Lipsa dintilor iti poate afecta viata sociala! Solutii si tratamente moderne

Edentatia reprezinta lipsa unui dinte. Aceasta poate fi partiala sau totala. Lipsa dintilor are numeroase consecinte asupra pacientilor, de la cele vizibile, fiziologice pana la cele psihice, precum: stima si increderea de sine. Vestea buna este ca poti preveni astfel de prombleme stomatologice. Iar daca deja te confrunti cu ele, exista solutii estetice si durabile la care poti apela. Despre toate acestea vorbim, pe larg, in continuarea acestui articol.

Pe langa influenta asupra vietii sociale, lipsa dintilor are in primul rand repercusiuni asupra functiilor aparatului dento-maxilar, modificand diferite functii de baza ale corpului.

Lipsa dintilor si masticatia

Persoanele cu dinti lipsa mesteca mai greu. Contactele dento-dentare nu mai sunt echilibrate, o parte dintre dinti sunt utilizati mai putin, o alta parte sunt suprasolicitati, iar acestia din urma cedeaza mai usor. Daca masticatia este ineficienta, in timp apar modificari si la nivelul articulatiei temporo-mandibulare. Acestea pot produce durere cand au loc miscarile de deschidere si inchidere ale gurii. Pot aparea chiar sunete ciudate (cracmente).

Contactele ocluzale premature conduc la destabilizarea pozitiilor mandibulo-craniene dinamice. Acest lucru se produce prin blocarea si/sau devierea mandibulei. Astfel, sunt implicati in procesul patologic muschii mobilizatori ai sistemului stomatognat si articulatia temporo-mandibulara.

solutii Bucuresti pentru dinti lipsa

Problemele masticatorii ii pot influenta pe pacienti sa evite sa manance de fata cu alte persoane, determinand astfel evitarea intalnirilor si scaderea nivelului de socializare.

Probleme de deglutitie

O data cu modificarea masticatiei, este afectat si procesul de inghitire. Atunci cand masticatia este ineficienta, deglutitia alimentelor devine mai dificila. Extrapoland, pacientii pot ajunge chiar la afectiuni gastrice, pot pierde in greutate din cauza ca nu se hranesc corect. Disconfortul aparut in viata pacientilor din cauza problemelor dentare poate rari ritmul iesirilor cu prietenii, crescand gradul de izolare sociala.

Totodata, alimentatia joaca un rol important in mentinerea sanatatii dintilor si a organismului. Lipsa dintilor influenteaza deciziile culinare si poate genera o pierdere in greutate sau alegerea unor alimente mai putin benefice. Poti afla mai multe informatii din articolul Dintii si alimentatia.

Lipsa dintilor genereaza migrari dentare

Si in cazul ocluziei (muscaturii) apar dezechilibre majore chiar daca lipseste si un singur dinte. Dintii laterali invecinati cu spatiul edentat basculeaza, adica se inclina doar din coroana, radacina ramanand pe loc. Apar astfel spatii intre dintii vecini, iar dintii antagonisti migreaza in plan vertical, respectiv sparg planul de ocluzie. Practic, dintii vecini – antagonisti si laterali edentatiei – tind sa inchida spatiul aparut, insa o fac intr-un mod incorect.

Chiar daca ajung la dentist pentru protezarea bresei edentate (implant, lucrare, proteza), se poate intampla sa nu mai existe destul spatiu pentru reconstructia dentara. In functie de gradul de migrare a dintilor, devin necesare manopere suplimentare, precum:

  • aparat ortodontic;
  • slefuiri suplimentare;
  • extractii dentare.

Fonatia si estetica faciala la persoanele edentate

Edentatia poate duce la afectarea pronuntiei anumitor cuvinte, mai ales in cazul lipsei dintilor frontali. In acest caz al pierderii dintilor din fata, poate fi afectata si fizionomia pacientului. Dintii reprezinta un suport pentru buze, asa ca orice modificare de pozitie sau lipsa acestora influenteaza felul in care buzele se aseaza. Pacientii edentati total (care au suferit o pierdere completa a dintilor) prezinta un profil facial concav, cu buzele retrase in interior, deoarece buzele nu mai au pe ce sa se aseze. Intreaga fata are un aspect imbatranit.

