Dintisori inchisi la culoare sau cu aspect tocit la copii? Raspunsul la aceasta intrebare tine, de foarte multe ori, de modul de alaptare si hranire a copiilor mici cu produse din comert, in special cele indulcite cu zahar. Vorbim despre cauze si despre motivul pentru care ai nevoie de un dentist pentru copii la varste foarte fragede.
Caria de biberon si nevoia unui dentist pentru copii
Dintii micutului tau sunt la fel de importanti ca si dintii definitivi. Din pacate, caria nu tine cont de varsta si afecteaza chiar si dintii de lapte ai copilului. Dintii bebelusului tau pot fi afectati de o forma severa de carie precoce numita caria de biberon care apare la varste fragede (odata cu aparitia dintilor temporari). Acest tip de carie se localizeaza de obicei la nivelul incisivilor superiori, apoi la nivelul molarilor si al caninilor. Incisivii inferiori sunt de obicei neafectati de carie. Se intampla datorita pozitiei limbii in timpul suptului care protejeaza acesti dinti. Cauzele aparitiei cariei de biberon sunt legate de folosirea suzetei si a biberonului pe timp indelungat.
Cum putem evita apartitia cariei de biberon a bebelusi
- Nu folositi suzetele indulcite cu miere, gem sau alte substante dulci.
- Nu lasati copilul sa doarma noaptea sau in timpul somnului de pranz cu biberonul in gura. In cazul in care copilul refuza sa doarma fara biberon il puteti umple doar cu apa.
Lichidele administrate copilului cu ajutorul biberonului (laptele formula, ceaiul, sucurile) au o concentratie mai mare de zahar fata de laptele matern care ataca in mod direct dintii. Fluxul salivar care are rol in curatirea dintilor micutului scade in timpul somnului aceste aspect favorizand aparitia cariei.
In general, aceste carii nu prezinta simptome specifice (durere, jena in timpul alimentatiei). Au o evolutie rapida in profunzime, dintii ajungand sa fie distrusi definitiv la nivelul coroanei. De aceea este necesara o atentie sporita a parintilor in igiena, alimentatia si observarea dintilor bebelusului.
Pierderea dintilor temporari la o varsta prematura duce la un deficit de masticatie, alimentatie incorecta, probleme digestive cat si afectarea viitorilor dinti permanenti (tulburari de eruptie, pozitia incorecta pe arcada etc.)
Vizita la medicul stomatolog poate intampina viitoare probleme si este recomandat sa fie facuta o data cu aparitia primului dinte al bebelusului. Medicul dentist pentru copii va explica ce alimente sunt permise pentru a nu afecta dentitia celui mic. Va va arata metode de igienizare ce se pot aplica celui mic.
Autor: Dr. Matahala Ana-Maria, medic dentist ABC Eurodent; Surse: surse propii, Pedodontie Vol. 1- Rodica Luca; Surse Foto: www.nhlocker.com, medicalxpress.com