Pentru orice femeie, vestea ca este insarcinata este, de cele mai multe ori, un motiv de bucurie. Odata cu sarcina, insa, in organism se produc o multime de schimbari atat fizice, cat si hormonale. De asemenea, pot aparea si problemele dentare. In unele cazuri, pentru tratarea lor, este nevoie ca medicul sa recurga la anestezie. Despre cat de sigura este anestezia dentara in sarcina, dar si despre problemele dentare cu care te poti confrunta in aceasta perioada, afla mai multe din continuarea acestui articol.
Controlul periodic si ingrijirea dentara in sarcina
Sanatatea orala este considerata foarte importanta pentru a avea o sarcina sanatoasa. De aceea, se recomanda ca inainte de a ramane insarcinata, sa mergi la controlul periodic si sa iti rezolvi toate problemele stomatologice.
Motivele pentru care este extrem de important sa faci acest lucru le poti afla din videoul urmator, de la Dr. Eliza Dascalu, medic stomatolog in clinica ABC Eurodent 1 Decembrie 1918.
Specialistii dau asigurari ca ingrijirea dentara este sigura si in timpul sarcinii. Mai mult, ea este importanta pentru tine si pentru bebelus. In acest sens, medicul dentist te va ajuta sa iti imbunatatesti sanatatea orala, si, totodata, iti va trata eventualele problemele. Pentru a putea face acest lucru, uneori, ar putea fi nevoit sa apeleze la anestezia dentara in sarcina.
Cauze pentru aparitia problemelor dentare in sarcina
Cresterea nivelului de hormoni din aceasta perioada poate produce hipertrofie, respectiv umflarea gingiilor, si sangerarea lor. Acest lucru favorizeaza retentia resturilor alimentare, sub forma de pelicula, care poarta denumirea de placa bacteriana. Aceasta placa este foarte lipicioasa, dar poate fi curatata cu un periaj foarte riguros si corect, despre care poti afla mai multe din articolul Periaj dentar corect. In lipsa acestuia, placa bacteriana se poate transforma foarte repede in tartru.
Tartrul este foarte dur si se poate indeparta numai de catre medicul dentist, prin manopera numita detartraj. In clinicile ABC Eurodent, poti beneficia de acest serviciu la un tarif special. Oferta actuala o poti vedea aici.
Tartrul si parodontita
Atentie! Daca tartrul nu este indepartat, poate aparea afectiunea numita parodontita. Boala afecteaza osul si gingia. Netratata, parodontita poate duce pana la mobilitatea si pierderea dintilor. Despre aceasta afectiune, poti afla mai multe din articolul Ce este parodontita.
Avand in vedere riscul aparitiei acestei boli, in timpul sarcinii, mai mult ca oricand, examenele parodontale, respectiv examinarea gingiilor, sunt foarte importante. Si asta in timp ce trebuie acordata o atentie semnificativa periajului. O poti face cu ajutorul unei periute manuale sau electrice. Despre beneficiile fiecareia poti afla mai multe din articolul Periuta de dinti electrica sau clasica: avantaje si dezavantaje.
Cariile si anestezia dentara in sarcina
Pe langa problemele de cauza gingivala si parodontala, in sarcina, frecvent intalnite sunt varsaturile repetate, regurgitarea alimentelor sau a bauturilor. Pot aparea cariile dentare cauzate de acizii puternici care acopera dintii, afectand smaltul. Este foarte important sa nu te speli pe dinti imediat dupa ce ai vomitat.
Se recomanda sa te clatesti cu apa de gura ce contine fluor si sa astepti aproximativ o ora. Abia aceea, poti sa iti periezi dintii.
Motivul pentru care se recomanda acest lucru este ca se poate intampla ca in timpul periajului sa se accentueze senzatia de voma. Si asta mai ales cand ajungi in zonele laterale, in dreptul molarilor. In acest caz, ai putea schimba periuta de dinti cu alta care are capul mai mic.
Durerea si anestezia dentara in sarcina
O alta problema care poate aparea este durerea la nivelul dintilor. Daca te confrunti cu acest lucru, nu astepta sa dispara de la sine. Mergi de urgenta la medicul stomatolog. Acesta va stii ce sa faca, chiar si in situatia in care este nevoie de anestezie dentara in sarcina.
Durerea cu care te confrunti poate fi cauzata de mai multi factori. De exemplu, poate fi generata de o carie profunda, si atunci intereseaza pulpa dentara (nervul). De asemenea, mai poate fi din cauza de o infectie, fractura dentara, etc.
