SERVICII
ABONEAZA-TE LA NewslEtter
Oferte lunare, adaptate nevoilor tale. Afla primul ce pregatim si cum poti beneficia de cel mai bun pret! Prin abonare, accepti conditiile enuntate aici.
CE ESTE
Viata pe arcada a dintilor nostri este dependenta de tesutul parodontal. Prin intermediul acestuia, dintii stau fixati in alveola proprie, in osul maxilar/mandibular.
Parodontiul este un tesut viu, cu vase de sange si nervi, foarte sensibil la traumatisme, presiuni si temperatura.
Gingia este primul scut de aparare a parodontiului si a osului subiacent. Cat timp gingia este intacta, parodontiul este sanatos si dintele este bine fixat.
Parodontiul marginal se diferentiaza de cel apical. Acesta din urma este de regula afectat pe cale endodontica, prin complicatii ale cariei dentare cu manifestari clinice acute sau cronice. Afla mai multe despre afectiunile endodontice si tratamentele specifice din articolul Tratamentul de canal sau scoaterea nervului: cum se realizeaza procedura.
Parodotiul marginal reprezinta de fapt gingia cu toate componentele ei. Parodontiul marginal cuprinde totalitatea tesuturilor care asigura mentinerea si sustinerea dintilor in osul maxilar si mandibular. Cum se intampla acest lucru? Ligamentele dento-alveolare fixeaza gingia pe dinte, se opun tendintelor de retractie gingivala, asigura transmiterea fortelor masticatorii din zonele active catre restul dintilor si formeaza o bariera rezistenta in fata agresiunii microbiene. Ligamentele alveolare se fixeaza de dinte cu ajutorul cementului.
Parodontiul marginal prezinta, mai frecvent, afectiuni cu evolutie cronica si punct de plecare cel mai adesea de la nivelul gingiei si al santului gingival.
Afectarea parodontiului marginal poarta numele de boala parodontala. Factorul principal incriminat in aparitia acestei boli este placa bacteriana, iar factorul favorizant este reprezentat de tartrul dentar.
Din cauza placii bacteriene gingia se inflameaza in prima faza, generand gingivita. Daca placa bacteriana nu este indepartata, gingivita avanseaza catre parodontita marginala. Trecerea de la gingivita la parodontita marginala se realizeaza prin modificarea componentelor placii bacteriene – proliferarea bacteriilor agresive care in timp distrug ligamentele dento-alveolare. Astfel, apar pungile parodontale si mobilitatea dentara.
Parodontitele marginale sunt de foarte multe feluri. Pentru a pune un diagnostic de certitudine este necesara colectarea secretiei din santul gingival si analiza microscopica – antibiograma. In functie de rezultat, se poate stabili si un tratament corect de catre medicul stomatolog.
Oferte lunare, adaptate nevoilor tale. Afla primul ce pregatim si cum poti beneficia de cel mai bun pret! Prin abonare, accepti conditiile enuntate aici.