In ciuda unei igiene orale corecte si a unei alimentatii sanatoase, ne putem confrunta cu gingii inflamate sau chiar cu sangerare, fara a avea o explicatie evidenta. Cauzele pentru sangerarea gingiilor pot fi ascunse si multiple, dar cu o vizita la medicul dentist vei rezolva cu siguranta problema. Pana ajungi la doctor, afla din articol ce poti face pentru a preveni sangerarea sau pentru a diminua disconfortul.
Sangerarea gingiilor si periajul dentar
De obicei, sangerarea gingiilor apare in timpul periajului dentar. Pot aparea insa si sangerari spontane, insotite de dureri in timpul masticatiei sau de sensibilitate dentara la contactul cu anumiti stimuli (alimente/lichide reci, calde).
Fie ca observi sange in chiuveta atunci cand clatesti gura, fie ca il simti ocazional in cavitatea bucala, sangerarile gingivale nu trebuie ignorate. Acestea pot duce la afectiuni mai grave precum inflamatiile, retractia gingiilor si, intr-un final, chiar la pierderea dintilor.
Sangerarea gingiilor poate avea cauze multiple, printre care:
- o igiena deficitara;
- obiceiuri vicioase;
- o alimentatie necorespunzatoare;
- imunitate scazuta;
- automedicatie, precum administrarea de ibuprofen, aspirina sau de anticoagulante fara avizul medicului;
- probleme dentare netratate;
- traumatisme bucale.
Colega noastra din clinica ABC Eurodent Compozitorilor, dr. Alexandra Iacob explica in urmatorul video cat de important este sa ajungem la medic de la primele probleme, pentru a evita transformarea sangerarii gingivale in afectiuni mai grave, chiar ireversibile. Afla ce poti face pentru a preveni sangerarea gingivala!
Chiar daca te confrunti cu sangerarea gingiilor, periajul trebuie realizat in continuare, de cate doua ori pe zi, cu ajutorul unei periute de dinti cu peri moi. Periuta poate fi una electrica sau manuala. Afla mai multe informatii despre alegerea periutei de dinti potrivita din articolul Periuta de dinti electrica sau clasica: avantaje si dezavantaje.
Periajul trebuie realizat corect, conform recomandarii medicilor stomatologi. Totodata, acesta trebuie insotit de tehnici auxiliare de igiena orala, precum: dusul bucal, apa de gura si ata dentara. O igiena deficitara poate influenta negativ sanatatea orala si poate genera sangerarea gingiilor.
Alimentatia si fumatul, posibile cauze
Inflamatia gingiilor si chiar sangerarile gingivale pot fi un efect al unor obiceiuri vicioase, precum fumatul. Acesta afecteaza microcirculatia vasculara, reduce abilitatea corpului de a lupta cu infectia si de a vindeca gingiile afectate.
De asemenea, un rol important in mentinerea sanatatii orale si a intregului organism ii revine alimentatiei. Dar un regim fara fast-food si mancare ultra-procesata nu inseamna neaparat ceva benefic si pentru sanatatea ta dentara. O dieta de tip Paleo (cu un consum de alimente integrale, neprocesate) sau cu un numar redus de carbohidrati poate fi o cauza a sangerarilor gingivale.
Totodata, dietele de reducere a kilogramelor in plus pot elimina din meniul zilnic fructele, care contin zaharuri si fructoza. Dar, implicit, vei elimina si aportul de vitamina C. Studii recente indica o legatura directa intre lipsa acesteia din organism si sangerarea gingiilor.
Sangerarea gingiilor si valorile vitaminei C din organism
Valorile normale ale vitaminei C in corpul uman sunt:
• pentru femei: 75 mg/zi;
• pentru barbati: 90 mg/zi.
Consumul legumelor verzi (frunze de telina, spanac etc.), dar si a radacinoaselor (morcovi) contribuie la mentinerea elasticitati ginigivale optime. Astfel, poti preveni aparitia sangerarilor gingivale, aceste legume avand un aport crescut de vitamina C. Daca valorile de mai sus nu sunt atinse prin dieta zilnica, medicul poate recomanda administrarea de suplimente alimentare cu doze de pana la 200 mg/zi.
Mai multe informatii despre rolul dietei in sanatatea orala poti afla din articolul Dintii si alimentatia.
Sangerarea gingiilor si automedicatia
O alta cauza a sangerarii gingiilor poate fi automedicatia. Prin administrarea de ibuprofen, aspirina sau de anticoagulante fara avizul medicului, ne putem supune unor riscuri majore pentru sanatate.
Si imunitatea scazuta poate duce la sangerari gingivale. Aceasta a fost corelata cu niveluri scazute de vitamina C, dar si cu alte boli asociate, precum gingivita, diabetul sau anemia.
De asemenea, sangerarile gingivale pot sa indice si alte probleme de sanatate cu afectarea altor organe, respectiv inima, creier si rinichi. Efectuarea controalelor medicale periodice, a analizelor si prevenirea afectiunilor, in general, pot mentine in limite normale sanatatea corpului uman si a danturii.
Vizita la medic, primul pas pentru stoparea sangerarii gingiilor
Primul pas in depistarea cauzei sangerarilor gingivale este vizita la medicul dentist. In cadrul consultatiei, se va face anamneza si se vor analiza posibilele motive ale aparitiei sangerarilor.
Pentru remedierea problemei, medicul va lua masurile necesare. Totodata, iti va oferi si recomandari utile pentru realizarea unui periaj corect, care sa nu agreseze si mai tare gingiile. Exista o serie de reguli de aur in realizarea unei igiene orale corecte, zi de zi. Specialistii ABC Eurodent iti explica pas cu pas ce ai de facut in articolul Periajul corect.
Totodata, este indicat sa realizezi o igienizare profesionala (periaj si detartraj), la cel mult 6 luni, pentru eliminarea tartrului si a placii bacteriene. Efectuarea anuala a analizelor de sange te va ajuta sa monitorizeri usor nivelul vitaminei C in organism si sa previi aparitia altor afectiuni.
In clinicile noastre, beneficiezi de tratamente moderne si eficiente pentru solutionarea cu succes a oricarei probleme stomatologice. De la simplele controale periodice sau sangerarea gingiilor, la implantologie, chirurgie orala sau la urgente stomatologice, echipa noastra este pregatita sa iti ofere tot suportul de care ai nevoie. Fara teama, fara durere, la cele mai bune preturi. Contacteaza-ne!
Surse: health.harvard.edu; pharmacytimes.com; medicalnewstoday; news-medical.net; eurekalert.org
Autor: Dr. Tatiana Trifan, medic dentist, coordonator al clinicii ABC Eurodent Compozitorilor