Depunerile de placa bacteriana si tartru sunt inevitabile, oricat de corect te-ai spala pe dinti. Acestea apar ca urmare a consumului de dulciuri, bauturi acidulate, dar si din cauza resturilor alimentare care raman in locuri greu accesibile periajului efectuat acasa. In plus, cafeaua, vinul rosu, ciocolata sau orice alt aliment colorat pateaza dintii, iar asta se vede in timp. Pentru a tine sub control toate aceste aspecte, specialistii recomanda un detartraj cu ultrasunete, urmat de un periaj profesional. Descopera in articol in ce consta procedura, cine poate apela la aceasta si cat de des ar trebui realizata.
Depunerile de placa bacteriana si detartrajul cu ultrasunete
Tartrul este un complex organo-mineral aderent dintilor si altor structuri orale, cum ar fi lucrarile protetice, implanturile sau aparatele ortodontice. Se formeaza din saruri salivare si din placa bacteriana pe care nu reusim sa le indepartam prin periajul efectuat, zi de zi, acasa. Chiar si in cazul unei igiene exigente, pe suprafata dentara pot aparea pete precum cele de la cafea, ceai sau alimente colorate.
Tartrul reprezinta principala cauza in aparitia bolii parodontale, despre care poti citi mai multe in articolul Boala parodontala. Prin acumularea pe suprafetele dentare, placa bacteriana si tartrul determina inflamatie si retractie gingivala, ducand, in timp, la resorbtia osului si pierderea dintelui.
Tartrul dentar nu se poate indeparta acasa. De aceea, se recomanda vizita periodica la medicul stomatolog pentru evaluarea starii danturii si igienizare profesionala prin detartaj cu ultrasunete sau manual, dupa caz.
In cadrul unui detartraj cu ultrasunete, se genereaza vibratii inalte ce sparg cu usurinta depozitele de tartru de pe dinti. Procedura este realizata rapid si fara durere, fiind bine suportata de catre majoritatea pacientilor.
Sedinta de detartraj cu ultrasunete
In cadrul unei sedinte de igienizare profesionala, medicul urmareste indepartarea tartrului supragingival si subgingival, precum si a petelor pigmentare de pe dinti.
Dupa un detartraj cu ultrasunete, se realizeaza si periajul suprafetelor dentare cu o pasta specifica, abraziva. De asemenea, detartrajul si periajul profesional pot fi completate si cu o procedura de airflow.
Airflow-ul este o metoda de curatare a dintilor cu un dispozitiv ce genereaza un jet de apa, aer si particule fine de bicarbonat de sodiu. Acest jet actioneaza cu o presiune mare si are efect de indepartare a tuturor particulelor ramase dupa detartraj si periaj. Dantura capata o suprafata lucioasa si mai alba, datorita proprietatilor bicarbonatului.
Nu exista pacientul perfect, care sa nu aiba nevoie de un detartraj. In urmatorul video realizat in clinica ABC Eurodent Luica 176, ne explica “de ce” dr. Irina Chivulescu, medic specialist in protetica dentara.
Dupa o igienizare profesionala la cabinet, specialistii recomanda schimbarea periutei dentare cu una noua, cea veche fiind incarcata bacterian. Periajul dentar trebuie realizat in continuare de doua ori pe zi, dimineata si seara. Trebuie urmat apoi de folosirea atei dentare si de clatirea energica a gurii. Despre cum sa te speli eficient pe dinti poti afla mai multe tot de la medicii ABC Eurodent, din pagina Periaj corect.
Candidatii pentru detartraj cu ultrasunete
Detartrajul este recomandat oricui. De retinut este ca detartrajul cu ultrasunete se poate face indiferent de statusul dentar al pacientului adult sau adolescent, chit ca exista carii, plombe sau chiar lucrari protetice in cavitatea orala.
Pot fi situatii in care pacientul are dinti mai sensibili, in special daca sunt cariati si atunci sa apara un disconfort. Acolo, poate sa fie un pic mai dificil sa se realizeze un detartraj cu ultrasunete si atunci, pacientul trebuie intai sa apeleze la realizarea unei obturatii (plombe) sau a unui alt tratament necesar pe acel dinte.
Detartrajul se poate realiza si manual. Acesta este indicat in cazul copiilor si al pacientilor ce prezinta diferite probleme de sanatate, cum ar fi tinitusul – senzatie de tiuit in urechi. In aceasta situatie, nu se recomanda sa se lucreze cu sunete ascutite. In general insa, in primii ani de viata, un copil nu are nevoie de detartraj. Cel mult, se efectueaza un periaj profesional copiilor care au o igiena precara.
In principiu, este recomandat sa se realizeze un detartraj o data la 6 luni sau la maxim 12 luni. Sunt categorii de persoane care au nevoie de detartraj mai frecvent, cat si persoane carora li se poate efectua detartrajul o singura data pe an. Medicul stomatolog este cel in masura sa iti faca cea mai buna recomandare, in cadrul unui consult profilactic.
Atentie la alimentatie! Mancarurile moi si lipicioase favorizeaza depunerile de tartru. In schimb, alimentele dure, precum merele sunt indicate pentru autocuratare, in timpul masticatiei. Si cantitatea mare de apa detinuta de aceste fructe ajuta la curatarea suprafetelor dentare.
Avantajele unui detartraj cu ultrasunete
Sangerarea in timpul periajului este unul din primele semnele care ar trebui sa te trimita la stomatolog. Cel mai probabil ai gingiile afectate de placa bacteriana si de tartru. Gingivitele si cariile sunt efectele directe ale placii bacteriene si ale tartrului. In timp, acestea duc la probleme mult mai serioase, precum parodontopatii sau afectiuni ale radacinii dintilor. Bineinteles, toate acestea culmineaza cu probleme stomatologice complexe (extractii, pierderi osoase) si chiar de probleme digestive.
Bucura-te si tu de avantajele detartrajului:
Dinti curati si estetici
Detartrajul elimina tartrul si curata petele lasate de cafea sau vinul rosu. In urma ingrijirii profesionale, dintii devin mai albi, cu suprafete mai lucioase.
Absenta mirosului neplacut
In urma eliminarii depunerilor de bacterii din spatiile interdentare, respiratia redevine proaspata.
Disparitia inflamatiei gingivale
Curatarea tartrului de la baza dintilor duce si la decongestionarea gingiei, care se inflameaza atunci cand apare tartul.
Prevenirea cariilor
In urma curatarii placii bacteriene de pe dinti, medicul poate descoperi carii ascunse, in stadiu incipient, si poate interveni rapid pentru a opri dezvoltarea lor.
Prevenirea bolii parodontale
Inflamatia si sangerarea gigiilor determinate de prezenta tartrului si a placii bacteriene pot duce la aparitia parodontozei, care in timp genereaza chiar pierderea dintilor.
Prelungirea duratei de viata a lucrarilor dentare
In cazul pacientilor care au implanturi dentare si lucrari protetice, detartrajul este recomandat mai des, o data la 4 luni. Astfel, se minimizeaza riscul de respingere a implanturilor, de deteriorare a coroanelor dentare sau a puntilor protetice.
Pentru un detartraj dentar eficient, te poti adresa cu incredere medicilor ABC Eurodent. Poti face o programare chiar acum la 0219924.
In clinicile noastre, te asteptam cu tehnologie de top, materiale de ultima generatie si specialisti cu experienta. Totodata, te bucuri de un excelent raport calitate-pret. Intra aici si vezi cu ce oferte te surprindem in aceasta perioada!