Implantul dentar este solutia moderna, eficienta si estetica preferata atat de medici, cat si de pacienti, pentru inlocuirea dintilor lipsa. In unele cazuri, succesul tratamentului poate fi influentat de anumite afectiuni ale pacientului, de tratamente medicamentoase sau obiceiuri mai putin sanatoase. Citeste acest articol pentru a descoperi care sunt efectele pe care le are fumatul dupa implant si ce solutii iti recomanda specialistii.
Tratamentul cu implant dentar este o interventie chirurgicala ce necesita gingii sanatoase, structura osoasa buna si o igiena orala optima. De aceea, medicul te poate incuraja sa renunti complet la fumat sau sa reduci semnificativ cantitatea, inainte de a incepe procedura de implant. Daca esti un fumator inrait si de lunga durata, exista posibilitatea ca procedura de implant dentar sa nu se realizeze sau lucrarea sa aiba o durata mult mai mica de viata decat in conditii optime.
Studii recente indica fumatul (cel putin o tigara pe zi) ca fiind un factor semnificativ in esecul implanturilor dentare (pierderea completa a acestora). Rata de esec la fumatori – 6,35% este aproape dubla fata de nefumatori – 3,18%. Tutunul poate avea impact asupra vindecarii si osteointegrarii, adica fuziunea cu osul maxilarului. Totodata, ingreuneaza mentinererea igienei bucale in jurul implanturilor.
Principalele riscuri generate de fumatul dupa implant
Fie ca vorbim de tigarile clasice, fie ca ne gandim la cele electronice, ambele variante lasa urme pe dantura si in cavitatea bucala. Iata principalele urmari cu care te poti confrunta:
- In unele cazuri, este necesara realizarea unei grefe osoase pentru a permite maxilarului sa fie suficient de puternic in sustinerea implanturilor dentare. Tutunul poate pune in pericol succesul acestei grefe osoase si inserarea ulterioara a implantului.
- Nicotina din fum ingusteaza vasele si reduce fluxul de sange si de oxigen catre tesuturile moi. Acest lucru poate afecta raspunsul imunitar al organismului. Prin urmare, se incetineste procesul de vindecare. Fumatul dupa implant afecteaza osteointegrarea si creste riscul ca implanturile sa nu se vindece corect dupa ce sunt inserate. De aceea, este foarte probabil sa esueze in timp.
- Fumul pe care il inhalezi cand fumezi poate arde tesuturile din gura. Poate deteriora sau bloca glandele salivare. Saliva este necesara pentru a spala placa si acidul. Acumularea acestora deterioreaza, in timp, gingiile si osul care sustin implanturile. Lipsa de saliva poate duce, de asemenea, la o gura uscata, mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Solutii pentru a diminua efectele generate de fumatul dupa implant
In ciuda tuturor aspectelor enumerate mai sus, acest obicei nu este o contraindicatie absoluta pentru implantul dentar.
Iata cateva solutii la indemana, care te pot ajuta in minimizarea efectelor negative aduse de fumatul dupa implant si sa te bucuri de un tratament cu implant dentar finalizat cu succes:
- Ideal este sa renunti la tigari chiar inainte de inceperea tratamentului. Fumatul dupa implant ar trebui oprit timp de cel putin 3 luni, pentru a permite vindecarea si osteointegrarea.
- Acorda atentie maxima igienei orale, ofera danturii o ingrijire speciala in perioada imediat urmatoare inceperii tratamentului.
- Hidrateaza-te corespunzator pentru a stimula producerea de saliva si eliminarea bacteriilor.
Calitatea implantului si experienta medicului stomatolog care realizeaza lucrarea cresc sansele de reusita ale tratamentului. Totodata, ii ofera rezistenta la numerosi factori de risc, printre care si fumatul. Un implant dentar poate dura o viata intreaga, in functie de:
- sanatatea orala a pacientului;
- ingrijirea acordata in intretinerea acestuia;
- de profesionalismul cu care s-a realizat lucrarea;
- de tipul implantului la care s-a apelat.
La ABC Eurodent, iti punem la dispozitie servicii de implantologie de top, specialisti cu o vasta experienta si preturi speciale la cele mai bune implanturi dentare.
Tutunul si sanatatea
Cu totii cunoastem influenta negativa a fumatului asupra sanatatii generale. Acesta reprezinta una din principalele cauze de deces si de imbolnavire, cum ar fi boli coronariene, accident vascular cerebral, pneumonie si diferite tipuri de cancer.
De asemenea, este binecunoscut faptul ca tutunul are efecte nocive si asupra sanatatii orale. Fumatul este una dintre cauzele majore ale pierderii dintilor si ar fi putut contribui la motivul pentru care acum ai nevoie de implanturi. Daca esti fumator si iti doresti sa apelezi la aceasta procedura, o discutie cu medicul stomatolog te va ajuta sa iei cea mai buna decizie.
Alte efecte negative ale fumatului asupra sanatatii orale
Daca mai sus am concluzionat de ce este contraindicat fumatul dupa implant dentar, dorim sa iti atragem atentia si asupra altor urmari pe care le are asupra sanatatii tale bucale.
Fie ca fumezi tigari clasice sau electronice, rezultatele negative generate de fumat asupra sanatatii orale nu se vor lasa indelung asteptate. Iata cateva dintre cele mai frecvente consecinte:
- Poate provoca o accelerare a bolilor gingiilor, ceea ce in timp duce la pierderea dintilor.
- Poti fi mai predispus la aparitia placii dentare si a tartrului.
- Genereaza colorarea dintilor din cauza nicotinei si a gudronului din tutun.
- Ai un miros neplacut in gura sau poti pierde mirosul si gustul.
- Ai un risc crescut de cancer oral.
Vizitele regulate la dentist sunt foarte importante in cresterea duratei de viata a implanturilor dentare si in mentinerea sanatatii tale orale per ansamblu, nu doar daca fumezi. Un control profilactic, la aproximativ 6 luni, poate preveni o serie de probleme si complicatii dentare. Pe langa verificare, medicul iti poate reimprospata respiratia si aspectul dintilor cu ajutorul unui detartraj si al unui periaj profesional.
Ne poti scrie in comentarii cu ce probleme dentare te confrunti. Sau poti veni in oricare dintre clinicile noastre din Bucuresti, pentru a obtine un zambet complet, #albconfident.