a cavitatii orale prin detartraj si periaj profesional. Apoi, vor urma cateva sedinte de aplicare a unui antibiotic si antimicotic local, numarul acestora variind in functie de gravitatea afectiunii.

Pe termen lung, un rol important in tratarea parodontitei este igiena corecta realizata acasa si controalele regulate la stomatolog, la interval regulat de aproximativ 3-6 luni, in functie de recomandarile medicului.

Este esential ca pacientul sa cunoasca si sa respecte tehnica de periaj corecta. Totodata, o contributie importanta la mentinerea igienei o poate avea si utilizarea atei dentare, a dusului bucal si a apei de gura.