Numărul cabinetelor stomatologice și al medicilor stomatologi se majorează constant în România, în paralel cu creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța profilaxiei. Sunt motivele care fac ca sănătatea orală a românilor să se îmbunătățescă. Este principala concluzie a unei analize realizate de un lanț de clinici stomatologice din București, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale, organizată anul acesta sub sloganul “Fii mândru de gura ta!” de către FDI World Dental Federation, inițiatorii acestei zilei, sărbătorită pentru prima dată acum un deceniu.
Potrivit datelor ABC Eurodent, dacă înainte de pandemie, ponderea urgențelor stomatologice depășea 20%, începând cu anul 2021, procentul acestora a scăzut simțitor ajungând, în prezent, la sub 0,5. Mai exact, unu din 250 de tratamente este de urgență, comparativ cu 2019, atunci când aceste servicii reprezentau 3% din cazuri. În paralel, solicitările pentru obturații dentare – popularele plombe – și implanturi dentare au rămas constante, cu o medie de puțin peste 20% din servicii.
Prin cele șase clinici pe care le avem, noi ne adresăm pacientului din clasa medie și venim constant în întâmpinarea nevoilor acestuia prin campanii de informare cu privire la importanța prevenirii, precum și cu un pachet de costuri optime în termen de calitate – preț. Prin urmare, analiza pe care o prezentăm acum acoperă o tipologie majoritară la nivelul populației care are acces la servicii stomatologice, situație care s-a îmbunătățit de asemenea în ultimii ani, în ciuda contextului generat de pandemia de Covid-19.
Dr. Cristian Irimia, coordonator al clinicilor ABC Eurodent
Datele publicate de Institutul Național de Statistică arată că numărul cabinetelor stomatologice a crescut, la nivel național, cu 633, de la 15.509 la 16.142, între 2019 și 2021. Cea mai mare creștere procentuală se înregistrează în județul Ilfov, cu 11%, urmat de Argeș, Municipiul București și Constanța. Peste 20% dintre cabinetele stomatologice sunt concentrate în București, urmat de județele Timiș, Cluj și Constanța, fiecare cu aproximativ 5%. Numărul medicilor stomatologi a crescut și el, atât în segmentul public, unde activează peste 3.800 de medici, cât și în unitățile private, unde lucrează peste 16.000 de medici stomatologi.
Suntem optimiști cu privire la accesul oamenilor la servicii stomatologice pentru că nu avem zone din țară în care numărul medicilor sau al cabinetelor să fie în scădere simțitoare, iar numărul colegilor noștri este în creștere, la fel și competiția în piață. Angajamentul nostru rămâne constant, și anume finalizarea cu succes a tuturor tratamentelor dentare, într-un context economic dificil, în care eforturile depuse pentru a rămâne accesibili și din punct de vedere al costurilor este mult mai mare comparativ cu perioada de dinainte de 2020.
Dr. Bilal Takouzli, coordonator al clinicilor ABC Eurodent
Ultimul raport despre sănătatea orală la nivel global făcut public de Organizația Mondială a Sănătății evidențiază faptul că cea mai frecventă afecțiune stomatologică la nivel global rămâne caria dentară netratată, afectând aproximativ 2,5 miliarde de oameni. Boala severă a gingiilor reprezintă o cauză majoră a pierderii totale a dinților afectând peste 1 miliard de oameni din întreaga lume. Aproximativ 380.000 de cazuri noi de cancer bucal sunt diagnosticate în fiecare an.
Totodată, raportul prezintă multe oportunități promițătoare de a îmbunătăți starea sănătății orale globale, precum adoptarea unei viziuni de sănătate publică integratoare a factorilor de risc comuni prin promovarea unei diete bine echilibrate, sărace în zaharuri, oprirea consumului de toate formele de tutun, reducerea consumului de alcool și îmbunătățirea accesului la pastă de dinți cu fluor eficientă și accesibilă; planificarea serviciilor de sănătate orală ca parte a sănătății naționale și îmbunătățirea integrării acestor servicii în asistența medicală primară ca parte a acoperirii universale a sănătății (sursa: www.who.int).
Studiul prezentat de ABC Eurodent a luat în calcul peste 80.000 de tratamente efectuate în decurs de 4 ani, între 2019 și 2022, pentru pacienți din toate categoriile de vârstă, predominant din zona București – Ilfov.