In cazul in care te prezinti la stomatolog pentru o urgenta medicala, este foarte important sa spui inca de la inceput ca esti insarcinata. Noi, in clinicile ABC Eurodent, acordam prioritate urgentelor medicale. Daca te afli in aceasta situatie, poti suna chiar acum la 021 9924. De asemenea, dispunem de o retea de cabinete. Poti alege sa mergi in clinica care se afla cel mai aproape de tine. Adresele clinicilor noastre le poti vedea aici.
Anestezia dentara in sarcina, cu acordul medicului ginecolog
Referitor la tratament, in durerea dentara cu afectarea pulpei dentare (a nervului), se poate opta pentru:
- un pansament calmant;
- un tratament local – indepartarea nervului.
Ambele proceduri se fac cu ajutorul anestezicelor locale. Ele se vor administra numai daca este necesar si, bineinteles, cu acordul obstetricianului. Dupa indepartarea nervului, canalele se vor obtura. Apoi se va restaura coroana dintelui in cauza, pentru buna functionalitate in masticatie.
In cazul in care ai nevoie de o coroana dentara, Dr. Narcisa Mehedintu, medic ABC Eurodent, iti prezinta, in videoul urmator, variantele pentru care poti opta.
Despre daca vrei sa afli mai multe despre proceduri medicale, solutii de tratament si sfaturi despre cum sa iti pastrezi dantura sanatoasa, poti obtine informatii de pe canalul nostru de Youtube.
Se mai poate intampla ca dintele sa nu poata fi salvat. In cazul acesta este necesara extractia lui. Pentru extractie este nevoie de radiografie. Aceasta ajuta medicul stomatolog sa vada detalii esentiale pentru stabilirea unui diagnostic corect, afectiunea dintelui sau a tesuturilor inconjuratoare. De exemplu, ce se gaseste la nivelul radacinii, ce forma au ele, eventuale fracturi etc.
Se recomanda ca in cazul in care este necesara o extractie dentara, aceasta va trebui sa fie temporizata. Intr-o prima faza, se vor incerca tratamente prin care medicul dentist sa calmeze durerea si prin care poate mentine pe arcada dintele, pana cand vei putea face atat o radiografie dentara, cat si extractia in sine, in conditii de siguranta.
Radiografia in sarcina
Se recomanda ca radiografiile dentare sa fie evitate in sarcina. Si asta deoarece se dezvolta organele copilului, mai ales in primul trimestru de sarcina.
Centrele de radiologie moderne dispun de aparatura performanta si cu doze foarte mici de radiatii, ce nu afecteaza fatul. Totusi, este recomandat sa se evite astfel de metode de diagnosticare.
Infectia, cauza a durerii
In cazul infectiei, dintele va trebui deschis, pentru a realiza drenajul acesteia. In perioada sarcinii, infectarea unui dinte este o problema serioasa. Si asta pentru ca infectia se poate extinde, afectand chiar sarcina.
De asemenea, se cunoaste faptul ca in timpul sarcinii, trebuie evitate, pe cat posibil, medicamentele, in special antibioticele. Daca este nevoie, medicul stomatolog, in colaborare cu medicul obstretician, iti pot prescrie antibioticul potrivit.
Anestezia dentara in sarcina: tipuri de anestezie ce trebuie evitate
Alte forme de anestezie, ca de exemplu sedarea intra-venoasa sau anestezia generala trebuie evitate in timpul sarcinii.
In schimb, daca ai aflat de curand ca esti insarcinata si nu ai mai fost de mult timp la stomatolog, este momentul sa iti faci o programare. Si asta in special pentru a discuta despre posibilele probleme dentare. Despre controlul periodic, poti afla mai multe de aici.
Pentru a evita problemele de cauza stomatologica in timpul sarcinii, este bine sa le rezolvi inainte pentru a nu te confrunta cu proceduri nerecomandate in aceasta perioada. De asemenea, se recomanda ca tot inainte de sarcina, in cazul in care ai nevoie, sa iti schimbi obturatiile vechi, din amalgam de argint sau cele din compozit.
Indiferent de situatia in care te afli, poti apela la medicii cu experienta ai clinicilor ABC Eurodent, care se vor asigura ca vei fi tratata corespunzator, astfel incat sa ramai in siguranta. Pentru programare, poti suna la 021 9924.
Articolul a fost realizat cu sprijinul Dr. Liliana Cristea, medic dentist in cadrul clinicilor ABC Eurodent.