Dr. Cristian Irimia, medic stomatolog cu competenta in implantologie si coordonator al clinicilor ABC Eurodent iti explica in urmatorul video care este perioada optima de reconstruire a dintilor lipsa si de cate implanturi ai nevoie pentru o reabilitare orala completa, estetica, functionala.

Aceste doua consecinte ale pierderii dintilor isi pot pune amprenta puternic asupra psihicului si stimei de sine a persoanelor, indiferent de gen si varsta. Acest lucru este confirmat si de studiile de specialitate.

Viata sociala a pacientilor influentata de lipsa dintilor

Pe langa afectarea functiilor aparatului dento-maxilar prezentate mai sus, trebuie sa mentionam si aspectele mai putin vizibile care apar in viata pacientilor cu dinti lipsa. Este vorba de afectarea calitatii vietii, a stimei de sine, a imaginii despre propria persoana si a relatiilor interumane. Inaintarea in varsta, afectiunile gingiilor, fumatul, lipsa accesului la ingrijirea dentara, bolile cronice precum diabetul si bolile de inima cresc riscul de pierdere a dintilor.

Cei care au dinti lipsa, mai ales in zonele frontale sau pe spatii largi, au tendinta de a evita compania altor persoane in timpul meselor. Acestia isi pun mana la gura cand vorbesc, prefera discutiile telefonice sau comunicarea pe retelele sociale pentru a-si proteja imaginea. Pot evita iesirile in societate si intalnirile cu familia. Pot trece prin stari precum timiditate, irascibilitate. Cercetatorii au concluzionat ca personalele edentate au o stima de sine scazuta, in comparatie cu cele care au o dantura completa si sanatoasa.

Referindu-ne strict la viata sociala si la cum este ea afectata de lipsa dintilor, imagineaza-ti situatia in care iesi la o terasa cu prietenii si nu poti comanda felul preferat de mancare pentru ca nu ai o masticatie eficienta. De asemenea, este posibil sa apara si durerile de stomac sau indigestia din cauza mestecarii incomplete a bolului alimentar sau a alegerii frecvente de alimente semilichide. Eziti sa razi la glume sau sa apari in poze. Si dintr-o data, intalnirea parca nu mai are acelasi farmec.

Cu atat mai mult, edentatia totala reprezinta un moment de cumpana in viata pacientului, afectand nu numai aparatul stomatognat, dar si psihicul pacientului. In mod clar, unele bucurii ale vietii nu pot fi gustate fara dinti! Vestea buna este ca exista si solutii eficiente la care poti apela cu incredere pentru reconstructia completa a danturii.

Lipsa dintilor, cauze si solutii de tratament

Cea mai des intalnita cauza a pierderii dintilor o reprezinta caria dentara. Aceasta se poate complica in timp, transformand dintii in resturi irecuperabile.

implant dentar Bucuresti

Alte cauze ale aparitiei edentatiei pot fi:

  • boala parodontala – dintii isi pierd suportul osos, devin mobili si durerosi;
  • traumatismele dentare ( fracturi dentare si nu numai) – duc la pierderea instantanee a dintilor sau la scurt timp dupa producerea traumatismului;
  • disfunctiile ocluzale – in cazul in care exista un contact prematur, apare o suprasolicitare cu cedarea dintelui/dintilor in cauza;
  • afectiuni generale ale corpului – precum diabetul, cancerul etc.

Controalele periodice pot preveni aparitia complicatiilor stomatologice si pierderea dintilor. In cazul in care deja te confrunti cu o astfel de situatie, nu te ingrijora! Exista solutii de inlocuire eficienta a dintilor lipsa. In functie de particularitatile cazului tau, poti apela la implantul dentar sau la proteza dentara.

In sectiunea Implantologie, specialistii nostri iti ofera toate detaliile necesare pentru a lua cea mai buna decizie, in conformitate cu nevoile tale. Totodata, iti oferim un raport excelent calitate – pret la servicii dentare de top si oferte speciale, prezente in toate clinicile noastre. Le poti vedea in pagina Oferte.

Misiunea ABC Eurodent este sa se ocupe in detaliu de sanatatea ta dentara, pentru a te ajuta sa afisezi mereu un zambet complet, functional si estetic.

Sursa: sciencedaily.com; ibn.idsi.md; dentfix.ro

Articol realizat de Dr. Roxana Tite, medic stomatolog la ABC Eurodent.

oferte speciale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x