SERVICII
ABONEAZA-TE LA NewslEtter
Oferte lunare, adaptate nevoilor tale. Afla primul ce pregatim si cum poti beneficia de cel mai bun pret! Prin abonare, accepti conditiile enuntate aici.
cum se face un
Detartrajul este o manevra de curatare a dintilor de placa bacteriana si tartru depuse pe suprafata dentara. Prin periaj incorect sau lipsa periajului, pe suprafata dintilor se depune o matrice lipicioasa, care impreuna cu bacteriile din saliva si resturile alimentare formeaza placa bacteriana.
Matricea are un aspect albicios, lipicios, la baza dintilor, pe jumatate sau chiar pe toata suprafata lor. Neindepartarea acestei placi (tot lipsa periajului, neglijenta) si mentinerea ei, favorizeaza aparitia tartrului, care este o placa bacteriana mineralizata, intarita, datorita mineralelor si sarurilor din saliva si alimente.
Fumatul este un factor favorizant al tartrului, dar nu determinant. El contribuie la colorarea tartrului in galben, brun sau chiar negru. Are un efect negativ asupra gingiiilor, favorizand circulatia deficitara, ingreunand vindecarea.
Detartrajul poate fi facut cu ultrasunete sau manual.
Cel cu ultrasunete implica o ansa speciala montata la un aparat ce produce unde ultrasunete si prin vibratii se disloca tartrul.
Dupa detartraj, se realizeaza periajul profesional care continua actiunea detartrajului. Acesta se realizeaza cu periute rotative montate la piesa contraunghi si cu o pasta de periaj profesionala, mai abraziva si cu putere mai mare de curatare.
Dupa detartraj vor ramane niste spatii intre dinti, in locul papilelor gingivale initiale, dar care se vor umple pe masura ce gingia isi revine. Exista posibilitatea aparitiei sensibilitatii dentare. Aceasta deasemenea va trece in timp, odata cu vindecarea gingiei.
Detartrajul manual se realizeaza cu instrumente de mana. Este mai anevoios, dar are indicatiile sale (persoane cu peace-maker).
Importanta detartrajului se reflecta asupra sanatatii gingiilor. Tartrul mentinut favorizeaza aparitia gingivitelor (inflamatia lor, sangerarea frecventa, abundent) si ulterior a parodontitelor. Parodontitele cronice (cunoscuta parodontoza) duc la pierderea insertiei ligamentelor dentare si consecutiv la mobilizarea dintilor. Astfel, dintii se pot pierde foarte usor fara a avea leziuni carioase.
Oferte lunare, adaptate nevoilor tale. Afla primul ce pregatim si cum poti beneficia de cel mai bun pret! Prin abonare, accepti conditiile enuntate aici.