Alergie la anestezice cu adrenalina

Cele mai multe acte terapeutice realizate de catre medicul stomatolog presupun anestezie, pentru asigurarea unei sedinte confortabile, fara durere si anxietate. Citeste articolul pentru a afla cum actioneaza anestezicele locale asupra organismului si care sunt riscurile.

In prezent, sunt utilizate substante anestezice locale care au calitati superioare. Ele actioneaza prin blocarea conductibilitatii nervoase si provoaca disparitia temporara a sensibilitatii. Majoritatea preparatelor contin si un vasoconstrictor, cum este adrenalina. Se contracareaza efectul vasodilatator al anestezicului de baza, obtinandu-se totodata un efect anestezic cu durata crescuta.

anestezie stomatologie

Despre adrenalina, pe scurt

Adrenalina este un hormon secretat in organism (endogen), direct in sange, de catre glanda suprarenala.

Ce anume provoaca alergia? In cazul anesteziei locale, majoritatea accidentelor alergice sunt provocate de:

  • substanta anestezica (lidocaina/xilina, articaina, mepivacaina, bupivacaina etc);
  • conservantii din solutia anestezica (de exemplu methylparaben, metabisulfit de sodiu-E223).

Alergie la anestezice cu adrenalina

Metabisulfitul de sodiu sau E223

Metabisulfitul de sodiu sau E223 este folosit pe post de antioxidant, antiseptic si este un cunoscut conservant pentru diverse solutii din industria cinematografica, farmaceutica si cosmetica ori in industria alimentara. Acesta este utilizat si ca excipient si stabilizator pentru adrenalina din fiolele cu substante anestezice.

Testarea pentru alergie

Medicii stomatologi, atunci cand este cazul, colaboreaza cu medicii alergologi pentru a constata o eventuala predispozitie la alergenii constituenti ai anestezicelor. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele predispuse la reactii alergice (astm bronsic, alergie la polen, praf, etc.), dar nu numai. Recomandarea este valabila si pentru cei carora nu li s-a mai efectuat vreo anestezie pana atunci. Un test rapid presupune injectarea unei cantitati extrem de mici din fiola anestezica, subcutanat, la nivelul antebratului.

alergie la anestezie

Persoanele care se stiu cu teren alergic, astmatic sau plurialergici sunt sfatuite  de medicul stomatolog, in urma anamnezei, sa realizeze teste de tip patch-uri dermice la departamentele de alergologie, pentru a vedea exact la ce anestezice reactioneaza si la care nu.

Testarea pentru alergie

Alergologii sfatuiesc, inainte de a utiliza lidocaina si alte medicamente capabile sa provoace o alergie, sa faca un test subcutanat pentru sensibilitate. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele predispuse la reactii alergice (astm bronsic, alergie la polen, praf, etc.), dar nu numai. Recomandarea este valabila si pentru cei carora nu li s-a mai efectuat vreo anestezie pana atunci. Testul rapid presupune injectarea unei cantitati extrem de mici din fiola anestezica, subcutanat, la nivelul antebratului. Se observa reactia locala in urmatoarele 10-15 minute. O reactie alergica se observa fara dubii.

anestezie dentara

Persoanele care se stiu cu teren alergic, astmatic sau plurialergici sunt sfatuite sa realizeze teste de tip patch-uri dermice la departamentele de alergologie, pentru a vedea exact la ce anestezice reactioneaza si la care nu.

Alergie la anestezice cu adrenalina: fiole cu cantitate redusa

Este bine sa stii ca exista fiole cu anestezic care au mai putina adrenalina sau mai multa. Tipul de anestezie efectuata este decis de medicul stomatolog in urma anamnezei.

O alternativa pentru eliminarea disconfortului si a anxietatii in timpul procedurilor stomatologice este si inhalosedarea, despre care puteti citi mai multe in Inhalosedare.

Recomandarea este de a discuta deschis cu medicul despre istoricul medical general, medicatia luata, istoricul stomatologic si experientele trecute. Poti citi mai multe despre costul unei consultatii stomatologiceaici. Orice amanunt poate conta pentru ca medicul stomatolog sa faca alegerea corecta in ceea ce priveste actul medical.

oferte speciale

3 2 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
0
Ai o intrebare? Lasa-ne un comentariux
()
x