Edentatia sau pierderea dintilor este considerata o parte inevitabila a procesului de imbatranire. Chiar daca afecteaza in special persoanele in varsta, si pacienti tineri, de 30-35 de ani, se pot confrunta cu pierderea dintilor. Procesul atrage o serie de consecinte negative atat pentru sanatatea bucala, cat si pentru starea generala de sanatate, putand sa duca pana la aparitia bolilor de inima sau a ulcerului. Stomatologia moderna are insa solutii personalizate pentru inlocuirea partiala sau totala a dintilor, precum implant dentar sau proteza. Vorbim in acest articol despre avantajele fiecareia dintre ele si cum poti face alegerea potrivita.
Exista doua tipuri de edentatie, respectiv:
- edentatie partiala: aceasta consta in pierderea unuia sau mai multor dinti;
- edentatia completa: consta in pierderea tuturor dintilor.
Cauzele ce duc la pierderea dintilor
In ceea ce priveste cauzele ce contribuie la pierderea dintilor, printre cele mai intalnite se numara:
- infectiile gingivale;
- plombe vechi;
- retragerea gingiilor;
- fumatul;
- scrasnitul dintilor sau bruxismul;
- stresul;
- administrarea anumitor medicamente ce duc la uscaciunea gurii si afectarea gingiilor;
- varsta;
- factorul genetic;
- anumite afectiuni precum: bolile de inima, hipertensiunea arteriala, diabetul si artrita reumatoida;
- igiena orala deficitara;
- un consum ridicat de alimente bogate in carbohidrati, zahar si acid;
- tratamente precum radioterapia, chimioterapia si medicamentele imunosupresoare.
Edentatia, efect la nivelul starii generale de sanatate
Pierderea dintilor are un impact atat la nivelul sanatatii orale, cat si la nivelul sanatatii generale.
La nivelul sanatatii bucale, poate fi afectata masticatia, functionarea glandelor salivare, a musculaturii si a mucoasei bucale. In ceea ce priveste impactul asupra sanatatii generale, pierderea dintilor ar putea duce la un consum mai mic de legume, fructe si fibre si un aport mai mare de grasimi saturate, aparitia ulcerului duodenal, risc crescut de diabet zaharat, tulburari gastrointestinale, apnee obstructiva in somn sau insuficienta cardiaca. Despre problemele generate de lipsa dintilor, poti afla mai multe din articolul Lipsa dintilor iti poate afecta viata sociala! Solutii si tratamente moderne.
Implant dentar sau proteza, solutii pentru inlocuirea dintilor lipsa
Pentru inlocuirea dintilor pierduti, in functie de sfatul medicului, un pacient poate opta pentru:
- punte;
- proteza completa;
- proteza partiala;
- implant.
Puntea
Aceasta solutie de tratament al edentatiei este folosita pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. Ea poate fi curatata si intretinuta cu usurinta. Cu toate acestea, necesita pregatirea dintilor adiacenti si are o rata de esec mai mare decat implanturile dentare.
Proteza dentara
Proteza dentara este folosita pentru a inlocui o parte sau toti dintii lipsa. Sunt disponibile atat proteze dentare fixe, cat si detasabile. Protezele dentare fixe sunt sustinute de implanturi dentare. Protezele dentare sunt mai accesibile ca pret, dar nu sunt stabile si nici pe departe la fel de eficiente precum implanturile dentare.
Implanturi dentare
Implanturile dentare sunt solutia cea mai apropiata de dintii naturali, oferind pacientului un confort sporit, asemanator propriei danturi. Astfel, sunt o optiune incomparabil mai confortabila fata de proteze si punti, dar ceva mai costisitoare.
Totodata, implantul dentar poate fi folosit pentru a inlocui dintele lipsa sau pentru a sustine puntea dentara. In plus, fata de punte sau proteza, implantul nu necesita pregatirea dintilor adiacenti si este usor de intretinut. Afla mai multe din articolul Implant dentar pentru toata gura: un tratament ce tine pe viata.
Implant dentar sau proteza pentru edentatia totala
In situatia in care pacientul nu mai are deloc dinti, poate opta pentru refacerea danturii, fie pentru proteza, fie pentru implant. Proteza dentara poate fi una totala. Este vorba despre proteza care se scoate seara si se pune in pahar, pentru a se curata.
In schimb, implantul dentar ofera avantajul unei danturi fixe. Scapi astfel de grija desprinderii atunci cand mananci sau stranuti, dar si de problema igienizarii dupa fiecare masa, ca in cazul protezei.
Urmareste video si afla de la Dr. Cristian Irimia, medic stomatolog cu competenta in implantologie si coordonator al clinicilor ABC Eurodent care este solutia optima pentru inlocuirea dintilor lipsa. In functie de varsta pacientilor si de alti factori, in clinicile ABC Eurodent iti oferim suport pentru a face alegerea optima, potrivita nevoilor tale.
Chiar si in cazul unei edentatii totale, avantajul implantului sunt evidente fata de o proteza. O lucrare fixa ofera un confort incomparabil sporit fata de o lucrare mobila, respectiv proteza dentara.
Durata de utilizare a unui implant dentar sau proteza
De asemenea, un implant dentar este mult mai durabil comparativ cu o proteza, in functie de pretul si de calitatea acestuia. Practica a aratat ca el are o durata de viata de 5 pana la 8 ori mai mare fata de punte si proteza dentara.
Dincolo de durata de viata mai redusa a unei proteze comparativ cu un implant, daca alegi totusi proteza ca solutie de tratament, ia in calcul si dezavantajele acesteia, respectiv:
- necesita curatate si intretinere zilnice;
- poate retine bucati de mancare, hranind germeni si bacterii ce afecteaza gingiile. Indepartarea si curatarea regulata sunt necesare pentru a evita acumularea de bacterii si pentru a-ti mentine gingiile sanatoase. Gingiile sanatoase sunt vitale pentru confortul si stabilitatea protezei.
- este nevoie de apelarea frecventa la servicii de intretinere si reparare a protezelor;
- o proteza dentara are nevoie, la fiecare 5 ani, de rebazare sau captusire. Aceasta este o procedura necesara deoarece, in timp, gingiile se retrag. Acest lucru face ca proteza sa nu se mai potriveasca si sa iasa cu usurinta.
Daca te confrunti cu lipsa dintilor si cauti o solutie pentru a-i inlocui, te poti programa la 021 9924, la unul dintre specialistii clinicilor ABC Eurodent. Ei iti vor recomanda cea mai buna metoda de tratament astfel incat tu sa iti recapeti sanatatea orala.
sursa: dmsmiles.com