Intretinerea protezelor dentare

Protezele dentare totale si partiale sunt piese protetice ce inlocuiesc dintii lipsa de pe o arcada edentata total sau partial. Acestea necesita o ingrijire constanta pentru a le pastra curate si functionale. Este important sa iti ingrijesti proteza la fel cum ti-ai ingriji dintii naturali, cu tehnici specifice pentru intretinerea protezelor dentare.

In mod similar danturii naturale, protezele dentare sunt expuse pericolului de a dezvolta placa bacteriana, tartru si pete. Cele mai frumoase si precise proteze pot dauna dentitiei ramase si campului protetic, din cauza lipsei de igiena.

Tehnici pentru intretinerea protezelor dentare

Se recomanda intretinerea protezelor dentare prin curatarea (perierea), dupa fiecare masa, a protezei si a dintilor restanti ( la proteza partiala, scheletata). Pacientii care nu mananca seara isi vor curata totusi protezele inainte de culcare.

Proteza poate fi periata cu o perie cu cap mic sau mediu cu peri moi. Evita periutele cu peri tari deoarece acestea pot deteriora suprafata roz, de acrilat, a protezelor. Exista periute specific concepute pentru curatarea protezelor. Perierea se face deasupra chiuvetei, care trebuie sa fie aproape plina cu apa, sau deasupra unui vas cu apa, pentru a diminua socul si a impiedica deteriorarea protezei daca aceasta aluneca din mana.

Folositi sapun, lichid de spalat vase diluat sau un produs specific pentru curatarea acrilatului protezelor. Este bine sa evitati detergentii puternici sau pastele de dinti, ce pot matui si zgaria fin luciul acrilatului. In ceea ce priveste dintii restanti, se foloseste peria si pasta de dinti obisnuite. Se recomanda chiar periajul crestelor edentate si a mucoasei bucale.

Solutii pentru intretinere

Exista o serie de produse concepute pentru curatarea protezelor. Printre acestea: periute speciale, paste de curatat sau solutii. Pastilele efervescente reprezinta un produs de curatare extrem de eficient. Protezele se introduc intr-o solutie preparata din 1 sau 2 pastile diluate intr-un pahar cu apa.

Solutiile efervescente au un efect ridicat de curatare, indepartand petele care nu ies la periaj si improspatand aspectul protezelor. Este esential sa respecti instructiunile din prospectul fiecarui produs. Nu folosi apa fierbinte deoarece poate deforma proteza. Unele proteze partiale au sisteme metalice de ancorare. Anumite produse de curatare pot deteriora metalul, asadar, este bine sa discuti cu medicul dentist despre optiunile de igienizare.

Pana se acomodeaza cu proteza (protezele), pacientul trebuie sa o/le poarte zi si noapte, favorizand si grabind astfel integrarea protezei. Dupa perioada de acomodare, proteza nu mai trebuie purtata noaptea. Ea va fi pastrata intr-un pahar cu apa, pentru a evita deshidratarea acrilatului, bineinteles, dupa ce a fost curatata. Se asigura astfel o perioada de repaus a tesuturilor buco-dentare.

Dupa aplicarea protezei, pacientul trebuie revazut dupa 24 de ore, maximum 48 de ore, pentru eventualele retusuri. Pacientul trebuie sa fie constient ca este necesar un control periodic, cel putin la 6 luni, pentru a se realiza, daca este necesar, captusiri si eventuale tratamente conservative.

Contacteaza medicul stomatolog ori de cate ori simti dureri sau disconfort sau ti se pare ca proteza a devenit “prea larga”. Daca proteza se rupe, se sparge, se crapa sau nu mai sta fixa, adreseaza-te medicului dentist. Nu incerca sa o repari singur pentru ca o poti distruge definitiv. Despre ingrijirea lucrarilor fixe, AICI.

Autor: Dr. Florescu Andreea, medic dentist ABC Eurodent; Surse: Tratamentul edentatiei partiale cu proteze mobile – Andrei Ionescu, www.infodentis.com, www.mydenturecare.com; Sursa foto: www.tenderdent.ro, www.kiseleffdental.com, www.missionlaserdentistry.com

oferte speciale

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x